Επέτειος: 40 χρόνια από τo πρώτο μετάλλιο ελληνικής ομάδας βόλεϊ στην Ευρώπη με συμμετοχή Γκουντάκου

Η πρώτη μεγάλη ελληνική επιτυχία στα ευρωπαϊκά κύπελλα στο βόλεϊ συνεβη μια μέρα σαν και αυτήν, 9 Μαρτίου του 1980 και είχε χρώμα πράσινο αλλά και άρωμα Θράκης.

Ηταν ο Παναθηναϊκός που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων που ολοκληρώθηκε σαν σήμερα το 1980.Η διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Λεωφόρο ωστόσο λόγω μιας ξαφνικής  νεροποντής , το φάιναλ φορ μετακόμισε στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Το συγκρότημα του Σάβα Γκροζντάνοβιτς που είχε στην σύνθεσή του και τον Θρκακιώτη Κώστα Γκουντάκο πήρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ αφού  απέκλεισε με δύο νίκες τη Γκέτεμποργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα της διοργάνωσης είχε τη μορφή πρωταθλήματος, όπου όλοι αγωνίστηκαν με όλους. Το τριφύλλι νίκησε τη τουρκική Βινιλέξ με 3-1, στη συνέχεια έχασε από την τροπαιούχο Πανίνι με 2-3 και στο τελευταίο ματς επικράτησε επί της Αέρο Οντολέντα Βόντα από τη Τσεχοσλοβακία με 3-0.

Πέραν του Γκουντακου, την ομάδα απάρτιζαν εκεινη την χρονια ονόματα όπως οι Γεωργαντής, Αγραπιδάκης, Χ.Παπαδόπουλος, Κολιόπουλος, Ηλιόπουλος,  Μαλουσάρης, Αστράς και  Κοκκιναράς.