Πρόστιμα σε τρία μαγαζιά στην Κομοτηνή με αφορμή τον αντικαπνιστικό νόμο

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και τους συναρμόδιους φορείς ελέγχου συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια για την ορθή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επιτόπιοι έλεγχοι συστηματικά τεκμηριώνουν υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις οικείες διατάξεις και υψηλά ποσοστά αποδοχής από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

Τα μικτά κλιμάκια ΕΑΔ – ΕΛ.ΑΣ το προηγούμενο διάστημα επικέντρωσαν τους ελέγχους τους σε συγκεκριμένες περιοχές και πολυτελή καταστήματα ,προκειμένου να καταστεί σαφές ότι ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι στο Κολωνάκι και στο Παγκράτι όπου στα 34 συνολικά καταστήματα που ελέγχτηκαν μόνο στα 5 βρέθηκαν παραβάσεις .Στην Πάτρα δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση στα ελεγχθέντα καταστήματα.

Συγκεντρωτικά στοιχεία για το διάστημα 23.01 -01.02.2020

  • Από το σύνολο των 151 καταστημάτων που ελέγχτηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82% των περιπτώσεων.
  • Από το σύνολο των 27 παραβάσεων που κατεγράφησαν μόνο 11 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν.
  • Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 25.200€

Αναλυτικά στοιχεία για τους διενεργηθέντες ελέγχους :

Πέμπτη 23.1

Κομοτηνή: Ελέγχθηκαν 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 ιδιοκτήτες και υπεύθυνους καταστημάτων (1*500€ και 2*1000€ λόγω υποτροπής) για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους που ενέπιπταν στους αντικαπνιστικούς περιορισμούς. Επίσης βρέθηκαν πέντε θαμώνες να καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρεπόταν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 100€ στον καθένα.

Παρασκευή 24.1

Θεσσαλονίκη (Τούμπα-Χαριλάου): Ελέγχτηκαν συνολικά 12 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( ΚΥΕ) και επιβλήθηκαν πρόστιμα στα 3 εξ ‘αυτών. Αναλυτικά, στα 2 καταστήματα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ για ύπαρξη σταχτοδοχείων σε εξωτερικό χώρο που ήταν περίκλειστος . στο 3ο ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 100€ ευρώ σε έναν καπνίζοντα και 1.000€ στο κατάστημα λόγω υποτροπής.

Σάββατο 25.1

Μαρούσι: κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)επιβλήθηκαν τα εξής πρόστιμα: Ένας θαμώνας βρέθηκε να καπνίζει σε χώρο που απαγορευόταν και του επιβλήθηκε πρόστιμο 100€ καθώς και πρόστιμο 2.000 € στον υπεύθυνο του καταστήματος για ανοχή καπνίσματος σε εξωτερικό χώρο που εμπίπτει στην αντικαπνιστική νομοθεσία. Επιβλήθηκε ακόμα ένα πρόστιμο 500€ σε έτερο κατάστημα για μη τήρηση θεωρημένου βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Θεσσαλονίκη/Πανόραμα-Πυλαία: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε μεσημεριανές ώρες σε 11συνολικά Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) (Εστιατόρια-Καφέ-Μπαρ-Ζαχαροπλαστείο-Παιδότοπος) διαπιστώθηκαν παραβάσεις :σε κατάστημα (183τμ) για μη τήρηση θεωρημένου βιβλίου αναφοράς καπνίσματος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 4000 € και 2000€ για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης . Στο άλλο κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ για μη τήρηση θεωρημένου Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος.

Λάρισα: Ελέγχθηκαν 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Κ.Υ.Ε. κατά τις βραδινές ώρες και επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα σε ιδιοκτήτες καταστημάτων των 500€ στον καθένα, λόγω μη λήψης μέτρων αποτροπής καπνίσματος .Βρέθηκαν επίσης 3 καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€.

Πάτρα: Ελέγχθηκαν 7 καταστήματα στην περιοχή του πρώην Τ.Ε.Ι. Πατρών χωρίς να βρεθούν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα και χωρίς να διαπιστωθούν λοιπές παραβάσεις.

Καλαμάτα: Ελέγχθηκαν συνολικά 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( ΚΥΕ) ( παιδότοπος, κινηματογράφος ,καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία αναψυκτήρια εστιατόρια) και διαπιστώθηκαν τα εξής: Σε ένα κατάστημα βρέθηκαν σταχτοδοχεία στον εξωτερικό περίκλειστο και σκεπασμένο χώρο που απαγορευόταν το κάπνισμα και δεν επιδείχθηκε το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος οπότε βεβαιώθηκε πρόστιμο στον υπεύθυνο ποσού 1.000€ δηλαδή (2Χ500€) για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος (ύπαρξη σταχτοδοχείων με αποτσίγαρα) και μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Δεν υπήρχε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος σε 5 καταστήματα οπότε και επιβλήθηκαν στους υπεύθυνους από 500 ευρώ πρόστιμο στον καθένα.

Ηράκλειο: Ελέγχθηκαν συνολικά 27 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( ΚΥΕ) (καφετέριες, καφενεία, μεζεδοπωλεία και ζαχαροπλαστεία). Επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ στον ιδιοκτήτη καθώς βρέθηκαν σε περίκλειστο εξωτερικό χώρο σταχτοδοχεία γεμάτα με αποτσίγαρα . Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι υπεύθυνοι των καταστημάτων ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Διαπιστώθηκε επίσης ότι κάποιοι θαμώνες κατανάλωναν προϊόντα καπνού στους εξωτερικούς κοινοχρήστους χώρους που πληρούσαν τις απαιτήσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυριακή 26.1

Μεταμόρφωση-Λυκόβρυση: Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν απογευματινές ώρες σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( ΚΥΕ) βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 3 εξ αυτών . Σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη τήρηση βιβλίου Αναφοράς καπνίσματος και από 100€ πρόστιμο σε δύο πελάτες για κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο του καταστήματος. Σε δύο ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 500 € για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και μη ύπαρξης σήμανσης.

Πέμπτη 30.1

Κολωνάκι: Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 17 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε δύο περιπτώσεις . Στο πρώτο επιφάνειας (160,89τμ) επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2000€ για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής καπνίσματος στον εσωτερικό χώρο .Στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 € για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής σε εσωτερικό χώρο του καταστήματος συνολικής επιφάνειας (90τμ) . Δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις στα υπόλοιπα 15 καταστήματα που ελέγχτηκαν.

Σάββατο 1.2

Παγκράτι: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 17 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις : Σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ για έλλειψη σήμανσης αποτροπής καπνίσματος και σε ένα ακόμη το πρόστιμο των 500€ για μη επίδειξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και έλλειψη σήμανσης αποτροπής καπνίσματος.

Πηγή: https://inkomotini.news