Από υποβιβασμός στη Super League 2 μέχρι Γ’ Εθνική: Οι προβλέψεις του νόμου και τα επόμενα βήματα

Η ΕΕΑ απεφάνθη και το ThrakiSportS επιχειρεί να εξηγήσει τα επόμενα βήματα.

Μετά την απόφαση της ΕΕΑ, η υπόθεση παραπέμπεται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου όπου και θα κριθεί η κατάληξη της υπόθεσης του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη.

Ως γνωστόν, η ΕΕΑ ουσιαστιά εισηγείται τον υποβιβασμό των δυο ομάδων, λόγω πολυιδιοκτησίας (ενώ στην περίπτωση της Ξάνθης αποδίδεται παράβαση και όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση).

Η σχετική εισήγηση έγινε μετά από ψηφοφορία 4-1 ως προς το αν υπήρχαν παραπτώματα και 3-2 ως την εισήγηση των ποινών (ένας δηλαδή απ’ αυτούς που ψήφισαν ότι όντως υπάρχουν παραβάσεις διαφώνησε ότι πρέπει να επιβληθεί η συγκεκριμένη ποινή).

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η υπόθεση παραπέμπεται στον αθλητικό δικαστή. Σε αυτόν θα διαβιβαστεί το πόρισμα της ΕΕΑ (το οποίο η επιτροπή θεωρεί δεσμευτικό), ούτως ώστε να ελέγξει την ουσιαστική βασιμότητά του.

Εφόσον κρίνει λοιπόν ότι όσα αποδίδονται στις δυο ομάδες είναι πλήρως αιτιολογημένα (δεν μπορεί να ελέγξει την ουσία αλλά μόνον το τυπικό σκέλος βάσει νόμου), θα αποφασίσει την εκτέλεση της ποινής που έχει εισηγηθεί η ΕΕΑ με τον χαρακτηρισμό των παραβιάσων ως «βαρείας».

Οπως μπορείτε να δείτε πιο κάτω, η ποινή ορίζεται ξεκάθαρα στο Πειθαρχικό Δίκαιο από υποβιβασμό μιας κατηγορίας μέχρι αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Με άλλα λόγια, από πτώση στην Super League 2 μέχρι και υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή είναι διαφορετική για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, καθώς η Ξάνθη παραπέμπεται ουσιαστικά με δύο κατηγορίες και όχι με μία, καθεμιά από τις οποίες κατηγορίες τιμωρείται με υποβιβασμό. Κοινώς, για την Ξάνθη τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Ωστόσο και το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δυνατόν να ανατραπεί από τα διοικητικά δικαστήρια, όπου λογικά θα προσφυγουν Ξάνθη και ΠΑΟΚ. Αλλά με βάση αυτό το πόρισμα οφείλουν να κινηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και αυτές περιγράφονται στην παρακάτω διάταξη: