Μπλόκο από UEFA στην αλλαγή του Πειθαρχικού Κώδικα που προβλέπει υποβιβασμό Ξάνθης και ΠΑΟΚ

Την Πέμπτη (6/2) συναντήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, με τον ομόλογό του της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν όπως ήταν προγραμματισμένο και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Σλοβένος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας επανέλαβε την πρόθεσή του – όπως είχε εκδηλώσει αρχικά και στη συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη – να επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν εξέφρασε τη στήριξή του στο προεδρείο της ΕΠΟ και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από σειρά αθηναϊκών ΜΜΕ (gazzetta, sport24), «τονίστηκε από την πλευρά της UEFA ότι δεν προτίθεται ν’ αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας μεσούσης της σεζόν».

Με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα δικαστούν με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, ο οποίος για βαρείες παραβάσεις όπως αυτός της πολυιδιοκτησίας κάνει λόγο για υποβιβασμό και όχι για αφαίρεση βαθμών, όπως προβλέπει η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, οι αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. Όπως είχε γραφεί, δεν ήταν καθόλου σίγουρο πως FIFA-UEFA έχουν ανάψει το “πράσινο φως” για να αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ μεσούσης της σεζόν, κάτι που καταστατικά δεν προβλέπεται.

Οποιαδήποτε αλλαγή μεσούσης της σεζόν, θα πρέπει να εγκριθεί και να περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί για οποιαδήποτε αλλαγή στον Πειθαρχικό Κώδικα. Κατά συνέπεια, η τροπολογία της κυβέρνησης δείχνει να πέφτει στο κενό.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι διαφαίνεται κι από αυτή τη συνάντηση ότι δεν θα προχωρήσει η λύση για Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ (είχε ακουστεί έντονα ο Ντέμης Νικολαΐδης ως επικεφαλής της) και η ΕΠΟ θα συνεχίσει κανονικά μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν Ιούνιο ή Ιούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της UEFA, ο πρόεδρός της Ευάγγελος Γραμμένος συνοδευόμενος από τον Ταμία της ΕΠΟ, Περικλή Λασκαράκη και το Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Λεωνίδα Θωμαΐδη, είχαν συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας.