Ο πρώην προπονητής της Βιστωνίδας που έγινε πρώτο θέμα με το ανθελληνικό του παραλήρημα στην Προύσα

Πρώτο θέμα σε τηλεοπτικά πάνελ αλλά και στον αθηναϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο έγινε τα τελευταία 24ωρα ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, που μέχρι πριν 14 μήνες ετύγχανε προπονητής της Βιστωνίδας Κοπτερού, ομάδας της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Θράκης που δεν δήλωσε ωστόσο συμμετοχή στο τρέχον πρωτάθλημα.

Με τον Οντέρ Μουμίν στον πάγκο, ο οποίος ετύγχανε περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης από το 2014, η Βιστωνίδα Κοπτερού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Θράκης το 2018 και ανέβηκε στην Α’ Κατηγορία όπου συμμετείχε τη σεζόν 2018-2019. Το καλοκαίρι ωστόσο και ενώ ο Μουμίν είχε αποχωρήσει στα μισά της σεζόν για να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο στον Ίασμο, η ομάδα δεν δηλώθηκε στο νέο πρωτάθλημα.

Το περασμένο Σάββατο, και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), ο μειονοτικός δήμαρχος Ιάσμου προχώρησε σ΄ ένα πρωτοφανές ανθελληνικό κήρυγμα, δηλώνοντας «πίστη στον τουρκισμό του» και αποκαλύπτοντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκοφρόνων της μειονότητας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ωστόσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον Δήμο Ιάσμου τον «εναγκαλιασμό» του με τη μητέρα πατρίδα, δηλαδή την Τουρκία.

Επίσης κατά την ομιλία του, αποκάλεσε «Υπουργούς ΜΟΥ» τους Τούρκους υπουργούς Τζαβίτ Τσαγλάρ και Χακάν Τσαβούσογλου ενώ κατηγόρησε επιπλέον την παράταξη του Ισμέτ Καδή στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου πως «συνεργάζεται με τους Έλληνες», δηλαδή την παράταξη του καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και πρώην προπονητή βόλεϊ Κυριάκου Αμούτζα, και γι’ αυτό όπως φέρεται να είπε «πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτούς». Να σημειωθεί πως το 30% των κατοίκων του δήμου Ιάσμου είναι Χριστανοί.

Με ανακοίνωσή του, ο Οντέρ Μουμίν έκανε λόγο για δηλώσεις του που «παραποιήθηκαν σκόπιμα», στρέφοντας τα βέλη του κατά της εφημερίδας Εστία για το πρωτοσέλιδό της την Τετάρτη με τίτλο: «Μουσουλμάνος δήμαρχος της Θράκης καλεί τούς νέους στα όπλα». Υπεραμύνθηκε πως «οποιαδήποτε σκέψη ή αναφορά σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα ή κυριαρχία της χώρας μας με βρίσκει κάθετα αντίθετο», ωστόσο σύμμφωνα με τα σχόλια νεώτερων δημοσιευμάτων «δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση στην τόσο για την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, όσο και για την ομιλία του δίπλα σε σημαίες της λεγόμενης Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης απαγγέλοντας μάλιστα και στίχους για τους ένδοξους… Τούρκους στρατιώτες».

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ιάσμου και το οποίο υπογράφει ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με την παρουσία μου στην Προύσα Τουρκίας, ξεκαθαρίζω ότι οι δηλώσεις μου παραποιήθηκαν σκόπιμα κατά τη μετάφραση τους από ορισμένους κύκλους.

Ο κος Κοττάκης και ορισμένοι τοπικοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να επιβιώσουν δημοσιογραφικά δημιουργώντας εθνικά επικίνδυνα σενάρια. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι ενοχλούνται με την παρουσία μειονοτικού Δημάρχου στον Ίασμο και το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική αρχή είναι εξαιρετικά δραστήρια, αποτελεσματική, δεν διακρίνει, σέβεται και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα και την αρμονική συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων.

Έχω απόλυτη γνώση και συναίσθηση της ιδιότητας μου, τιμώ τη χώρα μου, δεσμεύομαι πιστά από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

Εξυπακούεται δε ότι οποιαδήποτε σκέψη ή αναφορά σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα ή κυριαρχία της χώρας μας με βρίσκει κάθετα αντίθετο».

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας του Οντέρ Μουμίν που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής:

«Για μένα αγαπητοί μου και πιο πάνω από τους επισήμους είναι τα μέλη της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που γέμισαν αυτή την αίθουσα. Σας χαιρετίζω όλους, χαιρετίζω τους αδελφούς μας από τους δήμους Γιλντιρίμ, Οσμάνγκαζί και Νιλουφέρ.

Αξιότιμοι υπουργοί μου, κ. Τζαβίτ Τσαγλάρ, κ. Χακάν Τσαβούσογλου, κ. Γενικέ Διευθυντή του IRCICA Χαλίτ Ερέν, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. κ. Βουλευτές μου, συνάδελφοι δήμαρχοί μου, κ. Πρόεδρε της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένε Μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμα μέλη τους πρωτοκόλλου σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό.

Όσο περίμενα έξω ρώτησα αν στο παρελθόν κάποιος Δήμαρχος Ιάσμου είχε την τιμή να παρευρεθεί σε αυτή τη γενική συνέλευση και μου είπαν «όχι». Η καινούργια αποστολή, το καινούργιο όραμα του Δήμου Ιάσμου, θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα από εδώ και πέρα. Είμαστε με δύναμη δίπλα στους αδελφούς μας, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που ήρθα.

Ο δεύτερος ήταν για να πω ευχαριστώ. Ο πρόεδρος είπε ότι στις τοπικές εκλογές και κοινοβουλευτικές εκλογές δεν τσιγκουνεύτηκαν στη βοήθειά τους. Και εγώ είμαι μάρτυρας αυτής της βοήθειας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους αδελφούς μου που ήρθαν από εδώ, άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και ψήφισαν.

Εγώ ήρθα εδώ για να γίνουμε αδελφοί Δήμοι, τα Αρριανά έγιναν με το Οσμάνγκαζί, εμείς από ότι φαίνεται θα γίνουμε με το Γιλντιρίμ, αξιότιμε δήμαρχέ μου. Αύριο θα επισκεφθώ τους δημάρχους Οσμάνγκαζί και Γιλντιρίμ και με αυτή την ευκαιρία θέλω να σας προσκαλέσω στο Φεστιβάλ Κερασιού που θα διοργανώσουμε στις 5,6 και 7 Ιουνίου.

Και ένα καινούργιο πρότζεκτ μας. Της νέας διοίκησης του Δήμου Ιάσμου. Την 1η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, θα διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ Ειρήνης. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δήμους Μεστανλί και Σμόλεν από τη Βουλγαρία, αυτοί οι δύο Δήμοι θα συμμετέχουν σε αυτό το Φεστιβάλ, από την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι Δήμοι Ορεστιάδας και Θάσου. Έχουμε συμφωνήσει και είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων και αύριο θα μεταφέρω την πρόσκλησή μας στους δυο Δήμους από την Προύσα.

Εγώ τον Ίασμο τον βλέπω ως εξής, είναι ένας Δήμος που συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Ρωμιοί. Εμείς σκοπεύουμε να τον κάνουμε ένα κέντρο πολυπολιτισμικότητας. Εύχομαι να μας στηρίξετε σε αυτό.
Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή τους αποφοίτους ελληνικών λυκείων . Και εγώ είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου, αλλά δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα δεν έχασα τίποτα από την πίστη μου στο μουσουλμανισμό και στον τουρκισμό μου. Πολλοί μου λένε ‘’μη λες πολλά κουκούλωσέ το και προχώρα’’. Εγώ διαφωνώ. Αυτοί που μας παρακολουθούν λένε ότι κάνω σόου. Για εμένα όμως πολιτικός είναι αυτός που βάζει την πολιτική να περνάει από την καρδιά του. Αυτό έχουμε μάθει και τέτοια πολιτική εφαρμόζουμε. Εδώ και 13 χρόνια οι φίλοι οι οποίοι κέρδιζαν τον Δήμο Ιάσμου, που κέρδιζαν προβάλλοντας τον θρησκευτικό διαχωρισμό, δυστυχώς σήμερα μας κάνουν αντιπολίτευση συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες δημοτικούς συμβούλους.

Είναι ακατανόητη η κατάσταση. Επειδή το σύστημα στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα είναι η απλή αναλογική, αν και ο Δήμος μας κέρδισε με το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέλεξε 11 δημοτικούς συμβούλους και η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης συνεργάζεται με την ελληνική λίστα και προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Καλά να είναι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς που πεισμώνουν μαζί μας.
Υπάρχουν και κάποιοι νεαροί φίλοι μας εδώ, θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς λέγοντας ότι θα μείνουμε όρθιοι και ότι θα πάντα θα μνημονεύουμε τον Αχμετ Σαδίκ».

dimarxos-iasmou-tourkia-1.jpg
dimarxos-iasmou-tourkia-2.jpg