Οι επόμενες νομικές κινήσεις από Ξάνθη και ΠΑΟΚ για να «μπλοκάρουν» τον αθλητικό δικαστή

Η Super League ανακοινωσε την Δευτέρα ότι παρέλαβε με δικαστικό επιμελητή την έκθεση – πόρισμα της ΕΕΑ για Ξάνθη και ΠΑΟΚ και πλέον αναμένεται η κλήση των δύο ομάδων σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή.

Όσο δεν έχει αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ, οι προβλεπόμενες ποινές βάσει των οποίων καλείται να δικάσει ο αθλητικός δικαστής είναι αυτές που προβλέπουν στην καλύτερη τον υποβιβασμό της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ και στην χειρότερη την αποβολή τους από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συνακόλουθα τον υποβιβασμό τους στην Γ’ Εθνική.

Η κυβέρνηση φέρεται προσπαθεί δια του Γεραπετρίτη να πείσει FIFA και UEFA για άμεση εφαρμογή της τροπολογίας που ψήφισε, αλλά για την ώρα δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να πετύχει κάτι τέτοιο. Συνεπώς ο αθλητικός δικαστής κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: ή θα πρέπει να αθωώσει εντελώς Ξάνθη και ΠΑΟΚ αποδομώντας το πόρισμα της ΕΕΑ, κάτι που πάντως δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν (πάντοτε τα εκάστοτε πορίσματα τα τηρούν τα Πειθαρχικά Όργανα της Super League αλλά και της ΕΠΟ) είτε θα πρέπει να το υιοθετήσει (και κατά συνέπεια να επιβάλει τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται σε αυτό).

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει ώστε για την ώρα να μπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία και να καθυστερήσει. Να προσβληθεί η απόφαση της ΕΕΑ, ως διοικητική απόφαση πλέον, στα διοικητικά δικαστήρια με αίτημα την ακύρωσή της για μια σειρά από λόγους, που μπορούν να ανάγονται είτε στην κακή σύνθεση της Επιτροπής είτε στην κακή τεκμηρίωση της αιτιολογίας και του σκεπτικού, που μόλις την Δευτέρα έγινε γνωστό. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ωστόσο μόνο στο Διοικητικό Εφετείο (και σε τελικό στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

Με τον τρόπο αυτόν, τα νομικά επιτελεία ΠΑΟΚ και Ξάνθης θα μπορούν να δημιουργήσουν εν εξελίξει εκκρεμοδικία για την υπόθεση, να πουν ότι το πόρισμα της ΕΕΑ δεν είναι τελεσίδικο και ενδέχεται να ανατραπεί – κατά συνέπεια να δώσουν πάτημα στον δικαστή να δώσει αναβολή μέχρι να βγει απόφαση από τα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση και με βάση την εμπειρία στα δικαστικά χρονικά, δύσκολα θα οδηγήσει σε απόφαση πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί πάνω σε αυτό το ζήτημα να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική τα νομικά επιτελεία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Η όποια καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει τιμωρία για τη νέα σεζόν, εφόσον τεκμηριωθεί βεβαίως παράβαση. Αν δεν γίνει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ο αθλητικός δικαστής θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει αν θα ρίξει ΠΑΟΚ και Ξάνθη ή όχι. Αν πάμε στα διοικητικά δικαστήρια, τότε εμμέσως αναγνωρίζεται από Ξάνθη και ΠΑΟΚ η σημασία του πορίσματος της ΕΕΑ (που αυτήν την στιγμή προσπαθούν να αποδημήσουν).

Μια προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, είτε από τον ΠΑΟΚ είτε από την Ξάνθη είτε και από τους δύο, θα δημιουργήσει μια καθυστέρηση που σημαίνει ότι με μεγάλες πιθανότητες, μέχρι να βγει απόφαση, θα έχει εφαρμογή πλέον ο νέος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση και άρα πιο εύκολα θα μπορεί να αποφασίσει την καταδίκη ο όποιος αθλητικός δικαστής, επιβάλλοντας ποινή αφαίρεσης βαθμών. Αν το Εφετείο δικαιώσει τις προσφεύγουσες σε αυτό ΠΑΕ, θα επιστρέψει την υπόθεση στην ΕΕΑ που θα πρέπει να την εξετάσει με νέα σύνθεση. Αν δεν τις δικαιώσει, η ήττα θα είναι πολλαπλή σε όλα τα επίπεδα και ο αθλητικός δικαστής θα είναι υποχρεωμένος να επιβάλλει τις ποινές, έχοντας πλέον και την βούλα δικαστικής απόφασης.

Αλλά αν υπάρξει τέτοια απόφαση, ήδη θα έχει πεταχτεί η μπάλα από το γήπεδο της αθλητικής δικαιοσύνης σε αυτό της διοικητικής, με τις όποιες συνέπειες μπορεί μια τέτοια κίνηση να έχει…