Η ζωή στην καραντίνα λόγω COVID-19! Η εξομολόγηση Καλμαζίδη από την Εσθονία και η προειδοποίηση: «Δεν έχουμε δει τα χειρότερα»

Στο gazzeta.gr μίλησε ο Εβρίτης τεχνικός Γιάννης Καλμαζίδης μετά την καραντίνα που έχει επιβληθεί σε αυτόν και την ομάδα του Σααρεμα, ύστερα από το ταξίδι τους στο Μιλάνο αλλά και μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 μέσα στην ομάδα.

«Η αλήθεια είναι πως ήταν μεγάλη η χαρά μας να παίξουμε κόντρα σε μία καταξιωμένη ομάδα. Το πρώτο παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για Μιλάνο. Εκείνες τις ημέρες το πρόβλημα ήταν στις αρχές, έγιναν κάποιες συζητήσεις για να το αλλάξουμε, να παίξουμε άλλου και τελικά υπήρξε συμφωνία να παίξουμε και τα δύο παιχνίδια σε εμάς. Η Εσθονία μέχρι εκείνη την στιγμή είχε μόνο ένα κρούσμα από το Ιράν. Μέρα με την ημέρα και όσο πλησιάζαμε στον αγώνα υπήρχαν περισσότερα κρούσματα σε Ιταλία και έγιναν συζητήσεις να αναβληθεί. Η τοπική κοινωνία δεν ήθελε να γίνει το ματς αυτό. Εδώ η έδρα είναι ένα νησί και σχετικά απομονωμένο και δεν κρύβω πως υπήρχε φόβος γιατί στην Ιταλία οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες», λέει αρχικά ο Γιάννης Καλμαζίδης.

Σύμφωνα με τον Καλμαζίδη, μετά τα δυο ματς και αφού η Ιταλική ομάδα είχε αναχωρήσει, ανεφερε: «Μετά έφυγαν και συγκεκριμένα την Πέμπτη και Κυριακή βράδυ με Δευτέρα πρωί, έλαβα κάποια μηνύματα από τα παιδιά πως δεν μπορούσαν, ένιωθαν άρρωστα κλπ. Το ένα μήνυμα διαδεχόταν το άλλο και όλα τα παιδιά έλεγαν πως δεν είναι καλά. Εκεί θορυβήθηκα να σου πω την αλήθεια, ο μάνατζερ της ομάδας είχε ανεβάσει πυρετό, ζήτησε να γίνει εξέταση και βγήκε θετική». Ο Γθάννης Καλμαζίδης συμπλήρωσε: «Εμείς συνεχίζαμε να κάνουμε προπονήσεις γιατί αυτό το σαββατοκύριακο θα είχαμε το φάιναλ φορ πρωταθλήματος, οι παίκτες ήταν εντάξει. Την Τετάρτη το μεσημέρι πήραμε την απάντηση για τον μάνατζερ και αμέσως σταματήσαμε τα πάντα, όλοι μπήκαμε σε καραντίνα, στα σπίτια μας, χωρίς επαφή με κανέναν».

Όσο για τους ελέγχους που έγιναν στην ομάδα αναφέρει: «Έχουν γίνει έλεγχοι σε όλα τα παιδιά και εκτός του μάνατζερ θετικός είναι ο φυσιοθεραπευτής και τρεις παίκτες, αν και πιθανόν το νούμερο να είναι μεγαλύτερο. Εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα σύμπτωμα και αφού δεν είχα, δεν έκανα τεστ».

Ο Γιάννης Καλμαζίδης μίλησε για την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και την γενικότερη βοήθεια που υπάρχει προς τους ίδιους: «Υπάρχει μεγάλη βοήθεια, όχι απλά βοήθεια. Κάθε μέρα μας παίρνουν τηλέφωνο κυρίως για ψυχολογική στήριξη. Μας ρωτάνε τι κάνουμε, αν χρειάζομαι κάτι. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό. Και οι φίλαθλοι της ομάδας μας ρωτάνε αν θέλουμε κάτι από σούπερ μάρκετ. Σήμερα μου έφεραν προμήθειες, τις άφησαν κάτω από το σπίτι μου, ήταν εξαιρετική κίνηση», λέει ο Καλμαζίδης και συμπληρώνει: «Μπήκαμε αμέσως σε καραντίνα και τηλεόραση δεν βλέπω. Εντάξει όλοι άνθρωποι είμαστε και λογικό να υπάρχει φόβος. Αλλά είναι πιο πειθαρχημένοι. Απέναντι σε εμένα είναι μια οικογένεια που πρέπει να είναι σε απομόνωση γιατί τους φέρνουν φαγητά και είναι πολύ πειθαρχημένοι».

Όσο για την καθημερινότητα του και το πως περνάει αυτές τις μέρες και αν τον διακατέχει φόβος, ο Γιάννης Καλμαζίδης ανέφερε: «Ένιωσα σοκ μόλις μου το είπαν. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ με ενοχλεί. Με την κυρία που μιλάω μου είπε πως αν δεν αντέχω, να ντυθώ καλά και να πάω μια βόλτα σε ένα δασάκι που έχουμε και αν δω κόσμο να απομακρυνθώ ή να πάρω το αυτοκίνητο να πάω μια βόλτα. Να προσέξω να μην κρυώσω και να μην έρθω σε επαφή με κάποιον. Και να μην μας δει κόσμος γιατί είμαστε γνωστοί λόγω ομάδας. Αρχικά είχαν δει τον Χιμένες και κατευθείαν μαθεύτηκε και μας είπαν να καθίσει σπίτι. Ωστόσο δίνουν βάρος στο ψυχολογικό κομμάτι και μας λένε πως αν δεν αντέχουμε να βγούμε για λίγο».

Ο Γιάννης Καλμαζίδης συμπλήρωσε στην εξομολόγησή του στο gazzetta: «Eπειδή δεν έχω κάποιο σύμπτωμα νιώθω καλά και δεν έχω φόβο για μένα. Όλοι επειδή ζούμε τελείως πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχουμε μια ανασφάλεια γιατί όλοι βγαίνουν και μιλάνε ως ειδικοί αλλά δεν φαίνεται κάποιος πραγματικά να ξέρει. Εγώ ας πούμε αν καθίσω μέσα 14 μέρες θα είμαι οκ; Θα κολλήσω; θα μπω πάλι σε καραντίνα; Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο φυσιοθεραπευτής ήταν με υψηλό πυρετό για τρεις με τέσσερις μέρες, έκανε πρώτος το τεστ και βγήκε αρνητικό και παιδιά που δεν είχαν συμπτώματα ήταν θετικοί. Εγώ ζήτησα να κάνω το τεστ, αλλά είπαν πως δεν έχω σύμπτωμα και να μην κάνω. Ρώτησα αν μπορώ να είμαι φορέας και το τεστ να είναι αρνητικό και είπαν πως μπορεί».

Για την ζωή στην Εσθονία και το νησί όπου εδρεύει η ομάδα αναφέρει: «Όπως σου είπα δεν βλέπω τηλεόραση, ο κόσμος είναι μαζεμένος, αλλά όχι εντελώς κλεισμένοι στο σπίτι. Θα βγουν με την οικογένεια για μια βόλτα αλλά λίγοι, όχι σε εστιατόρια και καφέ. Σούπερ μάρκετ δουλεύουν αλλά με μέτρο».

Για την οικογένεια του που βρίσκεται μακριά αλλά και οι ίδιοι είναι σε καραντίνα στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη τονίζει: «Αυτό που με ανησυχεί είναι για τους μεγαλύτερους. Η μητέρα μου ας πούμε είναι 82 ετών με προβλήματα υγείας. Παρακαλάω να μην κολλήσει και μιλάω στα παιδιά μου και τους λέω συνέχεια να προσέχουν. Αυτό με τρελαίνει πως είμαι εδώ και δεν μπορώ να πάω εκεί. Και δεν ξέρεις τι θα γίνει αν κλείσουν τα αεροδρόμια και τα σύνορα. Υπάρχει αυτή η ανησυχία. Και κλεισμένος στο σπίτι και την ανησυχία για τους δικούς μου. Και βλέπω τους Έλληνες να βγαίνουν έξω σε εκκλησίες, μαγαζιά, παραλίες και με τρελαίνει αυτό. Είναι τρομερά επιπόλαιο».

Όσο για τις συμβουλές που δίνει στους δικούς του; «Όσο το δυνατό να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επαφές με άλλον κόσμο. Αυτό που λέει η κοινή λογική. Από την στιγμή που με ακούνε να είμαι καλά δεν φοβούνται και δεν πρέπει να φοβούνται και γι’ αυτό πρέπει να κοιτάξουν τους εαυτούς του και να προσέχουν. Άλλωστε οι λίγοι θα κάνουν το κακό. Τι θα πάθεις αν κάτσεις σπίτι σου λίγες μέρες; Τίποτα. Μόνο καλό θα κάνεις και σε εσένα και στον κόσμο».

Για τις πληροφορίες που είχαν και έχουν από το Μιλάνο, ο Γιάννης Καλμαζίδης λέει: «Στην Μιλάνο έλεγαν πως είναι τραγικά τα πράγματα. Πως τα νοσοκομεία έχουν τιγκάρει και αυτό γινόταν πριν μια βδομάδα. Σκέψου τώρα τι θα γίνεται. Έπρεπε να είχε αναβληθεί το ματς. Στο νησί μπορεί να έχει συζητηθεί πως η ομάδα έφερε τον ιό, είναι μικρή κοινωνία και σίγουρα θα έχει συζητηθεί».

Τέλος αναφέρθηκε για την επόμενη δική του μέρα και αν τυχόν θα επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία και αν τελικά το πρωτάθλημα της Εσθονίας θα συνεχιστεί: «Αρχικά ναι, αποφασίστηκε πως θα διακοπεί το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει πάλι. Προσωπικά αν σε 15 μέρες δεν έχω κάτι και μπορώ να ταξιδέψω, εννοείται θα το κάνω για να επιστρέψω στην Ελλάδα και τους δικούς μου. Συνολικά πάντως νομίζω πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα παντού».