«Τούρκοι πράκτορες» και… «επιδοτούμενα μουσουλμανάκια» στο σκεπτικό της μειοψηφίας της ΕΕΑ για την Ξάνθη

Το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ αναφορικά με την υπόθεση της φερόμενης πολυιδιοκτησίας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη έχει γίνει πλέον γνωστό.

Διαβάζοντάς το, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε υλικό να ασχολούμαστε επί… εβδομάδες. Το sdna ήδη απομόνωσε ορισμένα σημεία υποστηρίζοντας ότι «ξεφεύγει εντελώς από το θέμα και παίρνει παραληρηματικές διαστάσεις με επικίνδυνες ατραπούς, ακόμα και για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Πως μπορεί να μπλέξει κανείς τον ΠΑΟΚ, την Ξάνθη, τους μουφτήδες, τις επιδοτήσεις Μουσουλμάνων και τον νόμο της Σαρίας; Η απάντηση δίνεται στο ακόλουθο απόσπασμα από την σελίδα 62 του πορίσματος:

«Το εκ των μελών της Επιτροπής τακτικό μέλος Ειρήνη Μαρούπα, σε σχέση με την τέλεση της παράβασης αυτής και από τις δύο ΠΑΕ κατέθεσε και ειδικότερο σκεπτικό σε ενίσχυση της άποψής της ότι έχει διαπραχθεί η παράβαση του άρθρου 69 παρ. 9 Ν.2725/1999 το οποίο έχει αυτολεξεί ως εξής: “Προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία και όλα τα στοιχεία του φακέλου που έλαβα υπόψιν μου, (πέραν της εμπεριστατωμένης ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων και των στοιχείων των διοικητικών συμβουλίων της εισήγησης Αρκούδη), ότι στις 29/5/2015 δημοσιεύθηκε η λύση της σύμβασης SKODA-BIAMAP, (ανακοίνωση ΒΙΑΜΑΡ στην εφημερίδα το ποντίκι 9/6/2015) και η λύση της μεταξύ τους σχέσης ως τις 30/5/2017 και η συνακόλουθη αποχώρησή της από την χορηγία της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ (μέσα στο 2016 μας είπε ο κ. Στράτος). 

Έτσι ήδη από το 2015 οι Πανόπουλος – Συγγελίδης είχαν λάβει την απόφαση να πωλήσουν την ομάδα. Απόδειξη τούτου, πλην της διαβεβαίωσης Στράτου στην επιτροπή και των αυτονόητων οικονομικών λόγων μετά την αποχώρηση της SKODA, αποτελούν σωρεία συνεντεύξεων του κ. Πανόπουλου (2014-2017), στις οποίες εξέφραζε την προσωπική του επιθυμία να αποχωρήσει από την ομάδα. Για τον κ. Συγγελίδη δεν ετίθετο θέμα καθώς στα 30 περίπου χρόνια που η ΒΙΑΜΑΡ ήταν ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ομάδα. 

Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη και επιβεβαιώνει ότι ο κ. Πανόπουλος αναζητούσε έξοδο από το ποδόσφαιρο και τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗΣ το από 29/6/2015 άρθρο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Σ’ αυτό γίνεται αναφορά σε τουρκικά δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε ήθελε να αγοράσει την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, μάλιστα δε, έγραφαν ότι ο πρόεδρος της Φενερμπαχτσε είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία του στον κ. Πανόπουλο και τον είχε ήδη συναντήσει και συζητήσει σχετικά. Κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό παρότι το καταστατικό της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ απαγορεύει την πώληση σε Τούρκο, μέσω παρενθέτου προσώπου ‘Ελληνα (ενδεχομένως μουσουλμάνου της περιοχής). Το δημοσίευμα αυτό, ουδέποτε καταγγέλθηκε ως ψευδές από τον κ. Πανόπουλο τότε που έγινε ή τώρα και ο κ. Στράτος σε σχετική ερώτησή μου απέφυγε να πει οτιδήποτε συγκεκριμένο, απλώς είπε ότι «δεν θέλουμε να πάει η ομάδα σε τουρκικά χέρια». 

Η αποβολή από το πρωτάθλημα θα επιφέρει απογοήτευση στον ελληνικό πληθυσμό της ακριτικής και δυστυχώς αμφισβητούμενης κυριαρχίας από την Τουρκία Θράκης μας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δείχνουν όλο και μικρότερη επιθυμία να συγκρατήσουν και να αποτρέψουν αυτές τις ανεκδιήγητες και θανάσιμες για το έθνος μας διεκδικήσεις εδαφών μας από την Τουρκία. Επέτρεψαν την τουρκική γλώσσα να διδάσκεται σε μειονοτικά σχολεία παρότι η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική, το κάθε μουσουλμανάκι επιδοτείται μέσω των ψευτομουφτήδων από το τουρκικό κράτος για να φοιτά σε τέτοια σχολεία, κατάργησαν τον διορισμό μουφτήδων από το ελληνικό κράτος και επέτρεψαν στους πράκτορες της Τουρκίας ψευτομουφτήδες να αναγορευθούν σε δικαστές επιβάλλοντας τον νόμο της Σαρίας. Τέλος ασύδοτη έχει καταστεί η δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής σε ολόκληρη την Θράκη που αποτελεί δούρειο ίππο της Τουρκίας προς υπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων ένταξης της Θράκης μας στην σφαίρα επιρροής της αρχικά και τελικά στην κυριαρχία της! Πράγματι ο κ. Πανόπουλος σύμφωνα με τις διασαφήσεις Στράτου, συνέχισε από το 2015 κι εντεύθεν να αναζητά αγοραστή της ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ απλώς του ξενοδοχείου, εις μάτην κατά τα λεγόμενά του ως σήμερα».

Η ιστοσελίδα sdna επισημαίνει: «Αν επρόκειτο για έκθεση ιδεών ενός μαθητή με θέμα «την κοινωνική συνοχή στην Θράκη», τότε όλα αυτά ίσως να είχαν κάποια σχέση με το αντικείμενο. Εδώ όμως το πράγμα έχει ξεφύγει. Εδώ μιλάμε για μία επιτροπή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός Υπουργείο, άρα εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση. Λέξεις και φράσεις όπως: «το κάθε μουσουλμανάκι», «ψευτομουφτήδες», «πράκτορες της Τουρκίας» είναι άκρως επικίνδυνες για ένα δημόσιο έγγραφο, απειλούν την εθνική ηρεμία, μοιάζουν με ένα εθνικιστικό παραλήρημα τελείως εκτός τόπου και χρόνου».

Άλλωστε με δηλώσεις του (το καλοκαίρι του 2015) ερωτηθείς για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Φενερμπαχτσέ να αγοράσει την Ξάνθη, ο πρόεδρος της Ξάνθης Άρης Πιαλόγλου είχε διαψεύσει εντελώς τα σενάρια: «Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Παλαιότερα, σε επίπεδο ακαδημιών, είχαν επισκεφτεί την πόλη μας και η Γαλατά και η Φενέρ, όμως αυτό είναι κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό. Ε, όχι, ρε παιδιά, να αγοραστεί η ομάδα από τους Τούρκους… Εδώ μεγαλώσαμε και ξέρουμε τι σημαίνει Ελλάδα και πίστη στις αρχές και τις παραδόσεις του τόπου μας. Όσα κυκλοφορούν είναι εντελώς ανυπόστατα».

Το sdna αναρωτιέται στο τέλος του άρθρου του, αν «η κυβέρνηση -υπό την έγκριση της οποίας έχουν διοριστεί τα μέλη της Ε.Ε.Α- ταυτίζεται με αυτές τις απόψεις» και υποστηρίζει ότι «αν όχι, πρέπει να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση…».

Αξίζει πάντως για την πληρότητα του ρεπορτάζ να επισημανθεί ότι η Ειρήνη Μαρούπα διορίστηκε το 2015 από τον Σταύρο Κοντονή, συνεπώς αποτελεί επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Και οφείλει να τονιστεί ότι η άποψη αυτή της Ειρήνης Μαρούπα αποτέλεσε μειοψηφία στην ΕΕΑ και καταγράφεται ως μειοψηφία. Εξαιτίας αυτής της θέσης, η Μαρούπα ζήτησε να μην υποβιβαστεί η Ξάνθη (και ο ΠΑΟΚ) παρά την παρανομία στην οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, έχουν υποπέσει. Τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας της ΕΕΑ δεν συμμερίστηκαν το σκεπτικό αυτό της μειοψηφίας που εξέφρασε η Μαρούπα και αποφάσισαν την ποινή του υποβιβασμού…