«Είχε ελπίδες να ζήσει αν είχε πάει στο νοσοκομείο» κατέθεσε ο ιατροδικαστής

«Βασανιστήρια. Πείτε το. Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας…», είπε ο Ιωάννης Τοπαλούδης, ο οποίος δεν άντεξε και ξέσπασε όταν άκουγε τον ιατροδικαστή να καταθέτει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τα ευρήματα που συνέλεξε, αποκρούοντας τον ισχυρισμό των δυο κατηγορουμένων για το βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας ότι η νεαρή κοπέλα είχε συναινέσει σε σεξουαλική επαφή μαζί τους.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι το θεωρεί (σ.σ. ο δράστης) τη σωστή πρακτική και δεν είναι κάτι που λέμε ότι έχει ξεφύγει» τόνισε ο ιατροδικαστής, σημειώνοντας ότι η αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη ήταν ο πνιγμός.

Μάλιστα, συμφώνησε με την παρατήρηση της εισαγγελέως ότι ενδεχομένως η περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως αυτή της Μυρτούς της Πάρου.

«Είχε ελπίδες να ζήσει αν είχε πάει στο νοσοκομείο», ανέφερε ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σορός της 21χρονης φοιτήτριας έφερε πολλαπλά τραύματα, κάποια από αυτά, περιθανάτια και άλλα μεταθανάτια.

«Τα τραύματα αυτά δεν σήμαιναν αρχικά εγκληματική ενέργεια. Μας χτύπησαν όμως καμπανάκι οι χαρακιές στον τράχηλο. Ήταν τέσσερις με πέντε. Αυτές έγιναν προθανατίως και ήταν επιφανειακές. Το δεύτερο στοιχείο που σήμανε για μας συναγερμό ήταν ένα αχνό σημάδι στον τράχηλο. Ένα σημάδι απολύτως συμβατό με προσπάθεια στραγγαλισμού του θύματος», ανέφερε ο ιατροδικαστής.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο κ. Κοτρέτσος υπογράμμισε:

«Υπήρχαν σημεία που μας έδειχναν ότι υπάρχει πλήξη εν ζωή».

Ωστόσο, κατά τον ιατροδικαστική η παραμονή της σορού στο νερό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία DNA. «Το τραύμα της κεφαλής ήταν πολύ σοβαρό. Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το θάνατο. Όμως δεν ήταν αυτό το τραύμα η τελική αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη. Αποδείχθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν ρίχτηκε μέσα στο νερό. Ήταν λιπόθυμη», τόνισε στο δικαστήριο ο μάρτυρας και προσέθεσε πως «ένας μη ειδικός βλέποντας την κοπέλα σε αυτή τη κωματώδη κατάσταση πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν νεκρή».

Εισαγγελέας: Μπορείτε να εκτιμήσετε πόση ώρα το θύμα βρίσκονταν ζωντανό μέσα στο νερό;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είναι ένα οποιοιδήποτε διάστημα. Ούσα λιπόθυμη πέφτωντας μέσα στο νερό θα είχε λίγα λεπτά..

Κατά τον κ. Κοτρέτσο, η αδικοχαμένη Ελένη θα είχε ελπίδες να ανακάμψει, παρά τις βαρύτατες κακώσεις που έφερε, αν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Σημαντική ήταν και η επισήμανση του κ. Κοτρέτσου, ότι το σώμα της Ελένης δεν έφερε σημάδια που να καταδεικνύουν ότι η σορός της σύρθηκε για να μεταφερθεί.

«Η μετακίνηση του σώματος (του θύματος) δεν θα ήταν ομαλή. Το σώμα της θα είχε προσκρούσει κάπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μεταφέρθηκε βιαίως, δεν υπάρχει αυτό το τραβολόγημα» ανέφερε ο μάρτυρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η μεταφορά του θύματος δεν μπορεί να έγινε μόνο από ένα άτομο.

Κάνοντας λόγο για ευρήματα που είναι συμβατά με προσπάθειες στραγγαλισμού της νεαρής φοιτήτριας, ο ιατροδικαστής ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο πως «η ασφυξία που νιώθει το θύμα είναι πολύ πιο έντονη από το να σε χαράξει κάποιος με ένα μαχαίρι».

Εισαγγελέας: Αυτά τα ευρήματα συνηγορούν σε συναινετική σεξουαλική πράξη με το θύμα όπως λένε οι κατηγορούμενοι;

Ιατροδικαστής: Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. …Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: https://www.e-evros.gr