«Η ζωή στην Πορτογαλία την εποχή του COVID-19»! O Γιάννης Φυσέκης μεταδίδει για το ThrakiSportS με το μυαλό στον αγαπημένο του Έβρο!!!

Τις δυσκολότερες στιγμές της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζεί ολόκληρος ο πλανήτης και φυσικά η Ευρώπη με τα θύματα από τον κορωνοϊό να αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.

Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται λίγες μέρες νωρίτερα στο στάδιο εξάπλωσής του φονικού κορονοϊού σε σύγκριση με την Ελλάδα, μετακόμισε ως γνωστόν από την αρχή της χρονιάς για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους ο Γιάννης Φυσέκης.

Ο πολυτάλαντος πρωην πορτιέρο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης (την φανέλα του οποίου τίμησε όχι μόνο ως παίκτης και προπονητής του ποδοσφαιρικού τμήματος αλλά και ως παίκτης του τμήματος μπάσκετ) αλλά και των ΑΕΚ, Καλαμαριάς, Πανσερραϊκού και Άρη και υποψήφιος διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας μένει πλέον μόνομα στην παραλιακή πόλη Ναζαρέ και αγωνίζεται και στην τοπική ομάδα παράλληλα με τις πολλαπλές ασχολίες του.

Μιλώντας στο ThrakiSportS, για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα και στην Πορτογαλία ανέφερε πως μένει και αυτός σπίτι όπως κάνουν και οι περισσότεροι στην Πορτογαλία, σε αντίθεση με τους Έλληνες. Μάλιστα, με την ευκαιρία το έχει ρίξει και στο διάβασμα και στο γράψιμο ώστε να ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και να κάνει και την σχετική παρουσίαση, αν φυσικά οι εξελίξεις με τον ιό το επιτρέψουν.

Με ποιο τρόπο αντιμετώπιζει η Πορτογαλία τον κορωνοϊό; Ο Γιάννης Φυσέκης απαντά: «Η Πορτογαλια είναι ενδιάμεσος σταθμός από και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δεχεται μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών. Θεωρώ πως ως χώρα ήταν απόλυτα έτοιμη και πήρε μέτρα άμεσα. Το σύστημα υγείας, εκτός των μεγάλων πόλεων, είναι οργανωμένο και επανδρωμένο και ικανούς γιατρούς γεγονός που αντισταθμίζει κάπως την έλλειψη πολύ σύγχρονων εγκαταστάσεων κατα τόπους. Συνολικά η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα. Υπάρχει ανεξήγητος πανικός όπως νομίζω παντού. Δε βγαίνουμε από τα σπίτια αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος».

Οταν του ζητάμε να κάνει μια συγκριση με την Ελλάδα, αναφέρει: «Και στην Πορτογαλία έχουμε περιπτώσεις όπως τα χωριά στην Κοζάνη και το γκρουπ από τους Αγίους Τόπους. Τα πιο σοβαρά περιστατικά σημειώθηκαν στο βορρά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός χωριού στο οποίο όλοι οι κάτοικοι έχουν μολυνθεί και έχει απομονωθεί πλήρως. Εχει κοπεί κάθε δρόμος που οδηγεί εκεί. Σενάριο ταινίας, με κανέναν να μην μπαίνει ή βγαίνει, περαν φυσικά της ιατρικής βοήθειας. Η χώρα αριθμεί περιπου 1000 κρούσματα με τους 800 να εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα και να παραμένουν σπίτι αυστηρά. 6 νεκροί, ενώ 5 έχουν αναρρώσει».

Ωστόσο στην Πορτογαλία, που μοιάζει πληθυσμιακά με την χώρα μας, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που δίνει πλεονέκτημα. Ο Γιάννης Φυσέκης εξηγεί: «Τουλάχιστον εδώ δεν αντιμετωπίζουν περαιτέρω καταστάσεις όπως συμβαίνει στην Ελλάδα που ανέκαθεν ζούμε με ενοχλήσεις και ανησυχίες στα σύνορά μας. Το θετικό είναι ότι αυτή η κρίση που ήρθε παρα πολυ απότομα, πιο απότομα και απροειδοποίητα απο την οικονομική κρίση, φαίνεται οτι στην Ελλάδα περισσότερο ένωσε τους ανθρώπους μέσω απομόνωσης (Covid-19) και αναταραχής (Έβρος), παρα τους απομάκρυνε και πόλωσε, όπως άλλωστε μας αρέσει να κάνουμε ως μια ανέκαθεν αυτοκαταστροφική φυλή. Σίγουρα πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με αρκετές αλλαγές σημαντικές και μη».

«Προέχει η υγεία και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό», προσθέτει ο Γιάννης Φυσέκης, που γνωρίζει όσο κανείς αυτό που αναφέρει καθώς άλλωστε το σπουδάζει. Κλείνοντας τη συνομιλία με το ThrakiSportS, καταλήγει: «Πέραν αυτού δε νοείται να γκρινιάζουμε που καθόμαστε σπίτι. Ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και προτεραιότητες. Φανταστείτε πως η κοινωνία υπέστη ανακοπή και κρατήθηκε ωστόσο στη ζωή. Ελπίζω βγαίνοντας σταδιακά από αυτή την κατάσταση να υπάρξει σύμπνοια και κατανόηση για να αναπτύξουμε καλύτερες συνήθειες ζωής και συμπεριφοράς ως ένας οργανισμός σε ανάρρωση. Σίγουρα πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με αρκετές αλλαγές σημαντικές και μη. Προέχει η υγεία και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό εαπό αυτήν. Ε και με την ευκαιρία διαβάστε και κανά βιβλίο!!!!»