«Ζωντανός» στο κυνήγι της 6ης θέσης ο ΑΟΞ παρά την κακή εμφάνιση στο ματς-θρίλερ με τον ΟΦΗ

Ζωντανός στο κυνήγι της έκτης θέσης που οδηγεί στα πλέι οφ και ενδεχομένως να δώσει έξοδο στην Ευρώπη παρέμεινε ο ΑΟ Ξάνθη μετά από ένα δραματικό παιχνίδι με τον ΟΦΗ και δυο γκολ του Φοσέ στο δραματικό φινάλε.

Το παιχνίδι είχε συγκινήσεις κυρίως από τις φάσεις των γκολ που πολλές από αυτές ελέγχθηκαν και «σφραγίστηκαν» από την χρήση του VAR, ενώ παρατηρήθηκαν και αρκετές εντάσεις.  H νευρικότητα ξεκίνησε από νωρίς με το πρώτο πέναλτι που κέρδισε ο ΟΦΗ. Δεν δόθηκε σε πρώτο χρόνο, το ήλεγξε ο διαιτητής, είδε επικίνδυνο παίξιμο του Κασάδο και έδειξε την άσπρη βούλα Ωστόσο μολονότι ο Νέιδα ευστόχησε στο 27′, το γκολ δεν μέτρησε με νεότερη εκτίμηση του VAR και του διαιτητή, που λόγω διπλής επαφής του εκτελεστή ακύρωσε το αρχικά καταλογισθέν γκολ. Γλίστρισε, ακούμπησε ελάχιστα με το αριστερό πόδι κάνοντας έμμεσα πάσα στο… δεξί, κάτι που απαγορεύεται, με αποτέλεσμα να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία.

Ενα άλλο πέναλτι έμελλε να γράψει την ιστορία του πρώτου ημιχρόνου. Στο 36′ ο Σόσα ανέτρεψε τον Βαζ μέσα στη μεγάλη περιοχή και ο Θεσσαλονικέας ρέφερι Παπαδόπουλος έδειξε το σημείο του πέναλτι με το οποίο ο Φιγκεϊρέδο πέτυχε το 0-1 στο 37′. Γενικά, στο πρώτο ημίχρονο η Ξάνθη ήταν κακή και δεν είχε ούτε μια τελική. Ο ΟΦΗ καλύτερος είχε εδαφική υπεροχή και τελικές μια των οποίων έφερε δεύτερο πέναλτι και γκολ για την κρητική ομάδα.

Στην επανάληψη η Ξάνθη έκανε εσπευσμένα δυο αλλαγές στην έναρξη της αλλά και πάλι η επιθετικότητα της γηπεδούχου ομάδας ήταν ισχνή και χωρίς απειλητικές φάσεις. Ενα σουτ του Κοβάσεβιτς κι ένα του Ντε Αμορίμ έφυγαν άστοχα, αλλά ενώ η Ξάνθη πήρε την κατοχή και διεκδίκησε την ανατροπή φάνηκε αδύναμη στην τελική της προσπάθεια. Ο ΟΦΗ οπισθοχώρησε φανερά στην επανάληψη για να κρατήσει το υπέρ αυτού αποτέλεσμα αλλά αυτό έδωσε χώρο στους γηπεδούχους που προσπάθησαν για την ισοφάριση.

Η είσοδο του Φοσέ αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή. Στο 82′ ο Φιγκεϊρέδο έχασε την σημαντικότερη ευκαιρία για ένα δεύτερο γκολ για τον ΟΦΗ καθώς μπήκε στην περιοχή της Ξάνθης και πλάσαρε από πλάγια θέση όμως το σουτ του δεν βρήκε εστία. Ετσι η Ξάνθη που δεν το έβαλε κάτω κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση στο 84′ με κοντινό σουτ του Φοσέ, που μετά σουτ του Κασάδο με προβολή πέτυχε το 6ο του γκολ που έφερε το παιχνίδι στα ίσια (1-1).

Ο ΟΦΗ με πρωταγωνιστή τον Φιγκεϊρέδο έδωσε άμεση απάντηση. Στο 87′ Νέϊρα έδωσε την ασίστ στον σκόρερ που δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-2 παγώνοντας τον πρόσκαιρο ενθουσιασμό των γηπεδούχων για την πολύ σύντομη ισοφάριση. Ωστόσο στο 90+2′ η Ξάνθη ισοφάρισε εκ νέου με δεύτερο γκολ του Φοσέ. Ο Εντουάρντο εκτέλεσε φάουλ, ο Κάστρο πήρε την κεφαλιά, η μπάλα στρώθηκε στον Φοσέ και ο Γάλλος με πλασέ νίκησε τον Σωτηρίου για το τελικό 2-2.

Η φάση αυτή ελέγχθηκε για τρία λεπτά από τον διαιτητή για πιθανό επιθετικό φάουλ αλλά τελικά ο διαιτητής έδειξε σέντρα. Τελικά αφού παίχτηκαν και εννιά λεπτά καθυστερήσεις, λόγω του VAR (συν άλλα τέσσερα το πρώτο ημίχρονο), ο διαιτητής Παπαδόπουλος σφύριξε τρεις φορές ενώ είχε κερδίσει κόρνερ η Ξάνθη και έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο για τις ομάδες που μοιράστηκαν στο τέλος της αναμέτρησης τις εντυπώσεις και τους βαθμούς και ισοβαθμούν στην 6η θέση, έναν βαθμό πάνω από τον Ατρόμητο που έχανε την ίδια ώρα από τον Πανιώνιο.

ΑΟ ΞΑΝΘΗ (Γιώργος Παράσχος): Αμπάντ, Μπαξεβανίδης, Κασάδο, Λισγάρας, Σόσα (46′ Καρασαλίδης), Τερκί (46′ Φοσέ), Κοβάτσεβιτς, Μπαριέντος, Τζουρίτσκοβιτς (65′ Ντε Αμορίμ), Εντουάρντο, Κάστρο.

ΟΦΗ (Περικλής Παπαπαναγής): Σωτηρίου, Μαρινάκης, Κουτρουμπής (86′ Νάστος) , Γιαννούλης, Κοροβέσης, Μεγιάδο, Στάικος, Νέιρα, Τσιλιανίδης, Βαζ (62′ Μπράουν), Φιγκεϊρέδο.