Ξέσπασμα Γκαρσία: «Δεν μπορώ να ακούω παίκτες να λένε ότι κάνουν καραντίνα έχοντας σάουνα και πισίνα»

Ο Πάμπλο Γκαρσία αποτελεί παίκτη – σύμβολο για τον ΠΑΟΚ. Με πολλά γαλόνια, συμμετοχές με την Εθνική Ουρουγουάης σε ανώτατο επίπεδο, φόρεσε έστω και για ελάχιστες μέρες και την φανέλα της Ξάνθης και έτσι συνδέθηκε και με την ομάδα της Θράκης.

Αποτελεί πρόσωπο αγαπητό από τον κόσμο του δικεφάλου του βορρά, στον οποίο συνεχίζει ως προπονητής των ακαδημιών. Μίλησε στο PAOK TV από το σπίτι του και αναφέρθηκε στο πώς βιώνει ο ίδιος την εποχή του κορονοϊού, πώς είναι τα πράγματα στην Ουρουγουάη ενώ φυσικά αναφέρθηκε και στον ΠΑΟΚ.

Ως συνήθως έδωσε ατάκες που θα συζητηθούν. Αρχικά μίλησε για την καθημερινότητα του: “Είμαι χαρούμενος γιατί γύρισαν τα παιδιά μου από την Αγγλία και είμαι χαρούμενος. Όλοι μαζί λειτουργούμε ως ομάδα γιατί αυτό είναι η οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι τόσες μέρες μαζί στο σπίτι ποτέ δεν μείναμε. Δεν είχαμε πολλές ώρες μαζί. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για εμάς να είμαστε μαζί. Αλλά το μυαλό μου είναι σε αυτούς που περνούν δύσκολα και δεν τα έχουν όλα”.

Για το πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο του, είπε: “Λίγο απ’ όλα. Μάλιστα έφτιαξα και ψωμί! Κάνω γυμναστική, διαβάζω έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Όποιος θέλει έχει πράγματα να κάνει. Βοηθώ τη σύζυγο για να καθαρίσουμε το σπίτι”. Σε ερώτημα αν η μαγειρική είναι χόμπι του, σχολίασε: “Όταν ήμουν 15 χρονών δούλευα σε φούρνο και επομένως ξέρω να κάνω ψωμί. Αν σταματήσω την προπονητική θα ανοίξω φούρνο…”.

Όταν ρωτήθηκε τι διαβάζει είπε: “Δεν είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Διαβάζω και άλλα πράγματα. Το ποδόσφαιρο είναι απλό και επομένως δεν χρειάζεται να διαβάσω πράγματα για αυτό“.

Αναφέρθηκε ακόμα ο Πάμπλο Γκαρσία στο πώς διαχειρίζεται όλη αυτή την κατάσταση: “Αν ανοίξεις ίντερνετ με αυτά που διαβάζεις, μπερδεύεσαι. Άλλοι λένε ότι πρέπει να φορούμε μάσκα και άλλοι όχι. Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε αυτό και τέλος. Πολλές απόψεις. Βλέπω τι γίνεται στην Ισπανία, στην Ιταλία. Τώρα θυμηθήκαμε πως πλένουμε τα χέρια; Δεν έπρεπε να το ξέρουμε; Αν και στην Αφρική δεν έχουν ούτε νερό ούτε σαπούνι και στερούνται τα βασικά“.

Για την Ουρουγουάη και την κατάσταση εκεί είπε: “Εκεί ο κόσμος ακόμη δεν καταλαβαίνει, δεν έχει πάρει τα μέτρα της Ελλάδας. Δεν είμαστε έτοιμοι στο μυαλό να το διαχειριστούμε, να καταλάβουμε τι είναι επικίνδυνο ή όχι. Νομίζουν ότι βλέπουν ταινία. Αυτά πλέον δεν είναι ταινία. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν. Οι υπόλοιποι; Ας σεβαστούμε τα μέτρα. Τώρα κάποιοι θυμήθηκαν να τρέξουν ενώ παλιά δεν έτρεχαν. Πρέπει να έχουμε σεβασμό στον συνάνθρωπο μας και κυρίως στους ηλικιωμένους!

Ρωτήθηκε για το αν μιλά με φίλους στο εξωτερικό και απάντησε: “Κάθε μέρα μιλάω με τους φίλους μου. Στην Αμερική έχουν πρόβλημα, στο Εκουαδόρ και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στη Λατινική Αμερική δεν έχουν υποδομές. Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτική. Αν δεν πεθάνουμε όλοι, πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν πρέπει να λέμε ψέματα. Στην Ισπανία κάθε μέρα πεθαίνουν 1000 άτομα. Δίπλα είμαστε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί“.

Αναφέρθηκε ακόμα στο αν πρέπει να γίνει μάθημα αυτό σε όλους μας: “Εμείς όλοι ξεχνάμε γρήγορα. Όταν περάσει όλο αυτό, πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές. Όλοι μας και κυρίως οι πολιτικοί πρέπει να δουν διαφορετικά τα πράγματα σε όλο τον κόσμο. Όταν λέω όλοι, όλοι! Πρέπει να ετοιμάσουμε νέα νοσοκομεία γιατί αυτό πρέπει να έρθει ξανά. Ο κόσμος πρέπει να έχει δουλειά, να υπάρξει ισορροπία και δικαιοσύνη στον κόσμο“.

Μίλησε για τους παίκτες του και αν του λείπουν: “Η ομάδα έχει πρόγραμμα. Αλλά το σημαντικό για μένα είναι να αθλούνται για την υγεία τους και όχι για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι όμορφο αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Η υγεία πάνω απ’ όλα. Αφήστε το ποδόσφαιρο. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και όλα τα άλλα θα έρθουν“.

Η Κ19 έχει πάρει μαθηματικά το Πρωτάθλημα και του ζητήθηκε να κάνει έναν απολογισμό: “Τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας και πρέπει να παίζουν ελεύθερα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό. Πρέπει να παίζουμε ελεύθερα αλλά και για τη νίκη. Ακόμη και όταν παίζεις κορόιδο, πρέπει να παλεύεις να νικήσεις. Αυτό είχα μάθει από μικρός και αυτό τους μαθαίνω. Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο όλη τη χρονιά και στην άμυνα και στην επίθεση. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι όσα βάλουμε και όσα φάμε. Δουλέψαμε καλά στην προετοιμασία και αυτό επίσης ήταν σημαντικό. Από την αρχή πιστέψαμε ότι θα τα καταφέρουμε“.

Μίλησε και για τη βελτίωση την ατομική των παικτών του κατά τη διάρκεια της σεζόν: “Δεν υπάρχει μυστικό. Όλα είναι θέμα δουλειάς και σεβασμού. Τα παιδιά είναι ταπεινά και δουλεύουν σκεπτόμενοι το σύνολο. Όλα λειτουργούσαν ως αδέλφια. Παιχνίδι με το παιχνίδι ένιωθαν εμπιστοσύνη στα πόδια τους και βελτιώθηκαν. Αυτό έγινε μέσα από τη σκληρή δουλειά. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε και παιδιά 16 χρονών πλέον στην ομάδα. Άντεξαν και επιβραβεύτηκαν. Και εγώ θυμάμαι ότι 16 χρονών έπαιζα απέναντι σε άνδρες. Δεν λέω ότι αυτό μπορεί να γίνει με όλους

Τόνισε πως πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στα νέα παιδιά: “Δείτε τι έγινε με τα παιδιά που έφυγαν δανεικοί και πόσο καλά τα πήγαν όπως ο Χατζηστραβός αλλά και περισσότερα. Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα και κάνει πρωταθλητισμό αλλά και στο εξωτερικό κάνουν πρωταθλητισμό και εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Εδώ δεν σου λέω ότι πρέπει να παίζουν 10 πιτσιρικάδες αμέσως αλλά σιγά σιγά πρέπει να παίζουν και παιδιά από την ακαδημία μας. 

Για αυτό σου είπα ότι το ποδόσφαιρο είναι απλό. Για αυτό και δεν είμαι πολύ της τεχνολογίας. Είναι καλή αλλά δεν χρειάζεται να έχεις κάμερα για να δεις ότι ένας παίκτης σου δεν είναι καλός την ώρα του αγώνα. Βοηθά η τεχνολογία αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Αν όλα τα έκανε η τεχνολογία, τότε όλοι μπορούσαμε να γίνουμε προπονητές. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να “μυρίζεις”. Όποιος έχει παίξει μπάλα καταλαβαίνει εύκολα τα προβλήματα”.

Ρωτήθηκε για το αν παρακολουθεί έναν προπονητή από τον οποίο παίρνει πράγματα: “Είχα πολλούς προπονητές και απ’ όλους έπαιρνα πράγματα. Πάνω απ’ όλα όμως είναι τι παίκτες έχεις και ανάλογα επιλέγεις και το σύστημα. Για παράδειγμα ο Λύρατζης για μένα είναι “μηχανή” και μου αρέσει πολύ”.

Τέλος ο Πάμπλο Γκαρσία έστειλε μήνυμα στον κόσμο: “Να έχουν όλοι υγεία και να μείνουν στο σπίτι. Εγώ δεν μπορώ να παραπονεθώ γιατί έχω κήπο και μεγάλο σπίτι. Άλλοι είναι κλεισμένοι σε ένα μικρό διαμέρισμα. Για αυτό δεν μπορώ να ακούω τους ποδοσφαιριστές να λένε ότι κάνουν καραντίνα έχοντας στο σπίτι τους σάουνα, πισίνα. Έτσι κάνουν όλοι καραντίνα. Δεν τους κατηγορώ γιατί δουλέψαμε για να βγάλουν χρήματα. Αλλά μην το ανεβάζεις στο ίντερνετ όλο αυτό. Γιατί προκαλείς αυτούς που δεν έχουν ανέσεις που έχεις εσύ….