«Μένει σπίτι» στη Βαρκελώνη διατηρώντας την αισιοδοξία της η πρώην αθλήτρια του Φοίνικα και μοριακή βιολόγος στο ΔΠΘ Μαρία Λόλα

Στην Βαρκελώνη παραμένει και θα μείνει μάλλον για καιρό η νεαρή πρώην κεντρικός του Φοίνικα Αλεξανδρούπουλης Μαρία Λόλα που αποφάσισε να μην ακολουθήσει το γκρουπ των Ελλήνων που ταξίδεψε για την Ελλάδα.

Η 23χρονη ύψους 1.79m Θεσσαλονικιά πρωην κεντρικός της Καλαμαριάς, της Siemens, του Ναύαρχου Βότση και μια τετραετία (2015-19) του Φοίνικα Αλεξανδρούπολης, είναι απόφοιτος (2018) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού Μοριακής Βιολογίας στην Αλεξανδρούπολη. Εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στη Βαρκελώνη για μια πρακτική μέσω του προγράμματος Erasmus, σε ένα εργαστήριο νευροβιολογίας, αν και θα περίμενε διαφορετική την διαμονή της στην μαγευτική πρωτεύουσα της Καταλονίας.

«Η Ισπανία, συγκαταλέγεται στις 4 πιο πληγείσες χώρες του κόσμου, ενώ στην Ευρώπη έρχεται μόλις δεύτερη, ακολουθώντας σταθερά και με μικρή απόσταση την Ιταλία. Σήμερα, 27 Μαρτίου, πλησιάζει τις 65.000 κρούσματα, ενώ ξεπέρασε την Κίνα σε θανάτους, φτάνοντας σχεδόν τους 5.500! Τα λέμε λες και πρόκειται για κάποιο ρεκόρ!», λέει η Μαρία Λόλα από το σπίτι στο οποίο παραμένει πλέον έγκλειστη, στην Βαρκελώνη.

Η ίδια προσθέτει: «Βρισκόμαστε στη 14η μέρα της ολικής καραντίνας, με απαγόρευση κυκλοφορίας, περίπου όπως και στην Ελλάδα. Επιτρέπεται η έξοδος μόνο για φαρμακείο, για σουπερμάρκετ, για δουλειά και για παροχή φροντίδας σε παιδιά και ηλικιωμένους. Υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση και οι κεντρικοί και γεμάτοι δρόμοι έχουν ερημώσει. Η Καταλονία είναι η δεύτερη σε κρούσματα περιοχή, μετά τη Μαδρίτη, και μάλιστα 4 δήμοι στην περιοχή, έχουν αποκλειστεί εντελώς, έχει απαγορευτεί είσοδος και έξοδος!».

Αδεια τα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία

Για την απόφασή της να παραμείνει Βαρκελώνη και να μην επιστρέψει με τις κυβερνητικές πτήσεις στην Ελλάδα, η Μαρία Λόλα σχολιάζει: «Εαν και θα μπορούσα παρόλα αυτά, αποφάσισα να μείνω! Έγινε μεγάλη προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων φοιτητών, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία εδώ. Φαντάζομαι έγινε θέμα στις ειδήσεις και εκεί! Οργανώθηκαν τρεις (δωρεάν) πτήσεις, 2 από τη Μαδρίτη και 1 από τη Βαρκελώνη, με πάνω από 200 Έλληνες φοιτητές να επιστρέφουν στη χώρα. Εμείς εδώ, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με το γραφείο Erasmus στην Ελλάδα, όσο και με το ελληνικό προξενείο στη Μαδρίτη, που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μας κρατούν συνεχώς ενήμερους, και ειλικρινά μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς».

«Αποφάσισα να μείνω, όμως, γιατί το θεώρησα πολύ πιο επικίνδυνο να κάνω τέτοιο ταξίδι αυτή τη στιγμή. Ας σκεφτούμε και την Ελλάδα για μια φορά, που φαίνεται να την αντιμετωπίζει τόσο αξιόλογα την κατάσταση. Οι φοιτητές που επέστρεψαν από εδώ, χαρακτηρίστηκαν ως «υγειονομική βόμβα»! Και είναι απολύτως δικαιολογημένο! Είμαι ασφαλής, κλεισμένη στο σπίτι μου, ψύχραιμη και αισιόδοξη ότι κάποια στιγμή, θα γυρίσει η παλιά μας ζωή και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ίσως μας αλλάξει και λίγο όλο αυτό -το σενάριο ταινίας- που ζούμε, και αρχίσουμε να εκτιμούμε λίγο περισσότερο ό,τι έχουμε και θεωρούμε φυσιολογικό και δεδομένο. Μέχρι τότε, υπομονή και όλα θα πάνε καλά. Το μυαλό μας είναι στην Ελλάδα, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι #μένουμεσπίτι και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα πράγματα σιγά σιγά θα αρχίσουν να φτιάχνουν», προσθέτει η Μαρία Λόλα.

Όσο για τον Φοίνικα Αλεξανδρούπολης και τη σχέση της με την ομάδα; «Ακόμη και τώρα από μακριά, παρακολουθώ την πορεία του. Αν μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα από μακριά, θα έλεγα πως ξέρω πως είναι δύσκολη η κατάσταση στο πρωτάθλημα της Α2 φέτος, αλλά επίσης ξέρω ότι η ομάδα θα παλεύει μέχρι το τέλος, όπως κάνει πάντα, με κύριο στόχο να παραμείνει οικογένεια».

Η Μαρία Λόλα με την φανέλα του Φοίνικα Αλεξανδρούπολης