Ντοκουμέντο: Το επίσημο έγγραφο της Βιαμάρ για την πώληση της ΠΑΕ Ξάνθη που έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της ΕΕΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού όπου θα συζητηθεί η καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά Ξάνθης και ΠΑΟΚ σχετικά με την υπόθεση της πολυμετοχικότητας.

Οπως είναι γνωστό, ουσιαστικά η υπόθεση έχει διαχωριστεί πλέον σε δύο σκέλη. Το ένα αφορά αποκλειστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη και την πορεία των μετοχών της και το δεύτερο έχει να κάνει με τις πιθανές σχέσεις της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή η περίφημη και καταγγελθείσα πολυμετοχικότητα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτός ο διαχωρισμός δίνει «σωσίβιο» στα μέλη της ΕΕΑ να μπορέσουν να κόψουν το καρπούζι στη μέση, αθωώνοντας ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ αλλά δικαιώνοντας ταυτόχρονα και τον Ολυμπιακό. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το ThrakiSportS, με μια… τιμωρία της Ξάνθης. Η οποία με βάση τις καταγγελίες και τα άρθρα για τα οποία καλείται να απολογηθεί, μπορεί να είναι εξοντωτική. Φτάνοντας ακόμα και στην αποβολή από το πρωτάθλημα και κατά συνέπεια τον υποβιβασμό.

Οπως έχει γίνει πλέον αντιληπτό και από την παράλληλη απόφαση της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ για ανάκληση της άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ομιχλώδης είναι η κατάσταση σχετικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα της ΠΑΕ Ξάνθη. Εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο ζήτημα.

Οταν έσκασε το θέμα της καταγγελίας του καναλιού One του Μαρινάκη, πλήθος δημοσιευμάτων ανέφερε ότι ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ Ξάνθη είναι η Insports ΙΚΕ, βάσει και της απόφασης της ΕΕΑ την περασμένη άνοιξη που άνοιγε τον δρόμο για την παραχωρηση των μετοχών. Ωστόσο όπως αποκάλυψαν τα μέλη της ΕΕΑ, «στον φάκελό της φέρεται ότι η ΠΑΕ ανήκει τον Αύγουστο του ‘19 στην ΒΙΑΜΑΡ».

Από την στιγμή που τόσο η Βιαμάρ όσο και η Insports ανήκουν ουσιαστικά στους Πανόπουλο και Συγγελίδη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και αδιάφορο το που πραγματικά ανήκει η ΠΑΕ Ξάνθη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν την ίδια εκτιμηση τα μέλη της ΕΕΑ. Όπως δεν την είχε η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, που φέρεται να τιμώρησε την Ξάνθη για αναληθή στοιχεία, επειδή και σε εκείνο τον φάκελο ως ιδιοκτήτρια αναφερόταν η Βιαμάρ και όχι η Insports.

Το πρόβλημα για την Ξάνθη, λένε ανθρωποι που έχουν γνώση της υπόθεσης στο ThrakiSportS, ίσως να έγκειται στο γεγονός ότι η άδεια της ΕΕΑ για την μεταβίβαση των μετοχών από την Βιαμάρ στην Insports δόθηκε τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο η ΠΑΕ φέρεται να έχει ήδη μεταβιβαστεί από το τέλος του 2018 και μάλιστα έναντι τιμήματος 150.000 ευρώ.

Μάλιστα, υπάρχει σχετικό έγγραφο της Βιαμάρ που το αποδεικνύει αυτό, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του ThrakiSportS και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανάμεσα στα λεγόμενα «σχετικά» έγγραφα που έχουν κατατεθεί και βρίσκονται πλέον στην διάθεση των μελών της ΕΕΑ ως τεκμήρια ισχυρισμών, ενόψει της κρίσιμης συζήτησης και της απόφασης που καλούνται να λάβουν, πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Βάσει του άρθρου 69παρ3 για το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει κληθεί να παράσχει εξηγήσεις η ΠΑΕ Ξάνθη, «μεταβίβαση μετοχών Α.Α.Ε. σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή  εταιρεία, η οποία διενεργείται πριν χορηγηθεί η ανωτέρω άδεια, είναι  απολύτως άκυρη». Συνεπώς, μένει να απαντηθεί τι συμβαίνει με την μεταβίβαση της ΠΑΕ Ξάνθη που φέρεται να έγινε το 2018, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Βιαμάρ.

Με άλλα λογια, από τη μία η Βιαμάρ εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία της να έχει απαλλαγεί από την Ξάνθη, από την άλλη εμφανίζεται ενώπιον της ΕΕΑ αλλά και της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της να κατέχει ακόμα τις μετοχές. Το τι πραγματικά ισχύει, είναι ένας γρίφος που μεταξυ άλλων καλείται να απαντήσει στην έρευνά της η ΕΕΑ, με τους ανθρώπους της Ξάνθης σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν δηλώσει ότι η ομάδα ανήκει στην Insports και ότι εκ παραδρομής δηλώθηκε η Βιαμάρ στους φακέλους.

Το πρόβλημα ξεκινά από αυτήν την εκ παραδρομής μη αναφορά της Insports στον φάκελο του καλοκαιριού και επιπλέον, από το γεγονός ότι δεν δηλώθηκε ποτέ στην ΕΕΑ εγγράφως η μεταβίβαση Insports. Εφόσον τεκμηριωθεί ότι έχει παραβιαστεί με υπαιτιότητα των οργάνων της ΠΑΕ κάποια από τις διατάξεις του άρθρου 69, ανάμεσά στις οποιες και η πιθανή άκυρη μεταβίβαση που προβλέπεται στο άρθρο 69παρ3, τότε το άρθρο 69παρ12 προβλέπει οτι «η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του  οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση  της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει  έννομο συμφέρον».

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει και ο ένας από τους εισηγητές της υπόθεσης, δεν υπάρχει μόνον το ζήτημα του αν γνωστοποιήθηκε τελικά στην ΕΕΑ η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ξάνθης εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (που είναι ένα άλλο αρκετά σημαντικό ζήτημα που «καίει» την Ξάνθη). Το πιο σημαντικό ίσως πρόβλημα για τους Θρακιώτες, πριν καν φτάσουμε εκεί, είναι το περσινό έγγραφο από τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Βιαμάρ για το έτος 2018, σύμφωνα με το οποίο δηλώνεται ότι εντός του συγκεκριμένου έτους, δηλαδή του 2018, πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση της ΠΑΕ Ξάνθη. Σε ένα χρονικό διάστημα που δεδομένα δεν υπήρχε σχετική άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Αυτό είναι ένα σενάριο που ακούγεται πολύ έντονα ως ο τρόπος που θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό η ΕΕΑ δικαιώνοντας ταυτόχρονα τον Ολυμπιακό αλλά και τον ΠΑΟΚ, χωρίς να κινδυνεύσει να «αδειάσει» τον Ολυμπιακό αλλά και να «υποβιβάσει» τον ΠΑΟΚ. Οπως είπε και ο Πανόπουλος και όπως πιο πριν από τον Πανόπουλο είχε σπεύσει να επισημάνει και το ThrakiSportS, η λύση στα μάτια των περισσότερων δείχνει σε αυτόν τον πόλεμο ανάμεσα στα βουβάλια (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού) να την πληρώσει το μικρό βατραχάκι (που λέγεται Ξάνθη).

Βέβαια, ακόμα και σε αυτά που δείχνει το συγκεκριμένο έγγραφο, έχουν φροντίσει να δώσουν τις απαντήσεις τους οι άνθρωποι του νομικού επιτελείου της Ξάνθης. Για παράδειγμα, ανεξάρτητα του τι εγγράφεται στις καταστάσεις αυτές, αυτό που έχει σημασία είναι πότε δηλώνεται κάτι τέτοιο στο ΓΕΜΗ και αν υπάρχει έγγραφη ενημέρωση της διοργανώτριας της Super League (που έχει γίνει, σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά της Ξάνθης).

Επειδή ακόμα δεν έχει γίνει η διάσκεψη, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες για το προς τα που κινούνται οι εισηγητές, καλό είναι κανείς να μην προδικάζει τίποτα. Άλλωστε αποδείχθηκε στην πράξη ότι το νομικό επιτελείο της Ξάνθης, του Πανόπουλου και του Συγγελίδη είναι εξαιρετικά διαβασμένο και μπορεί να βρει τα πιο πιθανά και απίθανα παραθυράκια ακόμα και τις στιγμές που ο ΑΟΞ δείχνει στριμωγμένος στα σχοινιά, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι με βάση τα έγγραφα, η ΠΑΕ Ξάνθη φέρεται να έχει μεταβιβαστεί από την Βιαμάρ το 2018 ενώ πήρε την σχετική άδεια της ΕΕΑ το 2019 και εφόσον έχει συμβεί αυτό και δεν έχει αντικρουστεί επαρκώς, θα αρκεί για να υπάρξει αρνητικό πόρισμα για την Ξάνθη, βάσει και των αποριών που δημόσια έχει εκφράσει ένας από τους εισηγητές της υπόθεσης…