Κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας

Με ανακοίνωσή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη η Συντονιστική Επιτροπή Επιχειρήσεων κλάδου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης θέτει τον προβληματισμό της για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει και θα δημιουργήσει ο κορωνοϊός στις επιχειρήσεις αυτές προτείνοντας κάποια μέτρα.

Η επιστολή εστάλη και στο ThrakisportS το οποίο και την αναδημοσιεύει:

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2020
Προς: Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρας
Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεωδωρικάκο
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη
Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη

Κύριοι Υπουργοί,
Εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψιν Σας τα προβλήματα του κλάδου μας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε ο κοροναϊός.

Ο κλάδος μας, παρά το γεγονός, ότι επωμίζεται σημαντικό βάρος από τις εκάστοτε επιβαλλόμενες δημοσιονομικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τις εισφορές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προστιθεμένων επιπλέον και των κλαδικών υποχρεωτικών συνδρομών σε Οργανισμούς και Εταιρίες Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων, αντεπεξερχόταν πάντοτε και εισέφερε στα δημόσια έσοδα, στηρίζοντας με δομικό τρόπο την ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς, όμως, η εμφάνιση της πανδημίας από τον κοροναϊό και η υποχρεωτική – μερική ή ολική – αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, είχε ως συνέπεια την διακοπή της παροχής των υπηρεσιών μας και την απότομη ελεύθερη πτώση των εισοδημάτων μας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να «τρέχουν» τα ανελαστικά και πάγια έξοδα των επιχειρήσεων μας αλλά και των οικογενειών μας. Αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών είναι η δημιουργία ανυπέρβλητων προβλημάτων σε επιχειρηματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και η ζημία της εθνικής οικονομίας από τον μηδενισμό των εσόδων μας και από την αναστολή της παροχής των υπηρεσιών μας. Η, δε, ελάφρυνση μέσω της μειωμένης προσωρινά καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων είναι επιβοηθητική αλλά δεν είναι και η λύση.

ΕΠΕΙΔΗ κατανοούμε ως Έλληνες πολίτες την αναγκαιότητα των μέτρων προς όφελος του συνόλου.
ΕΠΕΙΔΗ όμως ταυτόχρονα γνωρίζουμε, ότι και η λειτουργία των επιχειρήσεών μας είναι προς όφελος επίσης του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας, ανεξάρτητα αν η αναστολή λειτουργίας είναι ολική ή μερική (π.χ. όπως οι επιχειρήσεις με παροχή υπηρεσιών delivery).
ΖΗΤΟΥΜΕ την έμπρακτη στήριξη του κλάδου μας με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αποβλέπουν όσο είναι εφικτό στη μείωση της ζημίας μας, η οποία είναι και ζημία της εθνικής οικονομίας, και ταυτόχρονα στην ενίσχυση του κλάδου μας, ούτως ώστε η επαναφορά των επιχειρήσεων μας σε φάση λειτουργίας να είναι ομαλή και πάνω σε στέρεες βάσεις. Για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να εισφέρουμε και πάλι δυναμικά στην εθνική οικονομία αλλά και να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και τις οικογένειες μας.

Τα μέτρα αυτά είναι:
Α) περαιτέρω μείωση του ποσοστού καταβολής των μισθωμάτων από το 60% που είναι τώρα και σε βάθος χρόνου, η δε επαναφορά στην πλήρη καταβολή να είναι σταδιακή και ανάλογη των δεικτών της πορείας της οικονομίας.
Β) προστασία σε σχέση με τον όρο αύξησης του μισθώματος στις επαγγελματικές μισθώσεις.
Γ) επανεξέταση του ζητήματος της καταβολή των πάσης φύσεως δημοτικών τελών από μηδενική βάση.
Δ) πρόβλεψη ευνοϊκής ρύθμισης για τον τρόπο καταβολής των ανελαστικών δαπανών κατά την περίοδο μερικής ή ολικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ε) μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% με σκοπό την ομογενοποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης στον κλάδο μας.
ΣΤ) οικονομική στήριξη με σκοπό την ενίσχυση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ζ) θέσπιση κινήτρων για ενίσχυση της απασχόλησης για άτομα κάτω των 25 ετών.
Η) την κατάργηση των προϋποθέσεων (αριθμός εργαζομένων) για την καταβολή του βοηθήματος των 800 ευρώ και την συμπερίληψη στους δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων ανεξάρτητα της νομικής μορφής τους.

Είμαστε στη διάθεσή Σας για μια εποικοδομητική συνάντηση.

Συντονιστική Επιτροπή Επιχειρήσεων κλάδου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Κυρτσέλογλου Ανδρέας (εστιατόριο Maestro)
Βαξεβανίδης Δημήτριος (ουζομεζεδοπωλείο Serata Fresh)
Μπιρλιράκης Κωνσταντίνος (πιτσαρία PezzoPizza)
Σκαλουμπάκα Ελίζα (ίντερνετ καφέ The Web)
Βήττα – Βαβούσκου Ειρήνη (παιδότοπος Partyland)