Δυστυχώς μπορεί να θεωρούμε πως η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη αποτελούν την “Μητρόπολη” του ελληνικού Βόλεϊ και η Κομοτηνή να προσπαθεί να γίνει η ανερχόμενη δύναμη, όπως και η Ξάνθη, αλλά φαίνεται πως η ΕΟΠΕ τελικά δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την περιοχή σε επίπεδο σημαντικών διοργανώσεων.
Φαίνεται πως ο “διχασμός” των ομάδων στην Ορεστιάδα και η ύπαρξη δύο ομάδων αλλά καμίας στην Volley League και o πόλεμος εντυπώσεων των προσώπων στην Αλεξανδρούπολη έχει προκαλέσει την απαξίωση της περιοχής μας στο πανελλήνιο που κάποτε είχε δέος για τον Εβρο. Η Κομοτηνή που δείχνει εικόνα συσπείρωσης και προσπάθειας δημιουργίας βολεϊκού κοινού δεν φαίνεται να υπολογίζεται από την Ομοσπονδία όπως και η Ξάνθη, που διαθέτει ένα γήπεδο στολίδι και μία ομάδα στην Α2 Ανδρών. Αλλά ούτε και η Δράμα με την Καβάλα, αν πάμε λίγο πιο μακριά.
Το Κύπελλο Ανδρών θα πάει φέτος στον Βορρά, όπως δεσμεύτηκε πέρυσι η ΕΟΠΕ αλλά φαβορί είναι η Βέροια, μέσω του Φίλιππου Βέροιας, που οδεύει ολοταχώς προς τη μεγάλη κατηγορία. Όσον αφορά τις γυναίκες (που σχετικά πρόσφατα είδαν φάιναλ φορ να διεξάγεται στις Σέρρες, όπου τυπικά έχει αρμοδιότητα η ΕΣΠΕΘΡ αλλά κακά τα ψέματα είναι αρκετά μακριά από την Θράκη), η Σαντορίνη που έχει την καλύτερη ομάδα από ποτέ θέλει πάση θυσία της διοργάνωση και φέρεται να προσφέρει γη και ύδωρ, ενώ αντίπαλο δέος είναι η Λιβαδειά.
Έτσι λοιπόν συμπληρώνουμε εννιά χρόνια και πάμε αισίως για δεκαετία για να δούμε ένα μεγάλο εγχώριο ραντεβού. Από το 2011, όταν στο νέο κλειστό της Ορεστιάδας διασταύρωσαν τα ξίφη τους Ολυμπιακός και Ηρακλής με τους “Ερυθρόλευκους” να κατακτούν το κύπελλο Ελλάδας σε ενα παιχνίδι που είχε σημαδευθεί και από πολλά επεισόδια εντός αλλά κυρίως εκτός γηπέδου.
Συγκεκριμένα το 2011 είχε πραγματοποιηθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, το 2008 το φάιναλ φορ με την συμμετοχή του Παναθηναϊκού, του Ηρακλή, της ΕΑΠ και του Μίλωνα με το «Τριφύλλι» να κατακτά τον τίτλο ενώ το 2004 ο Ηρακλής είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Final-8 σε μία μεγάλη γιορτή του βόλεϊ επικρατώντας του Ολυμπιακού με 3-1.
Πιο παλιά είχε φιλοξενήσει φάιναλ φορ Κυπελλου και η Ξάνθη αλλά και η Δράμα. Αντίστοιχα, στις γυναίκες, είχε έρθει μια διοργάνωση στην Αλεξανδρούπολη αλλά πρεπει να πάμε δεκαετίες πίσω. Σίγουρα ευθύνη για αυτό έχει και η Περιφέρεια με τις εκάστοτε Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους που δεν κυνηγάνε τέτοιες διοργανώσεις που αφενός φέρνουν έσοδα στην πόλη αλλά κυρίως αυξάνουν το γόητρο και το κύρος μίας περιοχής που ήδη είναι απαξιωμένη.
Συνολικά η κατανομή των διοργανώσεων:
Η Θεσσαλονίκη έχει τη μερίδα του λέοντος με 6 διοργανώσεις(τελικός, φάιναλ-4, φάιναλ-8). Αναλυτικά
Αττική 9 (Αθήνα 3, Πειραιάς 3, Νεά Σμύρνη 2, Γλυφάδα)
Βόρεια Ελλάδα 11 ( Θεσσαλονίκη 6, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα 3)
Πελοπόννησος 7 (Λουτράκι, Πύργος, Πάτρα 2, Καλαμάτα 2, Αμαλιάδα)
Στερεά Ελλάδα 1 (Λαμία)
Κρήτη 3 (Ρέθυμνο 2, Ιεράπετρα)
Νησιά 3 (Σύρος 2, Ρόδος)