Μπαίνει στο παιχνίδι και το Διαιτητικό! 11 δικαστήρια και επιτροπές συζητούν την υπόθεση Ξάνθης-ΠΑΟΚ!!!

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, ούτε… πέντε ή δέκα. Έντεκα δικαστήρια ή οιωνεί δικαστήρια – επιτροπές καλούνται να επιληφθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο της υπόθεσης της καταγγελίας του Ολυμπιακού κατά της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ.

Αρχικά είχαμε την εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (1). Πέρα όμως από την συζήτηση στην ΕΕΑ, προηγήθηκε η συζήτηση στο Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ (2) και ακολούθως, λίγο μετά την απόφαση, στο Δευτεροβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ (3).

Η απόφαση ή πόρισμα ή έκθεση της ΕΕΑ (ο χαρακτηρισμός της ανάλογα με το πώς θα την εκτιμήσει ο καθένας) έχει ήδη προσβληθεί για να ανασταλεί ή ακυρωθεί από την Ξάνθη και από τον ΠΑΟΚ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (4), μάθαμε όμως ότι την Δευτερα οι δυο ομάδες προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (5) καταθέτοντας αίτηση αναστολής αλλά και προσωρινής διαταγής.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, μετά την απόφαση ή πόρισμα ή έκθεση της ΕΕΑ, η υπόθεση έχει εισαχθεί στο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League (6), αυτό από το οποίο δόθηκαν την Δευτέρα οι αναβολές. Οταν και όποτε βγει από εκεί απόφαση, θα μεταφερθούμε σε επόμενο βαθμό στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (7), εκεί όπου ενδεχομένως θα καταλήξει και τυχόν έφεση κατά των Οργάνων Αδειοδότησης.

Οπως μάθαμε όμως την Δευτέρα, ο Ολυμπιακός πλέον προχώρησε σε καταγγελία και κατά της προσφυγής ΠΑΟΚ και Ξάνθης στα διοικητικά δικαστήρια, υπόθεση με την οποία θα κληθεί να αποφασίσει σαν οιωνεί δικαστήριο το ΔΣ της Super League (8) αλλά και η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ (9), όπου επίσης μάθαμε ότι έχει γίνει καταγγελία από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Και σα να μην έφτανε αυτό, μετά από αυτήν την προαναφερθείσα καταγγελία του Ολυμπιακού βάσει του άρθρου 35 του ΚΑΠ για προσφυγή ομάδας στα πολιτικά-διοικητικά δικαστήρια, διευκρινίζεται ότι το αν μια διαφορά είναι αθλητική που δεν πρέπει να υπαχθεί εκεί το αποφασίζει σε περίπτωση αμφιβολίας της Super League 1 το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ (10), εκεί όπου θα πάει η υπόθεση και σε δεύτερο βαθμό ανάλογα με την όποια απόφαση ληφθεί.

Σε τελική ανάλυση, όταν και όποτε τελεσιδικήσει εντός της χώρας κάποια οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις, σε αθλητικό επίπεδο πάντα υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο CAS που έχει την έδρα του στην Λωζάννη (11) και που ήδη έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν είτε ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ, ανάλογα με την έκβαση στα εγχώρια δικαστήρια και τις επιτροπές.

Και σα να μην έφτανε αυτή η 11άδα δικαστηρίων και επιτροπών που προαναφέρθηκε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε σε τρεις μηνύσεις κατά μελών της ΕΕΑ φέρνοντας την υπόθεση και στα πολιτικά δικαστήρια, εν προκειμένω αρχικά το Πρωτοδικείο Αθηνών, ακολούθως το Εφετείο και τελικά τον Άρειο Πάγο, ενώ και η ίδια η απόφαση της ΕΕΑ στέλνει στον εισαγγελέα τους μετόχους των ΠΑΕ που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ κάποια μέλη της ΕΕΑ έχουν πάει ήδη στοιχεία στους αρμόδιους εισαγγελείς για άσκηση πιθανών ποινικών διώξεων.

Προσθέστε σε αυτά και άλλες ανεξάρτητες αρχές όπως αυτή για το Ξέπλυμα Χρήματος που σύμφωνα με δημοσιεύματα ασχολείται επίσης με την υπόθεση και θα διαπιστώσετε ότι οι παρενέργειες αυτής της καταγγελίας του Ολυμπιακού κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης είναι πολύ πιο περίπλοκες και δαιδαλώδεις από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Έχουμε ολλά νομικά ακόμα επεισόδια να ζήσουμε…