Παίζει μπάλα και εκτός γηπέδου η Φουρτούνα: «Στοπ στην αποκτήνωση της κοινωνίας, όχι όπλα κατά των κατατρεγμένων μεταναστών»

Την δική της (πολιτική) παρέμβαση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο έκανε η Φουρτούνα Αλεξανδρούπολης, αυτοοργανωμένο σωματείο που μετέχει στην Β’ Κατηγορία της ΕΠΣ Έβρου.

Η Φουρτούνα ανήρτησε ένα κείμενο στο προφίλ της με τίτλο: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ». Το κείμενο – παρέμβασή της, με αφορμή τα γεγονότα στα σύνορα, έχει ως εξής:

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας μας θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτή η ομάδα δε θα παίξει μπάλα μόνο εντός γηπέδου αλλά και εκτός, δηλαδή στο δρόμο και την κοινωνία. Γι αυτό και δε θα μπορούσαμε να μην πάρουμε θέση στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Βλέπουμε μια έντονη έξαρση εθνικισμού που πολλές φορές πίσω από το μανδύα του πατριωτισμού γίνεται πιο επικίνδυνος διεισδύοντας με τη βοήθεια των εγχώριων ΜΜΕ σε μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού.

Ζώντας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης βλέπουμε καθημερινά ιδίοις όμμασι να λαμβάνει χώρα ένας άνευ προηγουμένου χυδαίος εκφασισμός της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας σε τρομακτικά μεγάλο ποσοστό. Με θλίψη και οργή αντικρίζουμε γύρω μας ανθρώπους να προτρέπουν σε δολοφονίες αθώων συνανθρώπων τους, να πανηγυρίζουν για πνιγμούς μικρών παιδιών και να στοχοποιούν απροκάλυπτα οποιονδήποτε στέκεται απέναντι στη φασιστική λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα. Μένοντας πιστοί στις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του αντιφασισμού, θεωρούμε καθήκον μας να πάρουμε θέση και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην εθνικιστική παράκρουση των ημερών.

Σύμφωνα με την αρχή μας κατά την οποία η θεωρία οφείλει να συνάδει με την πράξη, σε παλιότερο αγώνα μας είχαμε αναρτήσει ένα πανό το οποίο έγραφε: “Στο φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου”, ένα σύνθημα πάντα επίκαιρο καθώς ανέκαθεν αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Μέση Ανατολή ο Έβρος ήταν πέρασμα προς τη Δύση. Βλέπουμε λοιπόν να ενσαρκώνεται το δόγμα της Ευρώπης-Φρούριο.

Η Δύση απαντά με κλειστά σύνορα στις μεταναστευτικές ροές που η ίδια δημιούργησε μέσω της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της. Δε γίνεται να διεξάγεις και να στηρίζεις πολέμους μέσω του ΝΑΤΟ, να εξοπλίζεις με πολεμικό υλικό τους στρατούς, να στηρίζεις και να συνεργάζεσαι στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης με απολυταρχικά καθεστώτα, να εκμεταλλεύεσαι τα φτηνά εργατικά χεριά και την ανάγκη για επιβίωση και από την άλλη πλευρά να αποποιείσαι τη δικιά σου ευθύνη υψώνοντας φράχτες και δημιουργώντας κέντρα κράτησης – αποθήκες ψυχών – που δεν αξίζουν σε κανέναν άνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα λειτουργεί ως μαντρόσκυλο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πολιτικής πίεσης ανάμεσα στη Δύση και το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Τουρκιάς η οποία στη συγκεκριμένη συγκυρία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Συριά και έχει πλέον απώλειες. Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου έχει καλλιεργηθεί τεχνηέντως ένα ακραία φασιστικό κλίμα το οποίο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάστασης και διοχετεύει μέσω της εθνικής συνείδησης το όλο κλίμα έντασης ως μίσος προς τους κατατρεγμένους και τους αδυνάμους.

Παρακολουθούμε σήμερα συντοπίτες μας, με την ανοχή του κράτους και της αστυνομίας, να έχουν πάρει τα όπλα, θεωρώντας μέσα στο εθνικιστικό τους ντελίριο ότι φυλάττουν Θερμοπύλες. Ωστόσο η προσφορά τους προς την πατρίδα περιορίζεται σε βάναυσες επιθέσεις εναντίον απροστάτευτων ανθρώπων, ξεγυμνώματα, πλιάτσικο, αρπαγές κινητών τηλεφώνων, ομαδικά λιντσαρίσματα και πυροβολισμούς σε ευθεία βολή εναντίον ανθρώπων που το μοναδικό τους έγκλημα είναι να κυνηγήσουν μία καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.

Το κυρίαρχο αφήγημα που προβάλλεται ανελλιπώς από τα ΜΜΕ θέλει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται στα σύνορα να είναι πρόσφυγες ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έρχονται καθοδηγούμενοι από “σκοτεινά κέντρα εξουσίας” με σκοπό να αλλοιώσουν τον δυτικό πολιτισμό. Γνωρίζουν λοιπόν οι φανατισμένοι συμπολίτες μας για τους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Λιβύη, στο Νότιο Σουδάν στο Κονγκό και αλλού; Είναι ενήμεροι για τις δεκαετίες διώξεων των Παλαιστινίων και των Κούρδων; Ποιά είναι η γνώμη τους για τα δικτατορικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής που συνεργάζονται αρμονικά με τους ηγέτες της Δύσης; Τι ξέρουν για τους αιώνες αποικιακής αφαίμαξης της Αφρικής από τους δυτικούς εκμεταλλευτές που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα;

Ως Αυτοοργανωμένο Σωματείο σίγουρα δεν είμαστε με αυτούς που έχουν πάρει τα όπλα ενάντια σε κατατρεγμένους.

Σίγουρα δεν είμαστε με τους εξουσιαστές οι οποίοι στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν ούτε τον άνθρωπο άλλα ούτε και τη φύση.

Σίγουρα διαχωρίζουμε τη θέση μας από μισαλλόδοξους και φανατισμένους συμπολίτες μας που γίνονται έρμαιο φασιστικών πρακτικών και γκεμπελικής προπαγάνδας.

Αντίθετα τασσόμαστε υπέρ του δικαιώματος του ανθρώπου να ζει και να μετακινείται ελεύθερα κατά βούληση.

Τασσόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων που βιώνουν ένα καθεστώς εξαίρεσης υποβαθμισμένοι ως άνθρωποι δεύτερης και τρίτης διαλογής.

Αισθανόμαστε συνοδοιπόροι όλων των ανθρώπων αυτής της γης, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, φύλου και σεξουαλικής προτίμησης που έχουν βιώσει την καταπίεση και παλεύουν για μία αξιοπρεπή ζωή.

Αυτοοργανωμένο Α.Σ. Φουρτούνα Αλεξανδρούπολης