Η ώρα της κρίσης! Ξεκινά η διάσκεψη της ΕΕΑ για την υπόθεση της καταγγελίας του Ολυμπιακού κατά Ξάνθης και ΠΑΟΚ

Από τις δέκα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει στην ειδική αίθουσα όπου στεγάζεται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στο ισόγειο του κτηρίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου στεγάζεται και το υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η διάσκεψη για την υπόθεση της Ξάνθης.

Σε πρώτη φάση, αυτό που έχει σημασία είναι αν θα εμφανιστούν για την διάσκεψη και τα επτά μέλη της συνθεσης της ΕΕΑ. Για να υπάρχει απαρτία και να ξεκινήσει η διάσκεψη, πρέπει να είναι παρόντα τα τέσσερα. Επί των παρόντων μελών που θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη, θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία για να παρθεί μία απόφαση, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας (αν κάποιο μέλος ή κάποια μέλη απουσιάσουν ή προτιμήσουν να ψηφίσουν λευκό) θα μετρήσει διπλή η ψήφος του προέδρου Νίκου Τζουλάκη.

Μόλις διαπιστωθεί η απαρτία, αρχικά οι δύο εισηγητές Ηλίας Αρκούδης και Χρήστος Δερδεμέζης θα παρουσιάσουν στα υπόλοιπα πέντε μέλη τις εισηγήσεις τους. Ουσιαστικά από αυτες τις εισηγήσεις θα φανεί προς ποια κατεύθυνση πάει το πράγμα, αφού συνηθίζεται τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕΑ να ακολουθούν την πρόταση των εισηγητών, που ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουν οριστεί: για να μελετήσουν εκτενώς τα στοιχεία της υπόθεσης και να κάμουν προτάσεις στους συναδέλφους τους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οφείλει να διευκρινιστεί ότι η εισήγηση δεν είναι θέσφατο και στα δικαστικά χρονικά έχει συμβεί και το παράδοξο, ακόμα και σε επίπεδο Αρείου Πάγου, ο εισηγητής να προτείνει άλλα και τελικά η απόφαση να βγαίνει ομόφωνα και να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, πράγμα που σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης ο ίδιος ο εισηγητής άλλαξε την ψήφο του. Δεν είναι σύνηθες, αλά συμβαίνει.

Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ουσιαστικά η ΕΕΑ έχει διαχωρίσει την υπόθεση σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, όπως φάνηκε και από την προ δεκαημέρου διεξαγωγή της συζήτησης. Η πρώτη αφορά καθαρά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ξάνθης και αν έγινε με τον νόμιμο και τον προβλεπόμενο τρόπο η μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη από την εταιρεία Βιαμάρ στην εταιρεία Insports. Η δεύτερη αφορά τις καταγγελλόμενες πιθανές της ΠΑΕ Ξάνθη με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σε βαθμό ώστε στην πραγματικότητα να ασκείται στην πραγματικότητα στην ΠΑΕ Ξάνθη διοίκηση για παρένθετων προσώπων. Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση, εφόσον η ΕΕΑ τεκμηριώσει παράβαση, η ΠΑΕ Ξάνθη κινδυνεύει ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα ή όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ εξέδωσε απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η άδεια συμμετοχής της ΠΑΕ Ξάνθη στο πρωτάθλημα της Super League 1, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή βαρύτατου προστίμου ύψους 200.000 ευρώ. Αν και αρκετοί προδικάζουν ότι αυτή η απόφαση δείχνει τον δρόμο για την απόφαση της ΕΕΑ και άλλοι υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή εφόσον βγήκε αυτή η απόφαση δεν μπορεί η ΕΕΑ να τιμωρήσει την Ξάνθη για την ίδια υπόθεση, η ουσία είναι ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά όργανα που εξετάζουν διαφορετικά πράγματα και διαφορετικές προϋποθέσεις του νόμου (έστω και αν μέρος αυτών μπορεί να συμπίπτουν).

Πρέπει τέλος να τονιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πότε θα υπάρξει απόφαση. Η διάσκεψη ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας και να υπάρξει απόφαση, η οποία και θα ανακοινωθεί. Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο λόγω της κρισιμότητας και της βαρύτητας της υπόθεσης, η διάσκεψη να διακοπεί και να συνεχιστεί κάποια άλλη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση είναι ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός της εβδομάδας. Όποια και να είναι αυτή πάντως, σε πρώτη φάση δεν θα σημαίνει τίποτα παραπάνω από ένα πόρισμα που μόνο του δεν αρκεί για να προκαλέσει την οποιαδήποτε τιμωρία. Μόνο εάν το πόρισμα αυτό είναι καταδικαστικό για την ΠΑΕ Ξάνθη (ή την ΠΑΕ ΠΑΟΚ), τότε θα διαβιβαστεί στην ΕΠΟ και μέσω αυτής στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League 1, που είναι και το μόνο αρμόδιο για να επιβάλλει τις οποιεσδήποτε ποινές.