Super League: Τα δεδομένα για τον ΑΟΞ και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Με την ευκαιρία διακοπής του πρωταθλήματος της Super League το ThrakiSportS δράττεται της ευκαιρίας και κάνει μια μίνι ανασκόπηση της φετινής χρονιάς του ΑΟΞ εξετάζοντας τα δεδομένα που υπάρχουν για τη συνέχεια του Ελληνικού πρωταθλήματος, εάν κι εφόσον αυτή υπάρξει.

Η μεγάλη ομάδα της Ξάνθης διανύοντας την 31η πρώτη της συνεχόμενη χρόνια της στο πρώτο τη τάξει Εθνικό πρωτάθλημα, βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση όντας μόλις έναν βαθμό πάνω από τον προτελευταίο Παναιτωλικό που έχει 17 βαθμούς. Και λέμε πλέον, γιατί βάσει του αγωνιστικού μέρους ο ΑΟΞ ήταν στο +13 από αυτή τη θέση, αλλά λόγω της γνωστής πλέον σε όλους καταγγελίας του Ολυμπιακού για συνιδιοκτησία Ξάνθης και ΠΑΟΚ, επιβλήθηκε στην ομάδα από τον δικαστή της Λίγκας ποινή αφαίρεσης 12 βαθμών.

Βέβαια ακόμα δεν είναι βέβαιο το πόσοι βαθμοί θα είναι τελικά αυτοί που θα αφαιρεθούν από την Ξάνθη και αν φυσικά θα αφαιρεθούν, αφού η ΠΑΕ προσέφυγε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και ευελπιστεί στη μείωση της ποινής, ώστε αν κι εφόσον αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα να είναι σε καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκεται τώρα ενόψει των πλέι άουτ. Για την ιστορία, η ομάδα της Ξάνθης στη φετινή σεζόν έχει πετύχει 8 νίκες, 6 ισοπαλίες και 12 ήττες.

Ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν με προπονητή τον Ισπανό Κίκο Ραμίρεθ και βρέθηκε πολύ ψηλα στο βαθμολογικό πίνακα και συγκεκριμένα μέχρι και τη 2η θέση στο τέλος της 6ης αγωνιστικής. Βέβαια ακολούθησε μια ανεξήγητη «κοιλιά» στη συνέχεια του πρωταθλήματος με ήττες από Άρη (0-1), ΟΦΗ (2-0), Πανιώνιο (1-2) και Λαμία (1-0) και βρέθηκε οριακά στη μάχη της «6αδας» με το τέλος της 13ης αγωνιστικής, τελευταίας για τον πρώτο γύρο. Αποτέλεσμα των παραπάνω ηττών ήταν η απομάκρυνση του Ισπανού κόουτς, ο οποίος αντικαταστάθηκε τελικά από τον Γιώργο Παράσχο.

Ούτε ο Έλληνας κόουτς κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα, αφού στα 15 ματς που έκατσε στον πάγκο (μέχρι και το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος) η ομάδα έκανε μόλις 2 νίκες (2-1 με τη Λάρισα και 1-3 στο Βόλο), 5 ισοπαλίες και 8 ήττες, χάνοντας ακόμα και με 5-0 από τον Αστέρα Τρίπολης (προπονητής του οποίου είναι ο περσινός του ΑΟΞ, Μίλαν Ράσταβατς) και «πετώντας» βαθμούς ακόμα και με τους ουραγούς Παναιτωλικό και Πανιώνιο (0-0 και τα δύο παιχνίδια). Έτσι ο Χρήστος Πανόπουλος τελείωσε τη συνεργασία της ομάδας και με τον Γιώργο Παράσχο, μόλις ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια. Αντικαταστάτης του ανέλαβε ο γνώριμος σε όλους Νίκος Καραγεωργίου, που όμως ανέλαβε όταν το πρωτάθλημα είχε ήδη διακοπεί λόγω του κορωνοϊού κι έτσι πρόλαβε απλώς μόνο να κάνει κάποιες προπονήσεις στην ομάδα.

Μέσα σε όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα και τις αλλαγές προπονητών, η Ξάνθη είχε και 4 παιχνίδια για το Κύπελλο Ελλάδος, όπου μέτρησε 1 νίκη και 3 ήττες. Κέρδισε με 3-0 στην έδρα της, τον Απόλλωνα Λάρισας για τη 5η φάση του θεσμού (έχοντας χάσει με 2-1 εκτός έδρας), και γνώρισε 2 ήττες, εντός κι εκτός, από τον Άρη (με 0-1 και 2-1 αντίστοιχα) για την «φάση των 16», όπου και αποκλείστηκε.

Πρώτος σκόρερ της ομάδα είναι ο Γάλλος Ζορντάν Φοσέ που έχει πετύχει 7 γκολ στη φετινή σεζόν (6 στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο Ελλάδος). Τα υπόλοιπα γκολ της ομάδας έχουν πετύχει οι: Εντουάρντο (4 γκολ), Λισγάρας (2 γκολ), Ντε Αμορίμ (2 γκολ), Μπαριέντος (1 γκολ), Μπαξεβανίδης (1 γκολ), Στάρτζεον (1 γκολ), Τζουρίτσκοβιτς (1 γκολ), Κάστρο (1 γκολ).

Η ομάδα της Ξάνθης πλέον βρίσκεται εν αναμονή πολλών σημαντικών αποφάσεων. Όχι μόνο για το αν θα επανεκκινήσει το πρωτάθλημα της Super League και θα ολοκληρωθεί κανονικά, αλλά και για την απόφαση των εφετών δικαστών της ΕΠΟ, αναφορικά με τη μείωση ή μη της ποινής αφαίρεσης βαθμών που της έχει επιβληθεί.

Το πρόγραμμα των play out, λόγω των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και της διακοπής ούτως ή άλλως του πρωταθλήματος εξαιτίας του κορονοϊού, δεν έχει καταρτιστεί. Ήδη πολλοί προεξοφλούν ότι το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ, ουδείς θα υποβιβαστεί και η περιπετειώδης φετινή σεζόν θα περάσει κάπως έτσι στην ιστορία. Ο χρόνος θα δείξει. Δείτε παρακάτωαναλυτικά όλα τα φετινά αποτελέσματά της ομάδας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος:

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΕΚ – ΑΟ Ξάνθη 1-2
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Παναιτωλικός – ΑΟ Ξάνθη 1-2
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Αστέρας Τρίπολης 2-1
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Λάρισα – ΑΟ Ξάνθη 3-0
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΝΠΣ Βόλος – ΑΟ Ξάνθη 1-3
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Παναθηναϊκός – ΑΟ Ξάνθη 0-1
7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Άρης 0-1
8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΟΦΗ – ΑΟ Ξάνθη 2-0
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Ολυμπιακός 0-0
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Πανιώνιος 1-2
11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΣ Λαμία – ΑΟ Ξάνθη 1-0
12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Ατρόμητος 1-0
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΟΚ – ΑΟ Ξάνθη 2-0
14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – ΑΕΚ 0-1
15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Παναιτωλικός – ΑΟ Ξάνθη 0-0
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αστέρας Τρίπολης – ΑΟ Ξάνθη 5-0
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Λάρισα 2-1
18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΝΠΣ Βόλος – ΑΟ Ξάνθη 1-3
19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-1
20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Άρης – ΑΟ Ξάνθη 1-0
21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΟΦΗ – ΑΟ Ξάνθη 2-2
22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ολυμπιακός – ΑΟ Ξάνθη 3-1
23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Πανιώνιος – ΑΟ Ξάνθη 0-0
24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – ΠΑΣ Λαμία 0-0
25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ατρόμητος – ΑΟ Ξάνθη 1-0
26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-1

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απόλλων Λάρισας – ΑΟ Ξάνθη 2-1 (5η φάση)
ΑΟ Ξάνθη – Απόλλων Λάρισας 3-0 (5η φάση)
ΑΟ Ξάνθη – Άρης 0-1 (φάση των «16»)
Άρης ΑΟ Ξάνθη 2-1 (φάση των «16»)