Ξεπέρασε το 1.730.000 ευρώ το… «φέσι» της ΠΑΕ Πανθρακικός προς το Ελληνικό Δημόσιο! Η λίστα με τα χρέη όλων των ομάδων

Δημοσιοποιήθηκαν πριν το τέλος του 2019 τα επικαιροποιημένα στοιχεία από τη λίστα οφειλετών της ΑΑΔΕ και μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται και συνολικά 71 ομάδες (κατά βάση ποδοσφαίρου και μπάσκετ) με μεγάλα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και η ΠΑΕ Πανθρακικός.

Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες άλλαξαν ΑΦΜ, γλίτωσαν τα χρέη και συνεχίζουν να «παίζουν μπάλα» είτε στις μεγάλες κατηγορίες είτε στις ερασιτεχνικές, αφήνοντας οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή προς το ελληνικό δημόσιο και εν τέλει προς όλους τους φορολογούμενους πολίτες, ύψους 1,3 δισ. ευρώ!

Τα χρέη της ΠΑΕ Πανθρακικός περιορίζονται προς την Εφορία (όχι και τον ΕΦΚΑ) και ξεπερνούν το 1.730.000 ευρώ αλλά αυτό το ποσό μαμούθ είναι… πταίσμα μπροστά στα χρέη άλλων ομάδων. Καλό όμως αυτό να συγκρίνεται και με ομάδες όπως η ΠΑΕ Ξάνθη, που δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

Η μεγάλη μερίδα των χρεών, προέρχεται από δύο ομάδες. Τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Ωστόσο με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι στην πρώτη 20άδα των οφειλετών από τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ βρίσκονται και καποιες ομάδες-έκπληξη, που γεννούν την απορία, πώς κατάφεραν και δημιούργησαν χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσφατα η οικονομική ιστοσελίδα Sofokleous In έψαξε την τελευταία λίστα της ΑΑΔΕ και εντόπισε σε αυτών συνολικά 71 ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, τις κατέταξε σε πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται ΑΦΜ, η επωνυμία και τα ποσά που οφείλουν στην εφορία και στα ταμεία όσο και το σύνολο των χρεών.

Συνολικά οι 71 ομάδες χρωστούν στην εφορία, το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ, ενώ στον ΕΦΚΑ χρωστάνε το ποσό των 31,21 εκατ. ευρώ. Συνολικά σε εφορία και ταμεία χρωστάνε το ποσό των 1,28 δισ. ευρώ.

Γράφει το ρεπορτάζ: «Οι περισσότερες ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν κατέβαλαν τους φόρους που αναλογούσαν στις συναλλαγές τους ούτε και ασφαλιστικές εισφορές. Με την πίεση των οπαδικών στρατών, κατάφερναν να λειτουργούν και με νομοθετικές παρεμβάσεις κατάφερναν να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, να κάνουν μεταγραφές και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα και μετά σταματούσαν να πληρώνουν. Και ξανά από την αρχή.

Η Εφορία υπό την πίεση βουλευτών και υπουργών έκανε τα στραβά μάτια για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, την ίδια ώρα που επιδείκνυε αυστηρότητα σε παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Όταν τα χρέη των ΠΑΕ και των ΚΑΕ έφταναν στο απροχώρητο, άλλαζαν ΑΦΜ και επωνυμία, είτε υποβιβάζονταν σε χαμηλότερη κατηγορία και σβήνονταν τα χρέη.
Όλα αυτά συνέβαιναν στην περίοδο 2006-2013,όταν είχαν την ευχέρεια να αλλάξουν ΑΦΜ και να απαλλαγούν από παλιές υποχρεώσεις!

Άλλη μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται είναι η πτώχευση και η απόκτηση ΑΦΜ άλλης ομάδας, ας είναι και σε άλλη πόλη ή νομό. Η νέα επωνυμία μοιάζει με την παλιά, που σημαίνει υπάρχει το παλαιό φίλαθλο κοινό και όλα είναι καλά. Μόνο που τα χρέη έμειναν στην παλαιά ΠΑΕ ή ΚΑΕ και στους φορολογούμενους».

Πρώτος στον κατάλογο των οφειλετών είναι ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο οποίος μπορεί να μην τα κατάφερε ποδοσφαιρικά, αλλά οι παράγοντές του κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα στα χρέη. Στο δημόσιο χρωστάει ούτε λίγο ούτε πολύ το ποσό των 503 εκατ. ευρώ και άλλες 672.152 ευρώ οφείλει στον ΕΦΚΑ. Το συγκεκριμένο χρέος αφορά μόνο στην παλαιά ΠΑΕ. Κατόπιν άλλαξε ΑΦΜ, πήρε ΑΦΜ άλλων ομάδων και έχει χρέη και με τα νέα ΑΦΜ! Πλέον παίζει στα τοπικά της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Έπεται η ΠΑΕ – ΑΕΚ. Με το χρέος της προς την Εφορία να ανέρχεται σε 319,6 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον οφείλει στον ΕΦΚΑ 2,91 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή χρωστάει 322,54 εκατ. ευρώ. Όμως τα χρέη αυτά σβήστηκαν με τον υποβιβασμό της στη Γ’  Εθνική και σήμερα είναι «καθαρή» από χρέη.

Ακολουθεί ο μπασκετικός ΠΑΟΚ (η ΚΑΕ) με χρέος 91,23 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Πανιώνιος με χρέη 29 εκατ. ευρώ, η ΚΑΕ Άρης με χρέη 28,8 εκατ. ευρώ, η παλιά ΠΑΕ Αθηναϊκός με χρέη 24,7 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Άρης με χρέη 19,6 εκατ. ευρώ, η ΚΑΕ Πανιώνιος με χρέος 18,2 εκατ. ευρώ, η Παναχαϊκή με χρέη 17,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν ο Ιωνικός, ο Ακράτητος, το Αιγάλεω ο Ολυμπιακός και η Νίκη Βόλου, ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης, ο Απόλλωνας ο Πανσερραϊκός, η Δόξα Δράμας, η Κέρκυρα, ο Θρασύβουλος, η Λάρισα, ο Εθνικός Πειραιώς, ο Πιερικός, η Καβάλα, η Καλλονή, ο Ακράτητος, η Καλλιθέα, Βέροια κ.λπ.

Και αν αυτές οι ομάδες ήταν στις πρώτες κατηγορίες και έκαναν μεγάλους τζίρους μεταγραφών και θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορεί να δικαιολογηθεί και η οικονομική αστοχία, τι να μπορεί να πει για άλλες μικρότερες ομάδες, αλλά με τεράστια χρέη. Παράδειγμα, η «Αναγέννηση Φλόγας Πολίχνης». Ελάχιστοι την ξέρουν, αλλά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με χρέη ύψους 16,92 εκατ. ευρώ! Επίσης ο «Α.Ο Δαναός» κατάφερε να δημιουργήσει χρέος ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ στη λίστα υπάρχει και ο Αίας Σαλαμίνας.

Η βαθμολογία του… πρωταθλήματος των χρεών

PAE_KAE