Διαψεύδει ο Ιατρικός Σύλλογος την ύπαρξη κρούσματος στη Ροδόπη – Επιμένει στην ακρίβεια του ρεπορτάζ ο συντάκτης

Είδηση για επιβεβαιωμένο κρούσμα που προέκυψε πριν λίγη ώρα από το Ροη news έρχεται να διαψεύσει η ιατρική κοινότητα όπως επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Χρόνος”.

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στη Ροδόπη από διαδικτυακό δημοσίευμα που κάνει λόγο για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Νομό Ροδόπης.

Με ανάρτησή στο Facebook λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος ενημέρωσε:

“Θα ήθελα να ενημερώσω όλους σας, ως πρόεδρος του Ι.Σ.Ροδόπης, ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσησης από τον κορωνοϊό στον νομό Ροδόπης, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, που έχουν γίνει στα δημόσια κέντρα αναφοράς του ιού.”

Ο “Χ” ήρθε σε επικοινωνία με τον κο Χαριτόπουλο, ο οποίος έκανε γνωστό πως ο μοναδικός τρόπος για να υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, είναι να έγινε εξέταση σε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη, καθώς στη Θράκη δεν γίνονται τέτοιες εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές.

Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, θα έπρεπε να είναι ενήμερη η Πολιτική Προστασία, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Χ” δεν έχει ενημερωθεί για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Νομό Ροδόπης.

Άλλωστε και οι ιδιωτικές κλινικές οφείλουν να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει την Πολιτική Προστασία και κινείται αρμοδίως η όλη διαδικασία.

Ο “Χ” επικοινώνησε και με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Σισμανόγλειο, ο οποίος ενημέρωσε ότι τουλάχιστον για στο Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν έχει υπάρξει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- θετικό δείγμα.

Τέλος, ο “Χ” επικοινώνησε και με τους τέσσερις δημάρχους του ν. Ροδόπης, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι τη στιγμής, για επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Όσο για τους κατοίκους που βρίσκονται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό, υπάρχουν και στο Νομό Ροδόπης. Πρόκειται για κατοίκους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και τέθηκαν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπάρχει και περίπτωση κατοίκου σε κατ’ οίκον απομόνωση, καθώς συγγενείς του που διαμένει σε άλλο νομό διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σενάρια στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει θετικό κρούσμα αυτή τη στιγμή στο Ν. Ροδόπης, και διατηρούμε την επιφύλαξη μας. Θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες. 

Πηγή: https://www.xronos.gr

Ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ Κώστας Χουβαρδάς πριν από λίγα λεπτά έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb:

«Σχετικά με το “χαμένο” covid-19 της Ροδόπης. Είναι πιθανό ο ΕΟΔΥ να έχει κατατάξει κρούσμα από κάτοικο Σαπών που εξετάστηκε στην Αλεξανδρούπολη και να το έχει χρεώσει στην Αλεξανδρούπολη. Περισσότερες πληροφορίες στον ΕΟΔΥ ή στην Δνση Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής δεν υπάρχει θετικό περιστατικό covid-19 σύμφωνα με την διοικητή του Νοσοκομείου.

Το έχω ξαναγράψει ότι είναι επιτακτική η δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων με κατανομή κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και με χαρακτηριστικά όπως περιοχή, ηλικία, φύλο, συσχέτιση ή απροσδιόριστη προέλευση, υποκείμενα νοσήματα (true – false), ημερομηνία δείγματος,ημερομηνία αποτελέσματος, αριθμός συσχετιζόμενων ατόμων ιχνηλάτησης ,status υγείας και να είναι δημόσια ελεύθερη για επεξεργασία από την επιστημονική κοινότητα και τις δομές Πολιτικής Προστασίας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο. Είναι επίσης αναγκαία ή βάση δεδομένων και για την λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο για ολες τις δομές Πολιτικής Προστασίας.»

Οπότε η Ροή news επικοινώνησε με τον Γενικό Δντη Υγείας της ΠΑΜΘ Λουκά Γεωργίου ο οποίος μας ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ απόλυτα τα όσα γράψαμε. Ο κ Γεωργίου μας ανέφερε ότι το περιστατικό «καταχωρήθηκε» στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και αφορά κάτοικο οικισμού της Ροδόπης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό αυτός και η οικογένειά του και λαμβάνει τα μέτρα που ο ΕΟΔΥ επιβάλλει για τις περιπτώσεις αυτές ενώ παρακολουθείται στενά.» όπως μας ανέφερε.

Αυτό λοιπόν είναι το ρεπορτάζ και η απάντηση σε όλους εκείνους που σήμερα έπεσαν πάνω στον Σάκη Αντωνίου ,τον δημοσιογράφο που υπογράφει το ρεπορτάζ και τον απείλησαν μέχρι και για αυτόφωρη εισαγγελική διαδικασία για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»..

Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω από όλα .Προσπάθειες συγκάλυψης είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες και θα εκτεθούν λίαν συντόμως όσοι τις εφαρμόζουν . Η μάχη της ενημέρωσης συνεχίζεται.

Πηγή: https://www.roinews.gr/