Συγκλονίζει με την περιγραφή της Εβρίτισσα αγγειοχειρουργός από την Πίζα της Ιταλίας

Με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού που εξαπλώθηκε σε όλα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, η ΓΝΩΜΗ μιλάει με Εβρίτες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και σας μεταφέρει τις εμπειρίες τους, τις ανησυχίες τους και τα μηνύματά τους προς την Ελλάδα και τον Έβρο.

Στο 1ο μέρος «ταξιδεύουμε» στην γειτονική Ιταλία που υποφέρει πιο πολύ από το φονικό Ιό.

Μιλάει η Βασιλική Καμαργιάννη, Αγγειοχειρουργός, από την Πίζα.

Μέσα σε ένα μήνα ο τρόπος ζωής μας άλλαξε ριζικά! Ο αόρατος εχθρός μόλυνε αρχικά μια πόλη, μετά άλλη μια και συνεχίζει εκθετικά και ανεξέλεγκτα να μολύνει όλο και περισσοτέρους ανθρώπους, σε όλες τις πόλεις, σε όλη τη χώρα, σε όλη την Ευρώπη.

Δεν κοιτά ηλικίες, αν και οι πιο ευπαθείς είναι οι ηλικιωμένοι, υπερτασικοί, καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρκινοπαθείς, ασθενείς με δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος… πιστέψτε δεν είναι λίγοι!

Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τη ρουλέτα της μετάδοσης του ιού λόγω συνωστισμού. Ο αέρας και οι επιφάνειες που ακουμπάμε είναι ένας πολύ καλός “αγωγός” μόλυνσης! Ο ιός ζει μέσα μας για 15μέρες χωρίς κανένα σύμπτωμα και μπορεί να ζει για περισσότερο με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα… Αυτό το διάστημα τον μεταδίδουμε αγνοώντας το, με κάθε μας κίνηση!

Είναι πάνω από 30 μέρες που ζούμε σε μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Χάθηκαν οι ισορροπίες. Δεν υπάρχουν σταθερές. Ζούμε στο χάος. Γιατροί, νοσοκόμοι, δουλεύουμε….έως ότου είμαστε υγιής….αν μολυνθούμε μπαίνουμε σε καραντίνα εμείς και όλοι οι κοντινοί μας άνθρωποι! Ζούμε την αγωνία ενός πιθανού ανερχόμενου θανάτου, που θα τον ζήσουμε μόνοι μας, χωρίς να μπορέσουμε να αποχαιρετίσουμε κανέναν δικό μας άνθρωπο όταν το μοιραίο φτάσει! Και όταν φτάνει… το καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι η στιγμή…. Οι στιγμές είναι τραγικές! Αφήνουν εικόνες ανεξίτηλες στην ψυχή μας!

Σχολεία, γυμναστήρια, σινεμά, θέατρα, εκδηλώσεις, πάρκα…Όλα κλειστά.

Τα παιδιά μας είναι στο σπίτι από τις αρχές του Μάρτη,  υποχρεωτική καραντίνα. Για όσους πηγαίνουμε αναγκαστικά στη δουλειά και δεν έχουμε κάποιον κοντά… καταλαβαίνετε τι σημαίνει! Κάνουν μαθήματα μέσω διαδικτύου,  classroom και google meet, η χωρά είχε ήδη έτοιμες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες λόγω σχολικής δομής και μπορεί έτσι να μη χαθεί η σχολική χρονιά! Έχουν μεγαλώσει απότομα τα παιδιά μας, σε λίγες μόνο μέρες! Δεν παραπονιούνται! Περιμένουν να μας δουν να γυρνάμε σπίτι! Γιατί μπορεί να μη γυρίσουμε επειδή μολυνθήκαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας! Αυτό ζούμε κάθε μέρα από τις αρχές Μαρτίου όσοι προσφέρουμε στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του ιού!

Είμαι σίγουρη πως είναι αντιληπτό από όλους τους συμπολίτες μου που ζουν δίπλα στα σύνορα και τα φυλάνε καθημερινά με κίνδυνο της ζωής τους!

Δεν επιτρέπεται να βγαίνει κάνεις χωρίς σοβαρό λόγο και ειδικά αν είναι σε καραντίνα!

Για να πάω στη δουλειά κάθε πρωί και για να γυρίσω σπίτι έχω μαζί μου “το φύλλο κυκλοφορίας” που επέβαλε η κυβέρνηση και το υπογράφω παίρνοντας την ευθύνη για το πού πάω και γιατί,  και κυρίως ότι δεν είμαι σε καραντίνα, μεταξύ άλλων… Η αστυνομία μας σταματάει στο δρόμο και διασταυρώνει άμεσα το τι δηλώνουμε. Έχει οικονομικά πρόστιμα αν δηλώσεις το μη αληθές, μέχρι και φυλάκιση για όσους είναι σε καραντίνα λόγω μόλυνσης και κυκλοφορούν!

Ο κόσμος τις τελευταίες 10-15 μέρες φαίνεται να έχει καταλάβει το βαρύ τίμημα και όλο λιγότερους βλέπεις στο δρόμο… Η Ιταλία πληρώνει τη λάθος συμπεριφορά, κάθε μέρα με όλο και περισσότερα θύματα, όλο και περισσότερους μολυσμένους. Είναι η στιγμή που μόνο η αλληλεγγύη και μόνο η συνεργασία όλων με αυτό που λένε οι καινούργιοι κανόνες, είναι σε θέση να μειώσουν τον αριθμό των μολύνσεων και κατ’ επέκταση των θανάτων! Το ιταλικό σύστημα υγείας (4ο παγκοσμίως στο Bloomberg 2019) σε δύο πόλεις,  στο Bergamo και στη Brescia, καταρρέει!!! Δεν ξέρουν πλέον πώς και πού να θάψουν ή να κάψουν τους νεκρούς τους και αρχίσαν να τους μεταφέρουν σε κοντινούς δήμους! Αν δε θέλουμε να ζήσουμε ανάλογες στιγμές πρέπει να μείνετε ΟΛΟΙ στο σπίτι!

«Αφήστε τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους μεταφορείς αναγκαίων αγαθών, τους καθαριστές, να κάνουν το καθήκον τους χωρίς επιβαρύνσεις από τη συμπεριφορά σας! Ο εγωισμός, ο εγωκεντρισμός, η παράνοια του ξέρω τι κάνω, δεν είναι της στιγμής! Είναι εγκληματική αυτή η συμπεριφορά!»

Είχαν γίνει όλοι αθλητές τις πρώτες μέρες…. αυξήθηκαν και τα κατάγματα και οι θλάσεις οπότε οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο και περαιτέρω μολύνσεις, για να μη αναφερθώ στο ότι με την έντονη άθληση μειώνονται οι ανοσοποιητικές άμυνες και ανοίγει μεγαλύτερο αναπνευστικό “παράθυρο” μόλυνσης από τον ιό! Μείνετε σπίτι 15-30 μέρες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας! Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση!

*  Η Βασιλική Καμαργιαννη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο, μεγάλωσε στον Προβάτωνα και το Τυχερό και μετά τα 13 της χρόνια στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε στην Ιταλία και εργάζεται στην Πίζα ως Αγγειοχειρουργός

Πηγή: https://www.gnomionline.gr