Ο γιος του Κατρακυλάκη μεταδίδει από το Ίνσμπρουκ για τα μέτρα της Αυστρίας για τον κορονοϊό και… το ενδιαφέρον για τον Έβρο

Ο νεαρός Έλληνας κόουτς Γιάννης Κατρακυλάκης, γιος του πρώην τεχνικού διευθυντή της Ξάνθης και νυν προπονητή σε ακαδημίας της Καβάλας Στέλιου, εργάζεται στην ακαδημία (Under 15) της Τιρόλ Ίνσμπρουκ. Διατηρεί την μόνιμη κατοικία του στην περιφέρεια που αποτέλεσε το «προπύργιο» του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο sdna μίλησε για την επερχόμενη σταδιακή επιστροφή της Αυστρίας στην κανονικότητα. Βλέπετε από τη χώρα της μόνιμης κατοικίας του ήρθε την Δευτέρα το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα καθώς όπως ανακοινώθηκε δια στόματος του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα ξεκινήσει από τις 14 Απριλίου η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η «χαλάρωση» των μέτρων; «Σήμερα ανακοινώθηκε πως μετά το Πάσχα που στην Αυστρία γιορτάζεται στις 12 Απριλίου θα ξεκινήσει μια χαλάρωση των μέτρων αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων.

Κι αυτό προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα αναγκαία ψώνια, να συνδράμουν πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια,χωρίς περιορισμό περιμέτρου μετακίνησης.

Εξακολουθεί όμως να ισχύει η απαγόρευση εξόδου για άθληση και μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο πήρε παράταση μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Θα ακολουθήσουν σταδιακά τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, στην συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία περίπου στα μέσα του Μαΐου. Τα σχολεία θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο ενώ οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν κανονικά στα τέλη Μαΐου» τονίζει ο νεαρός Έλληνας προπονητής.

Ο Γιάννης Κατρακυλάκης διατηρεί την μόνιμη κατοικία του στην πόλη του Ίνσμπρουκ και στην περιφέρεια του Τιρόλο που βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Ισκλ, όπου φέρεται να καταγράφηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα του κορωνοϊού.

«Στην περιφέρεια του Τιρόλο όπου ζω εγώ είχαμε τα περισσότερα κρούσματα και από εδώ ενδεχομένως να ξεκίνησε και το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο χιονοδρομικό κέντρο του Ισκλ που επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες».

Τα καλά αντανακλαστικά που έδειξε η αυστριακή κυβέρνηση στη «μάχη» κατά της πανδημίας αποτελούν σημείο αναφοράς στη χώρα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων,  όπου ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται καθημερινά εδώ και μία εβδομάδα και ανέρχεται συνολικά σε 12.058 με 204 νεκρούς.

«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ αυστηρά. Δεν επιτρέπονταν καθόλου οι μετακινήσεις, ούτε να βγεις από το Δήμο σου, ούτε να αθληθείς. Η αλήθεια είναι πως η Αυστρία πήρε πολύ γρήγορα μέτρα και αυτά απέδωσαν σε συνδυασμό φυσικά με το πολύ καλό σύστημα υγείας.  Ο λαός της χώρας έδειξε πειθαρχία και τήρησε την εφαρμογή των μέτρων» τονίζει ο Γιάννης Κατρακυλάκης.

Όσο για την ψυχολογία του κόσμου; «Το ηθικό του κόσμου αρχίζει να ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Η ανακοίνωση για το σταδιακό άνοιγμα των μαγαζιών αποτελεί τόνωση της ψυχολογίας μαζί με τον πολύ καλό καιρό και τις ανοιξιάτικες κλιματολογικές συνθήκες».

Εκτός όμως από την Αυστρία και η Ελλάδα έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από τους Αυστριακούς.

«Στην Αυστρία παρακολουθούν όλα τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τα έγκαιρα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που εκτός από τον κορωνοϊό είχε να αντιμετωπίσει και το κύμα των μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να τελειώσει γρήγορα αυτή η περιπέτεια και να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να χαρούν ένα όμορφο καλοκαίρι» καταλήγει από το Ινσμπρουκ ο Έλληνας προπονητής Γιάννης Κατρακυλάκης, γιος του παλιού τεχνικού διευθυντή της Ξάνθης Στέλιου.