Ματθαίος Σαββίδης: «Δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο τις οδηγίες, τώρα μιλάει η επιστήμη»

Με την πρωτοβουλία του κ. Ματθαίου Σαββίδη, χειρούργου ορθοπαιδικού, Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρου του Λεύκιππου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα διαδκτυακή εκπομπή στο σταθμό «Akritas TV» με θέμα τον COVID-19 και τους τρόπους επέκτασης και πρόληψης.

Μαζί του, προχώρησαν σε μια επιστημονική ανάλυση της πανδημίας ο Γιάννης Σπανόπουλος – βιοπαθολόγος και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο Βασίλης Παπαδόπουλος – ειδικός παθολόγος και Δημοτικός Σύβουλος, καθώς και η Παγώνα Διούδη – ψυχολόγος, επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης “Έκφραση” ΠΕ Ξάνθης.

Μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος του Λεύκιππου Ξάνθης συνέστησε να μην πανικοβαλόμαστε καθώς και να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο της υποτίμησης της υπάρχουσας κατάστασης. Ακόμα τόνισε πως πρέπει να λειτουργούμε βάζοντας πάνω από όλα την κοινή λογική και να περιορίσουμε στον απόλυτο βαθμό τις επαφές με τους γύρω μας για την ασφάλεια όλων.

Επιπλέον κάποιες από τις σημαντικότερες δηλώσεις του κ. Σαββίδη:

«Η πίστη είναι μέσα μας, η πίστη είναι μέσα στο σπίτι μας αλλά θα πρέπει για ένα εύλογο διάστημα να είμαστε συντεταγμένοι με αυτά που η επιστήμη ζητάει να γίνουν. Και νομίζω ότι την επιστήμη κανένας προκαθήμενος δεν την έχει αμφισβητήσει. Θα πρέπει στις οικογένειές μας αυτό να πούμε, ότι τώρα μιλάει η επιστήμη. Πέρα από το ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο τις οδηγίες, θα πρέπει και να μην στοχοποιούμε αυτούς για τους οποίους μάθαμε ότι πάσχουν από τον κορονοϊό. Δεν πρέπει να τους στοχοποιούμε ώστε να γίνει πολύ καλύτερα η αντιμετώπιση και η διαχείριση όλης αυτής της ιστορίας (σ.σ. με τον κορονοϊό).

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το κανάλι, Akritas TV, για την φιλοξενία. Ήταν μια μικρή προσπάθεια (σ.σ. η επιστημονική ανάλυση για την πανδημία και θέματα που αφορούν την πιο δύσκολη, πλέον, καθημερινότητα των ανθρώπων) που έγινε -δεν ξέρω αν καταφέραμε κάτι, μακάρι να το καταφέραμε- αλλά ήταν το ελάχιστο χρέος από εμάς. Η ελάχιστη υποχρέωση. Αυτό κατά καιρούς θα πρέπει να γίνεται και από άλλους φορείς κι από άλλες πλευρές, διότι είναι ένα θέμα που δεν άπτεται μόνο της υγείας αλλά και πολλών άλλων γιατί η ζωή -παρά την δυσκολία στην οποία είμαστε όλοι- συνεχίζεται. Υπάρχουν άνθρωποι που οικονομικά θα δυσπραγήσουν και δυσπραγούν ήδη. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που είναι σε παγκόσμια κλίμακα».