Ταξίδεψαν Τανζανία και ανέβηκαν στο Κιλιμάντζαρο δυο γυναίκες από τους ΕΟΣ Ξάνθης και Κομοτηνής

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε δύο νεαρές ορειβάτισσες, η Έλενα Χαραλαμπόγλου από τον ΕΟΣ Ξάνθης και η Agne Stockute από τον ΕΟΣ Κομοτηνής ταξίδεψαν στην Τανζανία με στόχο την ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο και στην υψηλότερη κορυφή του, την Uhuru, που σημαίνει Ελευθερία, με υψόμετρο 5.895 μ.

“Στις 7/01/2020 προσγειωθήκαμε στην πόλη Moshi της Τανζανίας με σκοπό την ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο. Στις 9/01/2020 το πρωί βρισκόμαστε στο Londorossi gate (2250m) όπου γίνονται οι απαραίτητες εγγραφές για την είσοδο μας στο εθνικό πάρκο”, περιγράφει η Έλενα.

Οι δύο ορειβάτισσες, με τη συνοδεία ενός οδηγού βουνού όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του πάρκου, ακολούθησαν τη διαδρομή “Lemosho route” από τη δυτική πλευρά του βουνού, την πιο όμορφη από τις διαδρομές.

Το περπάτημα ξεκινάει από το “Lemosho gate” στα 2100m. Μετά από 7χμ φτάνουν και διανυκτερεύουν στην πρώτη κατασκήνωση “forest camp” σε υψόμετρο 2650 μ. Τη δεύτερη μέρα διανύοντας μια απόσταση 7χμ φτάνουν στην κατασκήνωση “shira 1 camp” στα 3610μ.

Η διαδρομή διασχίζει το δάσος στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάβαση έγινε από τη διαδρομή Lemosho route και η κατάβαση από τη διαδρομή Mweka route.

Κατά την ανάβαση σε υψόμετρα πάνω από 3500μ ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται στη χαμηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ώστε να εξισορροπηθεί η τροφοδοσία του οργανισμού με οξυγόνο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εγκλιματισμός και σύμφωνα με αυτή οι ορειβάτες ανεβαίνουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο και διανυκτερεύουν λίγο χαμηλότερα ώστε κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης να δώσουν χρόνο στον οργανισμό να προσαρμοστεί.

Έτσι λοιπόν την τρίτη μέρα μετά από μια πορεία 10χμ και ανάβαση εγκλιματισμού μέχρι το σημείο “cathedral point” στα 4000μ πραγματοποιείται διανυκτέρευση στην κατασκήνωση ” shira 2 camp” σε υψόμετρο 3850μ.

Από εδώ και πέρα κάθε φάση της ανάβασης συνοδεύεται και από εγκλιματισμό. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στο υψόμετρο ανάβασης και στο υψόμετρο διανυκτέρευσης τόσο περισσότερο πιέζεται ο οργανισμός να εγκλιματιστεί και κατά συνέπεια καταπονείται περισσότερο. Το γεγονός αυτό όμως εξασφαλίζει το ότι στην επόμενη φάση της ανάβασης, ο οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει με λιγότερη καταπόνηση και εξάντληση.

Τη τέταρτη μέρα ύστερα από 10χμ πορείας και ανάβαση εγκλιματισμού μέχρι το σημείο Lava Tower στα 4600μ γίνεται διανυκτέρευση στο “Barranco camp” στα 3900μ.

Παρά την, κατά μέσο όρο ήπια κλίση, υπάρχουν κομμάτια της διαδρομής με μεγάλη κλίση όπως το “Barranco Wall” το οποίο είναι ένα βράχινο κομμάτι που απαιτεί και τη χρήση των χεριών (scrambling) για να ανέβει κάποιος. Στο σημείο αυτό βρίσκονται η Έλενα και η Agne την πέμπτη μέρα με ανάβαση στο “Barranco Wall” (4200μ) και διανυκτέρευση στο “Karanga camp” (4000μ).

Tην έκτη μέρα μετά από και 5km πορείας οι δύο ορειβάτησες φτάνουν στο “Barafu camp” στα 4673μ όπου προετοιμάζονται για την κορυφή.

tanzania

Παράγοντες που καθορίζουν τον χρόνο ανάβασης την μέρα κορυφής είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι πολύ ευμετάβλητες σε αυτά τα υψόμετρα, και η συσσωρευμένη κόπωση. Έτσι, την έβδομη μέρα, μέρα κορυφής, οι ορειβάτησες ξεκινάνε με άσχημες καιρικές συνθήκες τα μεσάνυχτα, για να εξασφαλίσουν την κατάκτηση της κορυφής.

Στις 5:45 τα ξημερώματα της 15 Ιανουαρίου η Έλενα και η Agne φτάνουν στην κορυφή του Κιλιμάντζαρου Uhuru, 5895μ έχοντας διανύσει συνολικά 48χμ, διασχίζοντας 4 διαφορετικές κλιματικές ζώνες και υψομετρική διαφορά 3400μ. “Ο στόχος επετεύχθη παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες τις κορυφής και όπως λένε και οι ντόπιοι Uhuru tumefika (φτάσαμε στη Ελευθερία)!” αναφέρει η Έλενα.

Όμως η κατάκτηση της κορυφής είναι το μισό εγχείρημα αφού παραμένει η πορεία της κατάβασης. Οι δύο ορειβάτησες την ίδια μέρα της κορυφής διανύουν 27χμ και καταβαίνουν 4100μ υψομετρικά για να επιστρέψουν από τη διαδρομή “Mweka route” στο “Mweka gate” στα 1800μ.

Ο ΕΟΣ Ξάνθης με ανακοίνωσή του συγχαίρει την Έλενα και την Agne για αυτή τους την αποστολή και εύχεται να συνεχίσουν δυναμικά την ορειβατική τους πορεία με την κατάκτηση πολλών υψηλών κορυφών.