Β’ Εθνική: Τα δεδομένα για την Ασπίδα Ξάνθης και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Με την ευκαιρία διακοπής του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής το ThrakiSportS γυρίζει τον χρόνο πίσω, κάνει μια μίνι ανασκόπηση της φετινής χρονιάς της Ασπίδας Ξάνθης και εξετάζει τα δεδομένα που υπάρχουν για τη συνέχεια, εφόσον υπάρξει.

Έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από τις εθνικές κατηγορίες, η Ασπίδα Ξάνθης επέστρεψε, αρχής γενομένης, στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Η ομάδα της Ξάνθης, μέχρι να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος, βρισκόταν στην 2η θέση της κατάταξης, ισόβαθμη με την πρωτοπόρο Προσοτσάνη Δράμας με 19 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες.

Η ομάδα του Θεόδωρου Βαφειάδη όπως αποδεικνύεται είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, έχοντας βλέψεις για πολύ παραπάνω από την απλή επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες. Αυτό φαίνεται άλλωστε από την πορεία και την θέση της μέχρι τώρα στο νεανικό, αλλά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Ανδρών. Πρώτος σκόρερ της Ασπίδας μέχρι στιγμής είναι ο Αγαθόνικος με 68 γκολ.

Η επιστροφή της Ασπίδας στους αγώνες της Β’ Εθνικής ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, όπου αντιμετώπισε τον Μακεδόνα στη Μίκρα και επικράτησε εύκολα με 20-33. Στην 2η αγωνιστική ήρθε και η πρώτη ήττα της χρονιάς στη Προσοτσάνη με σκορ 28-25. Ακολούθησε ο πρώτος εντός έδρας αγώνας της χρονιάς, στον οποίο η Ασπίδα επικράτησε του Απόλλων Σταυρούπολης στο «Αμοιρίδης» με 27-23. Στη συνέχεια, στο παιχνίδι που διεξήχθη στο γήπεδο των Σερρών, η Ασπίδα αναδείχθηκε ισόπαλη κόντρα στον Πανσερραϊκό με 27-27.

Από έκεινο το παιχνίδι και έπειτα η Ασπίδα έκανε ένα εξαιρετικό σερί νικών, που της έδωσε την ευκαιρία να διεκδικεί την κορυφή και το δικαίωμα της ανόδου. Η αρχή έγινε στην αναμέτρηση με τον Άρη Θεσσαλονίκης στο «Αμοιρίδης», με την Ασπίδα να κερδίζει με 26-20 και να ευχαριστεί στο τέλος του αγώνα τους φιλάθλους που παρακολούθησαν το παιχνίδι. Έπειτα, για την 6η αγωνιστική, κατέκτησε το δεύτερο διπλό της χρονιάς, νικώντας τους Πόντιους Κιλκίς με 21-25, ενώ ο Α’ γύρος έκλεισε με μια ακόμη εντός έδρας νίκη επί του ΓΕ Δράμας με 27-22.

Για την 1η αγωνιστική του Β’ γύρου (8η στο πρωτάθλημα), η Ασπίδα ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει τον Μακεδόνα Θεσσαλονίκης στην Ξάνθη, οι Θεσσαλονικείς ωστόσο δεν κατάφεραν να παρουσιασθούν και το φύλλο αγώνα έκλεισε με 10-0 υπέρ της Ασπίδας, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Για την 9η αγωνιστίκη του πρωταθλήματος, φάνηκε για ακόμη μια φορά η δύναμη της έδρας, καθώς επικράτησε με 32-30 της Προσοτσάνης, «σπάζοντας» της το αήττητο. Ακολούθησε μια ακόμη σπουδαία νίκη, εκτός έδρας αυτή τη φορά, νικώντας τον Απόλλωνα Σταυρούπολης με 23-28, ενώ στη επόμενη αναμέτρηση με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό στο «Αμοιρίδης», αν και ελλιπής, κατέκτησε ακόμη μια σημαντική νίκη με 25-24. Το σερί αυτό σταμάτησε στη Θεσσαλονίκη, όπου η Ασπίδα παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και ηττήθηκε με 24-17 από τον Άρη. Στο τελευταίο πριν την διακοπή παιχνίδι του πρωταθλήματος, η Ασπίδα κέρδισε ακόμη ένα εντός έδρας δίποντο, επικρατώντας των Πόντιων Κιλκίς (33-22).

Έπειτα από το πέρας 13ων αγωνιστικών, η Ασπίδα βρίσκεται στην 2η θέση του 5ου ομίλου, που σημαίνει ότι βρίσκεται εντός των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν στα μπαράζ ανόδου στην Α2, που γίνεται μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων του 4ου και 5ου ομίλου. Αφενός είναι μια εξαιρετική πορεία της ομάδας από την Ξάνθη, που φέτος επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες και έδειξε πόσο μαχητικό και ανταγωνιστικό σύνολο διαθέτει, ενώ συνέβαλλε σημαντικά και η δυνάμη της έδρας, δίνοντας την σημαντικά αποτελέσματα . Θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η τόσο κακή εικόνα στο παιχνίδι με τον Άρη, χάνοντας έτσι ένα αποτέλεσμα που κατά πάσα πιθανότητα θα την είχε στην κορυφή του ομίλου. Η επόμενη αναμέτρηση, αν και όταν αυτή πραγματοποιηθεί, είναι και η τελευταία για την κανονική διάρκεια, πηγαίνοντας να αντιμετωπίσει τη ΓΕ Δράμας στην ομώνυμη πόλη, χωρίς κάποια ιδαίτερη αγωνιστική σημασία, καθώς από τη μία είναι κλειδωμένη η θέση στα μπαράζ (υπερτερεί σε ισοβαθμία του Πανσερραϊκού που ακολουθεί 3ος με 17, -2 πίσω από την Ασπίδα), ενώ η 1η θέση φαινομενικά είναι ανοιχτή, σχεδόν αδύνατο ωστόσο να κατακτηθεί, καθώς η Προσοτσάνη που βρίσκεται στην κορυφή αντιμετωπίζει εντός έδρας τον τελευταίο και χωρίς βαθμό, Μακεδόνα.

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Μακεδών Θεσσαλονίκης – Ασπίδα Ξάνθης 20-33
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Προσοτσάνη Δράμας – Ασπίδα Ξάνθης 28-25
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – Απόλλων Σταυρούπολης 27-23
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Πανσερραϊκός – Ασπίδα Ξάνθης 27-27
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – Άρης Θεσσαλονίκης 26-20
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Πόντιοι Κιλκίς – Ασπίδα Ξάνθης 21-25
7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – ΓΕ Δράμας 27-22
8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – Μακεδών Θεσσαλονίκης 10-0 (α.α)
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – Προσοτσάνη Δράμας 32-30
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Απόλλων Σταυρούπολης – Ασπίδα Ξάνθης 23-28
11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – Πανσερραϊκός 25-24
12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Άρης Θεσσαλονίκης – Ασπίδα Ξάνθης 24-17
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – Πόντιοι Κιλκίς 33-22
14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ασπίδα Ξάνθης – ΓΕ Δράμας ???