Έκλεισαν τα σχολεία σε Δήμο της Θράκης λόγω της εποχικής γρίπης

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Τα συµπτώµατα της γρίπης περιλαµβάνουν ξαφνική εµφάνιση πυρετού (θερµοκρασία µεγαλύτερη των 37,8 °C), βήχα, ρινική καταρροή ή απόφραξη, πονοκεφάλους, µυϊκούς πόνους και συχνά υπερβολική κόπωση.

Μάλιστα στο νησί της Σαμοθράκης μετά από απόφαση του δημάρχου Νίκου Γαλατούμου αρκετές εκαπιδευτικές μονάδες έκλεισαν.

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη, θα παραμείνει κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας, αλλά και  τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος. Ενώ θα ακολουθήσει αύριο νεότερη ανακοίνωση για τη λειτουργία του σχολείου και των δομών για την Παρασκευή, 24/01/2020 και τη Δευτέρα,27/01/2020.

Επίσης με απόφαση του Δημάρχου διακόπτεται η λειτουργία του παιδικού σταθμού Σαμοθράκης από 23/1/2020 μέχρι τις 27/1/2020 λόγω της εποχικής νόσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μία έξαρση της γρίπης, κυρίως των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά. Τα ιατρεία είναι γεμάτα παιδιά ενώ υπήρξαν σχολικές τάξεις των 25-27 μαθητών όπου για μάθημα προσέρχονταν καθημερινά 5-6 μαθητές καθώς οι υπόλοιποι ήταν άρρωστοι με συμπτώματα γρίπης. Τα περιστατικά δεν ήταν σοβαρά και μετά την παρέλευση 2-3 ημερών οι μαθητές επέστρεφαν στο σχολείο τους.

Συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν νοσηλευτεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από αυτούς κατέληξαν οκτώ άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Πέρα από τα εμβόλια που είναι απαραίτητα για τις ευπαθείς ομάδες είναι επιτακτική η εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής.

Και συγκεκριμένα:

• Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.

• Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Πηγή: https://www.e-evros.gr