Αθλητάμπουρας: Οι άσχετοι και οι τζάμπα μάγκες στις ψηφοφορίες για Ξάνθη και ΠΑΟΚ σε Βουλή και ΕΕΑ

ΟΛΗ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ κύλησε στον απόηχο της απόφασης ή αν θέλετε γνωμοδότησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον υποβιβασμό της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, που έσπευσε να ξορκίσει η κυβέρνηση με την περίφημη τροπολογία της. Αυτή η ψηφοφορία ωστόσο είναι αλήθεια ότι ξεγύμνωσε πολύ κόσμο στα μάτια των φιλάθλων – ψηφοφόρων. Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν κάποιοι έλεγαν άλλα μέχρι και μερικές ώρες πριν και αναγκάστηκαν άλλα να ψηφίσουν.

Ο βουλευτής Χουσεϊν Ζεϊμπέκ δήλωσε ότι θα δώσει μάχη για να μην υποβιβαστεί η Ξάνθη και στην συνέχεια πήγε και καταψήφισε την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την σωτηρία της ακόμα και τεκμηριωθούν τα αδικήματα που της αποδίδονται…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Το βράδυ της Δευτέρας στην κοπή πίτας του ΑΟΞ, λίγη ώρα μετά την διαρροή της απόφασης της ΕΕΑ, έλεγε κόντρα στην γραμμή των ήπιων τόνων που χάραξε ο Πανόπουλος: «Εμείς θα αντισταθούμε. Η χαμένη μάχη είναι μόνο η μάχη που δεν έχει δοθεί. Εμείς θα την δώσουμε την μάχη γιατι η ομάδα είναι του Νομού μας και για κάποια συμφέροντα κινδυνεύει. Ο τόπος δεν μπορεί να χάσει αυτό το κεκτημένο που με τόσους κόπους το αποκτήσαμε». Δυο μέρες μετά κλήθηκε να ψηφίσει στη Βουλή για τη σωτηρία της ομάδας, αλλά ακολουθώντας την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία, η οποία θεωρητικά σώζει τον ΑΟΞ από το μοιραίο. Γιατί αν επιβεβαιωθεί και σε δεύτερο βαθμό η καταδίκη του ΑΟΞ, χάρη σε αυτήν την τροπολογία παίζει και η ομάδα να διατηρήσει το κεκτημένο της Α’ Εθνικής. Δεν είναι σίγουρο, αφού υπάρχει και ο σκόπελος της FIFA και της UEFA που για την ώρα επιμένουν στον ισχύοντα Πειθαρχικό Κώδικα που προβλέπει υποβιβασμό, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν εξτρά νομικά εργαλεία. Και αυτά τα αρνήθηκε ο Ξανθιώτης βουλευτής.

Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης υπερψήφισε την τροπολογία που επέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλοι όμως απορούν: Ποιος ο λόγος για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που η ΕΕΑ δικαίωσε την Ξάνθη, όπως ο ίδιος προ δεκαημέρου έσπευσε να δηλώσει εκφράζοντας παράλληλα την «βαθιά ικανοποίησή του»…

ΣΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟ άκρο ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης. Δέκα μέρες πριν είχε εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την… ικανοποίησή του για τη «δικαίωση της Ξάνθης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού». Έγραφε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του, που δημοσίευσε το ThrakiSportS στις 21 Ιανουαρίου και μέσω αυτού έκανε τον γύρο των μίντια της χώρας: «Εκφράζω την βαθιά ικανοποίηση και την χαρά μου για την εξέλιξη και την αίσια έκβαση της υπόθεσης «εμπλοκής» της ΠΑΕ Ξάνθης, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς (πολυιδιοκτησία με ΠΑΕ ΠΑΟΚ) στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ακόμη μια δικαίωση για την θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα μας και την ΠΑΕ που εδώ και 25 χρόνια μας χαρίζει απίστευτες νίκες, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο την Α’ κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Super League)».

SCRIPTA MANENT λέγαν οι Λατίνοι και σίγουρα ο Τσιλιγγίρης θα ήθελε πολύ να εξαφανίσει αυτήν την γραπτή δήλωση, η οποία αποτελεί μνημείο… ασχετοσύνης. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σχολίασε πριν την έκδοση της απόφασης της ΕΕΑ μια ανύπαρκτη δήθεν δικαίωση της Ξάνθης, που δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Είναι και το γεγονός ότι μιλάει για 25 χρόνια παρουσίας στην Α’ Εθνική, ενώ πλέον ο ΑΟΞ έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια στα επαγγελματικά σαλόνια. Η προσγείωση για έναν βουλευτή που έχει και στενό συγγενή ποδοσφαιριστή στην Α’ Εθνική έγινε πιο ανώμαλη όταν κλήθηκε την Τετάρτη να ψηφίσει την φωτογραφική τροπολογία για την σωτηρία της Ξάνθης, την δικαίωση της οποίας πανηγύριζε πρόωρα μερικές μέρες πριν.

O βουλευτής Πειραιά Χριστόφορος Μπουτσικάκης κατέθεσε ερώτηση προ διμήνου στη Βουλή ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς τον υποβιβασμό Ξανθης και ΠΑΟΚ αλλά τελικά υπερψήφισε την τροπολογία για τη σωτηρία των δύο ομάδων…

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ και χειρότερα. Για παράδειγμα, θυμάστε εκείνον τον βουλευτή της ΝΔ από τον Πειραιά που είχε σπεύσει να καταγγείλει στην Βουλή την περίφημη καταγγελία πολυιδιοκτησίας των μέσων του Μαρινάκη, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα; Ε, ο άνθρωπος αυτός που ουσιαστικά ζητούσε τον υποβιβασμό της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε από το κόμμα του να ψηφίσει υπέρ της σωτηρίας τους – και το έκανε χωρίς να βγάλει κιχ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης, για να τα θυμόμαστε όλα, το όνομά του. Περιμένει ακόμα πάντως να απαντηθεί εκείνη η ερώτησή του, παρά το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν δυο μήνες από την ημέρα που κατατέθηκε.

ΓΕΝΙΚΑ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ της κυβέρνησης την ψήφισαν υπό τον φόβο της διαγραφής ΚΑΙ οι βουλευτές Πειραιά της ΝΔ αλλά ΚΑΙ οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ,παρά το γεγονός ότι σε αυτήν για τους δικούς της λόγους αντιτίθενται τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ. Ο μόνος που πλήρωσε το τίμημα ήταν ο Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής γαρ, που με συνοπτικές διαδικασίες διεγράφη από τον Μητσοτάκη πριν ο Πέτσας ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις πρωτοβουλίες που ζήταγε ο Ζαγοράκης. Φυσικά την τροπολογία υπερψήφισαν και οι Θρακιώτες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι τζάμπα μάγκες αποδείχθηκαν βέβαια όσοι προτίμησαν την… αποχή, όπως ο Ξανθιώτης Μπουρχάν Μπαράν και ο Κομοτηναίος Ιλχάν Αχμέτ του Κινήματος Αλλαγής που επέλεξε την γραμμή του Πόντιου Πιλάτου. Όσο για τους Συριζαίους; Καταδίκασαν τη νέα τροπολογία και την καταψήφισαν, όπως καταδίκασαν αρκετοί και την απόφαση της ΕΕΑ και κυρίως τον τρόπο που αυτή συγκροτήθηκε.

* * * * *

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της ανεξάρτητης υποτίθεται Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι μια άλλη μεγάλη και πονεμένη ιστορία. Ο ΠΑΟΚ έχει βγει στα κάγκελα εναντίον του Αυγενάκη, έχοντας με τραγική καθυστέρηση υιοθετήσει την επιχειρηματολογία που πρώτο το ThrakiSportS ανέπτυξε από την περίοδο των Χριστουγέννων σχετικά με την αντικατάσταση δύο μελών του ΔΠΘ από καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ωστόσο εκείνη η αποκάλυψη απαντήθηκε από το υπουργείο ότι όφειλε να γίνει, καθώς οι δυο της Νομικής Κομοτηνής είχαν υποβάλει από τον Νοέμβριο την παραίτησή τους και ο υφυπουργός όφειλε να ορίσει αντικαταστάτες τους. Πλέον ο ΠΑΟΚ στοχοποιεί εκτός από τους συγκεκριμένους και τον πρόεδρο της ΕΕΑ Νίκο Τζουλάκη, που ωστόσο είχε διοριστεί από το καλοκαίρι.

Μπορεί η ΕΕΑ να χαρακτηρίζεται «Αυγενάκεια Επιτροπή», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα 11 από τα 14 μέλη της έχουν διοριστεί από τους υφυπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή και Γιώργο Βασιλειάδη

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι συγκεκριμένοι διορισμοί όφειλαν να γίνουν, ειδικά αυτός του προέδρου, αλλιώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η Επιτροπή. Προφανώς θα μπορούσαν να έχουν μπει άλλα άτομα, αλλά οι διορισμοί όφειλαν να γίνουν. Μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα και χωρίς τον τελευταίο διορισμό των καθηγητών του Πειραιά δεν θα είχε αλλάξει. Μπορεί να διορίστηκαν δύο, αλλά στην ίδια θέση, ο ένας ως τακτικό μέλος και ο άλλος ως το αναπληρωματικό του. Ακόμα και αν δεν μετείχαν στην Επιτροπή οι νεοδιορισθέντες, η ψηφοφορία θα ήταν 2-2 για την τιμωρία του υποβιβασμού και θα υπερίσχυε η διπλή ψήφος του προέδρου.

Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ που δεν αρέσει σε πολλούς είναι ότι τα 11 από τα 14 μέλη της ΕΕΑ έχουν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Κοντονή και τον Βασιλειάδη δηλαδή. Αν οι συγκεκριμένοι ψήφιζαν υπέρ της αθώωσης ΠΑΟΚ και Ξανθης, δεν θα υπήρχε τώρα συζήτηση. Ωστόσο τουλάχιστον ένας «συριζαίος» ψήφισε υποβιβασμό και τουλάχιστον τέσσερις επίσης «συριζαίοι» επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της αποχής, όπου ως «συριζαίους» για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι σε όσους διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ η απόφαση να βγει από πέντε άτομα και όχι από επτά, όσα τα μέλη κανονικά της Επιτροπής. Όπου κάθε μέλος έχει και ένα αναπληρωματικό, για αυτό μιλάμε για τέσσερις αποχές, που θα μπορούσαν να ανέτρεπαν το τελικό αποτέλεσμα, όσες πραγματικές ή φανταστικές παρεμβάσεις και αν έκανε στην συγκεκριμένη Επιτροπή ο Αυγενάκης. Στους δύο (συν δύο) που είχαν διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και απείχαν μπορεί να αναζητηθεί πιο εύκολα η όποια αλλοίωση της απόφασης της ΕΕΑ. Γιατί τζάμπα μάγκες μπορεί να είχε η Βουλή, αλλά αποδεικνύεται ότι είχε και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, μόνο οριακή δεν ήταν η απόφαση της ΕΕΑ για το μετοχολόγιο της Ξανθης! Ελήφθη με ψήφους 5-0, δηλαδή ομόφωνα! Για την ώρα τον ΑΟΞ τον σώζει απλά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για την πολυϊδιοκτησία και ο ΠΑΟΚ. Αλλιώς τώρα η Ξάνθη μας θα είχε ήδη υποβιβαστεί και δεν θα το είχαμε πάρει χαμπάρι…

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, για να τα λέμε όλα. Λέμε ότι η απόφαση ήταν οριακή. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Για την Ξάνθη η παραβίαση του μετοχολογίου της κρίθηκε ομόφωνα. Δηλαδή την τεκμηρίωσαν και οι πέντε που ψήφισαν. Πράγμα που σημαίνει ότι καλό θα ήταν όσοι για την Ξάνθη σηκώνουν κορώνες, καλό θα ήταν πέρα από τα συνθήματα να αναπτύξουν επιχειρηματολογία, αφού μάλλον ένα κάποιος λάθος το έκανε η ΠΑΕ και καλό θα ήταν όχι να ουρλιάζουμε αλλά να δούμε με ποιον τρόπο δεν θα μας στοιχίσει, στην περίπτωση που τελικά αθωωθεί η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ θέμα της πολυιδιοκτησίας η απόφαση ελήφθη με 4 ψήφους προς μία. Μειοψήφησε μόνον ο δικηγόρος Χρήστος Δερδεμέζης, απόφοιτος της Νομικής Κομοτηνής, ο οποίος ήταν και εκ των εισηγητών της υπόθεσης. Αντίθετα, την ενοχή ΠΑΟΚ και Ξάνθης ψήφισε ο πρόεδρος της ΕΕΑ Νίκος Τζουλάκης που διορίστηκε από τον Αυγενάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Φαραντούρης που διορίστηκε λίγο πριν το τέλος του 2019 με τον τρόπο που περιέγραψα νωρίτερα, ο οικονομολόγος Ηλίας Αρκούδης που είναι δηλωμένος Συριζαίος, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διορίστηκε από τον Κοντονή το 2015 και ήταν ο έτερος εισηγητής της υπόθεσης και η Ειρήνη Μαρούπα, επίσης διορισμένη από τον Κοντονή προ πενταετίας ως δικηγόρος με εμπειρία σε θέματα Εμπορικού Δικαίου. Αυτοί οι τέσσερις εκτίμησαν ότι υπάρχει πολυϊδιοκτησία και οι πέντε τους ομόφωνα έκριναν ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε, η Ξάνθη από μόνη της έχει διαπράξει αδίκημα με την μεταβίβαση των μετοχών της.

H Ειρήνη Μαρούπα (σε πρώτο πλάνο) και ο Χρήστος Δερδεμέζης (πίσω της) ήταν τα δύο μόνα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που μειοψήφησαν στην ψηφοφορία για την ποινή του υποβιβασμού, θεωρώντας την εξοντωτική για τις ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ…

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, κόντρα στα όσα λέγονται και γράφονται, δεν ήταν τελικά οι κρίσιμες ψήφοι αυτές των μελών που διόρισε ο Αυγενάκης αλλά εκείνες των μελών που διορίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (είτε εκείνων που ψήφισαν είτε εκείνων που απείχαν).

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ και αφού είχε γίνει η ψηφοφορία και είχε ληφθεί η απόφαση ότι υφίστανται τα αδικήματα, είχαμε την ψηφοφορία για τις ποινές και εδώ ήταν που αποφασίστηκαν με ψήφους 3-2 οι υποβιβασμοί, αφού ψήφισε κατά ο Δερδεμέζης που εξ’ αρχής είχε την άποψη ότι δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες και η Μαρούπα. Η τελευταία υποστήριξε ότι αν και τεκμηριώνονται τα αδικήματα, πρέπει να βρεθεί μια πιο ήπια τιμωρία από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος (και η οποία μέχρι να υπάρξει η τροπολογία ήταν υποβιβασμός στην καλύτερη περίπτωση και πτώση στην Γ’ Εθνική στην χειρότερη). Και αυτό το ζήτησε μεταξύ άλλων για εθνικούς λόγους. Ολα τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία, που συνεχίζει πάντως να καταγράφεται όσο δεν έχουμε στα χέρια μας το σκεπτικό της περίφημης απόφασης…

Ο Αθλητάμπουρας