Ανάβει η ολυμπιακή φλόγα! Κανονικά η λαμπαδηδρομία στην Θράκη με βάση τα τωρινά δεδομένα

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η τελική πρόβα για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας «Τόκυο 2020» στην Αρχαία Ολυμπία. Η πρόβα ήταν κλειστή για το κοινό λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και τη μουσική επιμέλεια ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας. Την πρόβα επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης που έδωσε τις τελευταίες οδηγίες, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά στην κανονική Τελετή.

Ο Θανάσης Βασιλειάδης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή και επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, δηλαδή με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, το ΕΚΑΒ και το Kέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας και κάθε δύο ημέρες έκανε συσκέψεις συνεκτιμώντας όλες τις εξελίξεις και λαμβάνοντας τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Συνεχής είναι και η επικοινωνία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και με την Οργανωτική Επιτροπή “Τόκυο 2020”, προκειμένου όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας να λαμβάνονται από κοινού».

Αναφορικά με την λαμπαδηδρομία που ξεκινά την Πέμπτη με πρώτη λαμπαδηδρόμο την Άννα Κορακάκη, ανέφερε: «Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί και στους Λαμπαδηδρόμους για το ταξίδι της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους που αρχίζει αμέσως μετά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενώ διαρκής είναι και η επικοινωνία με τους Δήμους των πόλεων που θα περάσει η Φλόγα, προκειμένου να εξελιχθεί η Λαμπαδηδρομία χωρίς προβλήματα και κυρίως να προβληθεί η χώρα μας στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στέλνοντας την ίδια στιγμή παντού τα συμβολικά μηνύματα της Φλόγας. Όταν την τελευταία στιγμή αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για αλλαγή όλης αυτής της τιτάνιας προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, η ενέργεια αυτή μόνο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει στις εκδηλώσεις που προβάλλουν τη χώρα διεθνώς και βγάζουν προς τα έξω, την καλύτερη εικόνα της Ελλάδας. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή, χωρίς να διακυβεύσει στο ελάχιστο την υγεία των πολιτών».

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 11:30, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου (στην τελευταία δημόσια παρουσία του με αυτήν την ιδιότητα), του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, η τελετή της αφής θα είναι για πρώτη φορά κλειστή για το κοινό. «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην προσπάθεια της να προσταταύσει όλους όσους θα βρεθουν στο αρχαιο Σταδιο της Αρχαίας Ολυμπίας μείωσε δραστικά τον αριθμό των διαπιστευμένων καλεσμένων. Δεν θα έχουμε την δυνατότητα να έχουμε κόσμο στις εξέδρες και στα απρανή του αρχαίου Σταδίου. Παρόλα αυτά η εικόνα που θα μεταφερθεί σε όλον τον κόσμο θα είναι πολύ ωραία και είμαι σίγουρος ότι οι θεοί του Ολύμπου και ο Απόλλων, ο θεός του Φωτός, θα δώσει και αυτή τη φορά την φλόγα στους γιαπωνέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020», είπε στο euronews o πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Η απουσία θεατών δεν θα είναι όμως η μόνη ιδιαιτερότητα στις φετινές τελετές και την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στο ελληνικό έδαφος. «Για πρώτη φορά θα είναι γυναίκα η πρώτη λαμπαδηδρόμος που θα πάρει την ολυμπιακή φλόγα, η ολυμπιονίκης μας Αννα Κορακάκη, όπως γυναίκα θα είναι και αυτή που θα ανάψει τον ολυμπιακό βωμό κατά την τελετή παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο, η Κατερίνα Στεφανίδη. Επίσης θα υπάρχουν διαφορετικά δρώμενα στον χορό των ιερειών. Τέλος, η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία φέτος περιλαμβάνει πολλούς από τους σημαντικούς και ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχει η πατρίδα μας, ενώ η φλόγα θα φτάσει και στο ιστορικό Καστελόριζο».

Κατά συνέπεια, με βάση και την τελευταία δήλωση του Σπύρου Καπράλου στον Γιάννη Γιαγκίνη, η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία τόσο στην Θράκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα διεξαχθεί κανονικά, με βάση φυσικά τα υπάρχοντα δεδομένα. Σε σχέση με το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος που τυγχάνει και μέλος της ΔΟΕ, μιλώντας στο euronews, επιβεβαίωσε ότι αυτήν την στιγμή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον παγκόσμιο αθλητισμό αποτελούν οι αναβολές στα προολυμπιακά τουρνουα και τους λοιπούς αγώνες πρόκρισης για το Τόκυο, κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα στους αθλητές που παλεύουν για την πρόκρισή τους στην κορυφαία διοργάνωση.

Ολα αυτά, ενώ νέα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του Τόκυο υποστηρίζουν ότι στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων να αναβληθεί για ένα ή δύο χρόνια. Πάντως, τα στελέχη της ΔΟΕ επισήμως αναφέρουν ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, αλλά είναι προφανές ότι όσο πλησιάζουμε προς αυτήν την ημερομηνία θα υπάρξουν και άλλες συσκέψεις.