Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το επετειακό λογότυπο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τα 100 χρόνια!

Σε εκδήλωση στην έδρα της, την Κομοτηνή, παρουσίασε το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η εκδήλωση ξεκίνησε περί των 19:30 στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, με πλήθος παρουσίες πολιτικών, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων ενόπλων δυνάμεων, φορέων και συλλόγων.

Στην αρχή της εκδήλωσης «έπαιξε» σε πρώτη προβολή το επετειακό βίντεο της ΠΑΜΘ για την επέτειο κατά τη διάρκεια του οποίου γινόταν ένα σύντομο οδοιπορικό στην Θράκη από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη ιστορία της και το σήμερα, με αναφορές σε σημαίνουσες προσωπικότητες. Στο φινάλε του βίντεο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου που αναφέρει «1920-2020 Θράκη 100 χρόνια ενσωμάτωσης». Στο μεσαίο μηδενικό του 100 είναι σχηματισμένο το «θ» που συμβολίζει την «Θράκη» και οι γραμμές που συμβολίζουν –σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ειπώθηκαν- την γαλανόλευκη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα «η Θράκη είναι παρούσα στις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική και τους αγώνες». Σε άλλο σημείο του λόγου χαρακτήρισε την Θράκη «γέφυρα», έναν τόπο «με μακραίωνη και πλούσια ιστορία» που αποτελεί «μοντέλο μοναδικό στην Ευρώπη» αναφορικά με τη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Χαρακτήρισε, επίσης, «πλούτο» την πολυπολιτισμικότητα, την οποία «οφείλουμε να προστατεύσουμε παρά την ανευθυνότητα ορισμένων», όπως είπε με νόημα. «Το 2020 είναι έτος ορόσημο», συνέχισε κι έκανε λόγο για «χρέος» να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ό, τι κατάφεραν οι προηγούμενοι, αλλά «και να αφήσουμε το δικό μας θετικό αποτύπωμα».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην οποία ρόλο οργανωτή είχε η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοχάρης Δαλακούρας, ανέπτυξε το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν υπό τη «σκέπη» της ΑΜΘ για την επέτειο, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά στην έντυπη έκδοση του «Χ» της Τρίτης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι θρακιώτισσες σολίστ Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, η παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, μουσικά σχήματα του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής καθώς επίσης και μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής με την αστική παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής.

Πηγή: https://www.xronos.gr