Πρωτοφανής κίνηση ηλεκτρονικού πολέμου στον Έβρο από την Άγκυρα! «Νέκρωσαν» τα κινητά των Ελλήνων αστυνομικών

Τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου εφάρμοσε την Τετάρτη στον Εβρο η Τουρκία. Οπως πληροφορήθηκε η «Κ», σε μια πρωτοφανή κίνηση που θορύβησε τόσο την Ελληνική Αστυνομία όσο και την ΕΥΠ, οι υπηρεσίες της γειτονικής χώρας επιχείρησαν και προσωρινά κατάφεραν να νεκρώσουν τις επικοινωνίες των Ελλήνων αστυνομικών, που περιπολούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. Για να επιτευχθεί ο στόχος τους, έθεσαν εκτός λειτουργίας τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται εγκατεστημένες στο σημείο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε ότι οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή είναι εφοδιασμένοι με απαρχαιωμένους, αναλογικούς ασυρμάτους που δεν εξασφαλίζουν ούτε το ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας στην επικοινωνία. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, ελλείψει σύγχρονων ψηφιακών ασυρμάτων, οι αστυνομικοί στο πεδίο επικοινωνούν μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα, κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν τα στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών.

Την Τετάρτη λοιπόν, «βομβαρδίζοντας» με σήματα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον σε περιπτώσεις ηλεκτρονικού πολέμου, έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο, νεκρώνοντας τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούσαν στο σημείο και αφήνοντας τους αστυνομικούς χωρίς ασφαλείς επικοινωνίες. Για το θέμα ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και η ΕΥΠ. Αναμένεται να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος ειδικά σε περίπτωση που παρόμοιες «επιθέσεις» επαναληφθούν.

Κατά τα λοιπά, μετά τα έκτακτα μέτρα στην Τουρκία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των χερσαίων συνοριακών διαβάσεων στον Εβρο, κατεγράφη μείωση της τουρκικής δραστηριότητας σε ξηρά και θάλασσα, με εξαίρεση το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των παραβιάσεων (38) του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Παρά τις ανακοινώσεις, η εικόνα που φτάνει στην Αθήνα δεν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων ημερών.

Οι εικόνες που έχουν ληφθεί από την πτήση UAV του Στρατού Ξηράς, δείχνουν ότι παραμένουν τα αυτοσχέδια στρατόπεδα που είχαν στηθεί τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, προκειμένου να μείνουν εκεί μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν κατευθυνθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην περιοχή παραμένουν και οι δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες είχαν αναλάβει ρόλο κάλυψης των μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι από τα μεσάνυχτα της 18ης Μαρτίου οι συνοριακές διαβάσεις παραμένουν κλειστές.

Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει τους συγκεντρωμένους από το να προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα από το υπόλοιπο ποτάμι, κάτι που κρατάει τις ελληνικές δυνάμεις και τα στελέχη του Frontex σε επιφυλακή. Την ίδια στιγμή επικρατεί ηρεμία και στη θάλασσα, καθώς το τουρκικό ναυτικό, παρά τη δέσμευση περιοχών μεγάλου τμήματος του Αιγαίου, έκανε περιορισμένη χρήση τους, κατά κύριο λόγο για τα υποβρύχια.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr