Φημολογία για υποβιβασμό ΑΟΞ και αφαίρεση βαθμών ΠΑΟΚ σύμφωνα με υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της ΕΠΟ

Ο Χρήστος Υφαντής ήταν ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016, όταν και ουσιαστικά απολύθηκε από την τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ που διαδέχθηκε τον Γιώργο Γκιρτζίκη. Ηταν διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος, του ανθρώπινου δυναμικού και γραμματέας των διοικητικών συμβουλίων της Ομοσπονδίας.

Εκτοτε αρθρογραφεί, ακολουθώντας το παλιό του επάγγελμα, αυτό του δημοσιογράφου. Την Τρίτη σε άρθρο του που φιλοξενείται στο «Φως» ασχολείται με το ζήτημα της εν εξελίξει δικαστικής υπόθεσης του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, στο οποίο κάνει λόγο για «αποδεδειγμένο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας» και υποστηρίζει ότι φημολογείται και διακινείται σενάριο απόφασης – λύσης για αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ και υποβιβασμό της Ξάνθης.

Το άρθρο τιτλοφορείται: «Τα εμπόδια στη φημολογούμενη “λύση” περί αφαίρεσης βαθμών (ΠΑΟΚ) και υποβιβασμού (Ξάνθης)».

Το κείμενο έχει ως εξής:

Πόσο εύκολο είναι να παρακαμφθεί η επιβολή των ποινών που εισηγήθηκε η ΕΕΑ για το αποδεδειγμένο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟK και Ξάνθης;

Αντί προλόγου, σας παραθέτω «τα εμπόδια»:

Καταστατικό Ε.Π.Ο. (έκδοση 2019), άρθρο 61 «Πειθαρχικά μέτρα»:

«Παράγραφος Α : Σε περίπτωση αντιαθλητικής συμπεριφοράς, μη τήρησης ή παραβίασης των κανόνων του καταστατικού, των κανονισμών, των οδηγιών και των αποφάσεων της Ε.Π.Ο., UEFA και FIFA τα δικαστικά όργανα της Ε.Π.Ο. ή των Μελών της και μόνον, δύνανται να επιβάλλουν τα ακόλουθα πειθαρχικά μέτρα (σ.σ για τα νομικά πρόσωπα προβλέπονται αποβολή από μια διοργάνωση και υποβιβασμός σε χαμηλότερη κατηγορία) με βάση τα προβλεπόμενα στο καταστατικό και τους κανονισμούς αυτής και μόνο.

Παράγραφος Β: Ποινές που επιβάλλονται από όργανα (σ.σ ΕΕΑ μετά τη γνωστή τροπολογία) που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν καταστατικό ή ποινές που δεν αναγράφονται στο παρόν καταστατικό και στον Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο. (σ.σ και στο Παράρτημα Α, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Πειθαρχικού Κώδικα) δεν ισχύουν και δεν αναγνωρίζονται από την Ε.Π.Ο. και τα Μέλη αυτής.

Παράγραφος Δ: Ποινές που επιβάλλονται ως ποδοσφαιρικές ποινές από διατάξεις εκτός του καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. (σ.σ η ποινή αφαίρεσης βαθμών που ψήφισε η Βουλή) δεν λαμβάνονται υπόψη σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο και τα όργανα του παρόντος. Απαγορεύεται στα δικαστικά όργανα του παρόντος η επιβολή τέτοιου είδους ποινών».

Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), άρθρο 2 «Έκταση και πλαίσιο εφαρμογής»

Παράγραφος 3β: Απαγορεύεται στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου η επιβολή ποινών, ως ποδοσφαιρικών ποινών, που προβλέπονται σε διατάξεις (σ.σ αθλητική νομοθεσία) εκτός του καταστατικού και των κανονισμών της Ε.Π.Ο. Οι ποινές αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη από την Ε.Π.Ο., τις Ενώσεις – Μέλη της και τα όργανα τους.

Πειθαρχικός Κώδικας, άρθρο 1 «Ορισμοί»: Παράρτημα Α: Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τέλος του παρόντος Κανονισμού ως Παράρτημα Α και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού

Παράρτημα Α

Παράγραφος 1. Σε περίπτωση μη χορήγησης ή ανάκλησης του πιστοποιητικού τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο» της παρ. 3 του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εκδίδεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού……………………………………………………………………………………………….

α. Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ελέγχου ως βαρεία, με ποινή υποβιβασμού από μια κατηγορία έως και την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα».

Το ποδοσφαιρικό θεσμικό πλαίσιο επιβολής ποδοσφαιρικών ποινών για τις υποθέσεις «άσκησης ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής» μιας ΠΑΕ σε μια άλλη είναι δεδομένο και απαγορευτικό ακόμη και να σκεφθεί κάποιος να το ξεπεράσει και να επιβάλλει σε μια ποδοσφαιρική υπόθεση ποινές μη ποδοσφαιρικές. Ποινές, δηλαδή, που προκύπτουν από την αθλητική νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Τη διευκρίνιση αυτή παρείχαν σε όλους τους τόνους οι δύο επικεφαλής των διεθνών ομοσπονδιών (FIFA/UEFA) στην κυβέρνηση στις προ ημερών συνομιλίες τους και αποτυπώθηκαν και στην κοινή Δήλωση Προθέσεων (άλλως Συνυποσχετικό).

Αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον (μετά την υποχρεωτική υιοθέτηση εκ μέρους της πειθαρχικής Επιτροπής της Super League του πορίσματος της ΕΕΑ) η ντρίμπλα που θα επιλεγεί για να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών και η Ξάνθη με υποβιβασμό (τέτοιο σενάριο διακινείται).

Επίσης, αναμένονται, με το ίδιο ενδιαφέρον, η επικύρωση της βαθμολογίας, οι κληρώσεις των play off και των play out, οι ορισμοί των αγώνων και η έναρξη των μίνι πρωταθλημάτων που προβλέπει η προκήρυξη της Λίγκας.

Όλα αυτά μετά τις αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής της Λίγκας και τις (απολύτως πιθανές) εφέσεις «που δεν αναστέλλουν την εφαρμογή των πρωτόδικων ποινών». Ο Μάρτιος μπορεί να αποδειχθεί ιστορικός μήνας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.