Μία διαφορετική επέτειος της μάχης του Οχυρού στην Νυμφαία

Σαν σήμερα ξεκίνησε η μάχη του Οχυρού της Νυμφαίας, στις 6 Απριλίου του 1941. Υπό κανονικές συνθήκες, την πρώτη Κυριακή του μήνα Απριλίου, στο νομό Ροδόπης, στο οχυρό της Νυμφαίας, πραγματοποιείται «ανοιχτή» για τον κόσμο αναπαράσταση της μάχης.

Φέτος, όμως, οι έκτακτες συνθήκες δημόσιας υγείας –κορωνοϊός- έβαλαν φρένο στην αναπαράσταση, την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, την κατάθεση στεφάνων και την ξενάγηση στο στρατιωτικό μουσείο.

Το Οχυρό και το Στρατιωτικό Μουσείο Β΄ΠΠ «ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ» βρίσκονται κοντά στο ομώνυμο χωριό 17 χλμ. βορείως της Κομοτηνής και είναι επισκέψιμο μετά από έγκριση του 2ου Επιτελικού Γραφείου της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Αποτελεί το νεότερο Στρατιωτικό Μουσείο της «Γραμμής Μεταξά», καθώς η συλλογή των εκθεμάτων του ολοκληρώθηκε και η λειτουργία του εγκαινιάστηκε το έτος 2000, βρίσκεται δε στον ανώτερο όροφο του οχυρού.

Σκοπός της έκθεσης του συγκεκριμένου Στρατιωτικού Μουσείου είναι η παρουσίαση των γεγονότων της μάχης του οχυρού, η παρουσίαση εκθεμάτων που αφορούν στη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941 και η ενημέρωση του επισκέπτη για τις συνθήκες ζωής της αμυνόμενης φρουράς του οχυρού την περίοδο του πολέμου.

Πηγή: https://www.xronos.gr