Έθεσε μετ΄επιτάσεως θέμα ΠΑΟΚ-Ξάνθης ενώπιον FIFA και UEFA ο Μαρινάκης στην συνάντηση των Big4

Ακόμα και ενώπιον των στελεχών της FIFA και της UEFA, που μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη προσκάλεσαν τους ιδιοκτήτες των Big4 για συζήτηση στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα, έθεσε ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης το θέμα της καταγγελίας του σε βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Αφιέρωσε μάλιστα μεγάλο μέρος της εισήγησής του, που ήταν καλά προετοιμασμένη και περιλαμβανόταν σε έναν κόκκινο φάκελο που κουβαλούσε μαζί του. Ζητησε για ακόμα μια φορά ενώπιον πλέον των διεθνών ομοσπονδιών τον υποβιβασμό ουσιαστικά της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι σκάνδαλο και θα γίνει, αν γίνει, μόνο για λόγους πολιτικού κόστους. Υποστηριξε μάλιστα ότι σε περίπτωση τέτοιων παρεμβάσεων θα πρέπει να οδηγηθεί σε παραίτηση ο υπουργος Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν αυτή που έδειξε περισσότερο εκνευρισμένη από όσα διαδραματίστηκαν στην συνάντηση και αυτή που έκανε μετά από αυτήν και τις περισσότερες διαρροές. Μέχρι και όλη η τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός δημοσιεύθηκε ουσιαστικά μέσα από κανάλια της ΠΑΕ Ολυμπιακός στα μέσα ενημέρωσης, την ίδια στιγμή που ήταν περιορισμένες οι πληροφορίες για τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά των κ.κ. Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζου. Κανείς από τους τέσσερις δεν έκανε δηλώσεις στις κάμερες μετά το τέλος της συνάντησης των Big4. Μόνον ο Αυγενάκης και ο Χούμπελ εκ μέρους της UEFA/FIFA που περιορίστηκαν σε γενικόλογες αναφορές.

Η παρέμβαση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη στο κομμάτι που αφορά την Ξάνθη, σύμφωνα με τις διαρροές από τις ερυθρόλευκες πηγές, έχει ως εξής:

«Δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε δει στη χώρα, αυτό της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗ, κάτι που τόσο η UEFA απαγορεύει ρητά για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και σε εθνικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες απαγορεύουν ρητά. Μόνο η ΕΠΟ του κ. Γραμμένου φωτογραφικά όχι μόνο κατήργησε το καλοκαίρι την απαγόρευση πολυϊδιοκτησίας αλλά επιχείρησε να την νομιμοποιήσει για χάρη όπως φαίνεται του κ. Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης απέκτησε επιρροή στην ΠΑΕ Ξάνθη όταν οι εταιρείες της συζύγου και του γιου του, DIMERA και BELTERRA, μέσω παρένθετων προσώπων, δηλαδή μιας κυπριακής εταιρείας και του ανιψιού, γιου της αδελφής του κ. Σαββίδη (πρώην γκαρσόνι, χωρίς κανένα απολύτως επαγγελματικό υπόβαθρο) απέκτησαν εν κρυπτώ τις εγκαταστάσεις και τον ξενώνα της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, έναντι περίπου 3,500,000 €, κατά δήλωσή τους. Βέβαια όλα αυτά στα κρυφά, μέχρι να τα βγάλει στο φως ο Ολυμπιακός με την καταγγελία του.

Απορώ και γιατί είναι εδώ ο κ. Σαββίδης! Πριν λίγες μέρες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του κράτους ο δικηγόρος του κ. Σαββίδη είπε ότι ο κ. Σαββίδης δεν είναι ιδιοκτήτης και δεν αποφασίζει αυτός στον ΠΑΟΚ, απλά συμβουλεύει την γυναίκα και τον γιο του, όπως σε κάθε πατριαρχική οικογένεια. Άρα σήμερα εδώ θα έπρεπε να είναι η γυναίκα του, που όπως ειπώθηκε εκεί, είναι αυτή που αποφασίζει για όλα.

Εδώ μιλάμε για ένα σκάνδαλο που δεν είναι απλά ένα πεδίο αντιπαλότητας του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ αλλά ένα θέμα που αφορά την καθαρότητα και την ακεραιότητα του πρωταθλήματος στην χώρα μας. Και φυσικά αφορά όλες τις ομάδες και όλους του φιλάθλους αυτής της χώρας. Ακριβώς επειδή τα στοιχεία είναι αμείλικτα δηλαδή ενδεικτικά να σας πω, υπάρχουν απευθείας τραπεζικά εμβάσματα εκατομμυρίων από τον προσωπικό λογαριασμό του ανιψιού στην εταιρεία που ανήκει ο ΠΑΟΚ (DIMERA), τραπεζικά εμβάσματα για αδήλωτα στην Ελλάδα εισοδήματα στους παίχτες του ΠΑΟΚ, εμβάσματα εκατομμυρίων από την κυπριακή εταιρεία που πήρε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης προς άλλες θυγατρικές εταιρείες της οικογένειας Σαββίδη και τους επιφανείς επιχειρηματίες Πανόπουλο-Συγγελίδη να παραμένουν για πάνω από ένα χρόνο και μέχρι την καταγγελία του Ολυμπιακού μέλη στο ΔΣ της εταιρείας του ανιψιού Σαββίδη και πολλά άλλα.

Έτσι πρέπει και οι ποινές να είναι αμείλικτες και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε φιλόδοξο μιμητή, ότι όταν προσπαθείς να αλλοιώσεις τους όρους του παιχνιδιού και να καταστρέψεις το ποδόσφαιρο, τότε θα καταστραφείς εσύ και η ομάδα σου, όπως ορίζει ο νόμος.

Γι αυτό καλώ και τον κ. Υπουργό και την Κυβέρνηση να αφήσουν τα περί πολιτικού κόστους και όλα όσα ακούγονται γύρω από αυτό και τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση να τηρήσουν την νομιμότητα. Είναι γνωστό τι επιδιώκουν τα Μέσα του κ. Σαββίδη. Κατηγορούν τον Υπουργό για δήθεν εύνοια στον Ολυμπιακό ώστε να τον εγκλωβίσουν. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα παρέμβουν για να μην τηρηθεί η νομιμότητα λόγω πολιτικού κόστους, αλλά αν υπάρξουν τέτοια στοιχεία παρέμβασης, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί ο Υπουργός».

Οπως προναφέρθηκε, μετά την αποχώρηση τους οι εκπρόσωποι του Big4 δεν έκαναν καμία δήλωση στις κάμερες, κι αυτοί που μετέφεραν το κλίμα της συνάντησης ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κι ο Επιτετραμένος των FIFA, UEFA Χέρμπερτ Χούμπελ.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό που πήρε την μπάλα και οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Για να είμαι ξεκάθαρος, ήταν καλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Ήταν μια καλή συζήτηση. Ξέρετε, εγώ είμαι Αυστριακός και δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία σας. Αν κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μου μιλούσαν με τέτοιο τρόπο, θα ήταν προσβεβλημένοι για χρόνια. Πιθανότατα για δεκαετίες. Εδώ είναι διαφορετικά…», είπε στην αρχή ο Χούμπελ και συμπλήρωσε:

«Το θετικό είναι ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Δεν ήταν η τελευταία συνάντηση. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό και θα κάνουμε το καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπήρξε κοινή συμφωνία ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και ότι η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε ότι οι εκλογές της Ομοσπονδίας θα γίνουν νωρίτερα, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το άλλο που συζητήθηκε και θα γίνουν σχετικές ενέργειες από τη FIFA και την UEFA είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές για τα κρίσιμα ματς και τα πλέι οφ».

Από την πλευρά του ο Αυγενάκης, επισήμανε: «Για είκοσι και πλέον χρόνια συζητιόταν το θέμα της ανανέωσης των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που έγινε πράξη από τη σημερινή Κυβέρνηση. Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για ένα διάλογο, μια συνύπαρξη σε ένα τραπέζι των παραγόντων, των εκπροσώπων των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας μας πράγμα το οποίο έγινε! Δεν έγινε όμως μόνο του. Έγινε με τη συνεργασία των κορυφαίων στελεχών της FIFA και της UEFA και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Τους ευχαριστούμε διότι οι Έλληνες φίλαθλοι όποια ομάδα και αν υποστηρίζουν θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, θέλουν ένα ποδόσφαιρο με θέαμα, πιο ποιοτικό και θέλουν γήπεδα γεμάτα. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συνέπεια και κυρίως με στόχο.

Η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, όμως έβαλε μια σειρά και αύριο, εφόσον φυσικά προηγηθεί η αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών που συμμετέχουν στη Steering Committee και των εκπροσώπων όλων των ΠΑΕ που έχουν προσκληθεί, είμαι βέβαιος ότι θα επικυρώσουν τα όσα ειπώθηκαν σήμερα και φυσικά θα πάμε παρακάτω. Η δουλειά δεν σταματά, έγινε μια καλή αρχή. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί».

Για την Πέμπτη το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση όλων των μελών που συμμετέχουν στην Steering Committee. Εκει θα βρεθούν και εκπρόσωποι της ΠΑΕ Ξάνθη όπως και όλων των ομάδων της Super League, απέναντι στους ξένους επιτετραμένους της FIFA και της UEFA, τον υφυπουργό Αθλητισμού και τους συναδέλφους τους από τις άλλες ΠΑΕ, συμπεριλαμβανομένων και των Big4. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το παρασκήνιο να δούμε την εκπροσώπηση και πιθανή αντίδραση της Ξάνθης σε όλα αυτά.