Κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ προς Μάκη Βορίδη: «Κάντε το, όπως στο ποδόσφαιρο»

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη ώστε να «ξεκολλήσει» από τα γραφειοκρατικά ζητήματα το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων στους οποίους έγινε εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 
Όπως αναφέρουν, στην περιφέρεια της ΑΜΘ, δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος, για ζημιές  του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, ακόμα κι από το 2018.
 
Μάλιστα τονίζουν πως με την μεταβίβαση της αρμοδιότητας πληρωμής του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019 στις Περιφέρειες, οι οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών ζητούν τώρα πια, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων.
 
Όμως αυτοί, αναφέρεται, υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου, σε πολλές περιπτώσεις πολλούς μήνες πριν, ακόμη κι άνω του έτους κι ενώ οι κτηνοτρόφοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους.
 
Τονίζουν μάλιστα πως η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ, ενημέρωσε άμεσα κι εγγράφως το ΥΠΑΑΤ, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής και πρότεινε λύσεις, όπως λογικά θα έχουν κάνει και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων περιφερειών, όμως δεν υπήρξε απάντηση.
 
Για αυτό και ζητούν από τον Υπουργό, φέρνοντας ως παράδειγμα την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο θέμα που προέκυψε με τις ποινές για διπλή ιδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, να σκύψουν με την ίδια θέρμη επάνω στο θέμα των απλών ανθρώπων της παραγωγής.
 
«Για να μπορέσουν να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, ΚΑΝΤΕ ΤΟ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!» καταλήγει η επιστολή.
 
Η επιστολή έχει ως εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ, με την ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19)  <<Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019>>, μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα πληρωμής του παραπάνω προγράμματος, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών.
 
Τους κτηνοτρόφους φυσικά δεν τους απασχολεί, ποια θα είναι η υπηρεσία που θα καταβάλει την οικονομική αποζημίωση για την εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, αρκεί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν ή να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.
 
Δυστυχώς η καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων είναι γεγονός. Εκτός από την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για το 2019, το ΥΠΑΑΤ μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις περιφέρειες, δε φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ! Δυστυχώς όμως, δεν τελειώνει στην καθυστέρηση των πληρωμών, η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων. Επειδή με βάση τη νέα ΚΥΑ, η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις περιφέρειες, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών ζητούν τώρα πια, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων.
 
Δηλαδή, σε κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου, σε πολλές περιπτώσεις πολλούς μήνες πριν, ακόμη κι άνω του έτους κι ενώ οι κτηνοτρόφοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, ζητούν να είναι φορολογικά κι ασφαλιστικά ενήμεροι. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!
 
Όλοι, αρμόδιοι κι αναρμόδιοι, μας λένε ότι δεν έχει λογική η συγκεκριμένη απαίτηση των οικονομικών υπηρεσιών των περιφερειών κι ότι έχουμε δίκιο να τη στηλιτεύουμε. Ενημερωθήκαμε χαρακτηριστικά, για την περίπτωση της  πληρωμής των ιδιοκτητών εκτάσεων που απαλλοτριώνονται, από τις περιφέρειες, κάτι που είναι ανάλογη περίπτωση με την υποχρεωτική σφαγή των ζώων, όπου δεν απαιτείται φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα.
 
Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι δε φημίζονται για το εύρος των πρωτοβουλιών κι ενεργειών τους κι εν τέλει δε φτιάχνουν τους νόμους, αλλά τους εφαρμόζουν ερμηνεύοντάς τους. Αυτοί που τους φτιάχνουν και τους ψηφίζουν είναι οι πολιτικοί. Όταν ο νόμος ή το πνεύμα του δε γίνεται κατανοητό  πλήρως, οι πολιτικοί πρέπει να παρεμβαίνουν δίνοντας γραπτές διευκρινιστικές κατευθύνσεις. Όταν μάλιστα ο νόμος αυτός είναι άδικος ή ελλιπής ή υπερβολικός, τότε οι πολιτικοί πρέπει πάλι να παρεμβαίνουν διορθώνοντας ή αλλάζοντάς τον.
 
Στο θέμα της πολυιδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο, η κυβέρνηση άλλαξε ένα νόμο που θεώρησε άδικο και υπερβολικό εντός 24 ωρών. Για να ικανοποιηθούν  μεγαλοεπιχειρηματίες και οι οπαδικοί στρατοί τους, για να μη χωριστεί η πατρίδα μας σε βορρά  και νότο και για να μη διχαστεί το έθνος!!!
 
Όταν το θέμα αφορά τη δικαίωση των  απλών ανθρώπων της παραγωγής, χωρίς την απειλή του όχλου και του εθνικού διχασμού, ποιος θα πρέπει να είναι ο χρόνος αντίδρασης της πολιτείας;
 
Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ, ενημέρωσε άμεσα κι εγγράφως το ΥΠΑΑΤ, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής και πρότεινε λύσεις, όπως λογικά θα έχουν κάνει και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων περιφερειών. ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ!
 
Αν η πολιτεία θέλει την αρμονική συνεργασία των κτηνοτρόφων σε θέματα ζωονόσων, πρέπει πρώτα εκείνη να είναι φερέγγυα απέναντί τους και κατόπιν να απαιτεί!
 
Στην περιφέρεια της ΑΜΘ, δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος, για ζημιές  του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, ακόμα κι από το 2018!
 
Αναμένουνε την άμεση παρέμβασή σας κύριε υπουργέ, για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί υπηρεσιακά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας χρειάζεται η πολιτική παρέμβαση, για να κινηθεί ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός και να εφαρμοστεί το αυτονόητο.
 
Για να μπορέσουν να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, ΚΑΝΤΕ ΤΟ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!».

Πηγή: https://www.paratiritis-news.gr