«Δεδομένος ο υποβιβασμός της Ξάνθης» μεταδίδουν τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας ή επιρροής Μαρινάκη

Ως δεδομένο χαρακτηρίζουν τον υποβιβασμό της ΠΑΕ Ξάνθη λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει με τη μεταβίβαση των μετοχών της, ΜΜΕ που ανήκουν στον όμιλο Μαρινάκη ή επιρρεάζονται άμεσα από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Είναι μια γενικευμένη αίσθηση που είναι η αλήθεια ότι υπάρχει στην αίθουσα, όπου εύκολα βέβαια οι δημοσιογράφοι γίνονται δικαστές και λένε απόψεις και γνώμες χωρίς απαραίτητα να έχουν γνώση όλων των λεπτομέρειων. Και μια αλήθεια είναι ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο η Ξάνθη έχει χάσει πολύ, σε όλη αυτή την υπόθεση, από την έναρξή της μέχρι και σήμερα.

Η ιστοσελίδα to10, το ρεπορτάζ της οποίας αντιγράφουν ιστοσελίδες όπως το in.gr, tanea.gr και tovima.gr του Ομίλου Μαρινάκη έχει ρεπορτάζ με τίτλο «Υποβιβάζεται η Ξάνθη» και μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει:

«Υποβιβασμός! Αυτή είναι η ποινή που δεδομένα θα επιβληθεί στην ΠΑΕ Ξάνθη, όπως προέκυψε μετά το τέλος της απολογίας της, για την υπόθεση της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της. Οι Ακρίτες παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής χωρίς κανένα επιχείρημα, αναφορικά με τον λόγο που δεν έκαναν αυτό που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή στη μετοχική τους σύνθεση

Η αίσθηση που υπήρχε από μέλη της ΕΕΑ, κατά το διάλειμμα που έλαβε χώρα, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της Ξάνθης, είναι ότι πρόκειται για μία πολύ απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Ο νόμος λέει ότι η Ξάνθη όφειλε εντός 10 ημερών να έχει δηλώσει στην ΕΕΑ τη μεταβίβαση των μετοχών της σε άλλη εταιρεία (σ.σ. από ΒΙΑΜΑΡ σε INSPORTS). Κάτι που δεν το έκανε.

Οταν ρωτήθηκαν τα μέλη της ΕΕΑ τι προβλέπει αυτή η ενέργεια της Ξάνθης, η απάντηση ήταν άμεση: «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, εφόσον δεν ενημερώνεις για την αλλαγή ιδιοκτησίας, προβλέπεται υποβιβασμός».

Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος τις μετοχές ή μέρος των μετοχών κάποιας ΠΑΕ, είναι πολύ ξεκάθαρη. Αρχικά ο αγοραστής ζητάει άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να αποκτήσει τις μετοχές, καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ελέγχεται. Στη συνέχεια, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δίνεται άδεια για να προχωρήσει η διαδικασία της αγοραπωλησίας. Και φυσικά όταν αυτή ολοκληρώνεται, η ΠΑΕ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, να ενημερώσει την ΕΕΑ για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.

Όπως αποδείχθηκε, ουσιαστικά και από την ακροαματική διαδικασία, η ΠΑΕ Ξάνθη είχε πάρει έγκριση από την ΕΕΑ ώστε να αρχίσει συζητήσεις με την εταιρεία που ήθελε τις μετοχές της, αλλά δεν ενημέρωσε ποτέ για τη μεταβίβαση των μετοχών της εντός 10ημερου. Και όπως αναφέρει ρητά ο νόμος, αυτή η «αβλεψία» της φέρνει αυτόματα υποβιβασμό. Καθώς θεωρείται «βαρεία παράβαση» και σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ιστοσελίδα fws, επίσης φιλοολυμπιακών συμφερόντων. Το ρεπορτάζ της τιτλοφορείται «Δεν ενημέρωσε για τη μεταβίβαση η Ξάνθη, δεδομένος ο υποβιβασμός!».

Αντιγράφουμε:

«Προς υποβιβασμό οδεύει η Ξάνθη μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της συνεδρίασης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που αφορούσε τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε γνωστό ότι η Ξάνθη δεν ενημέρωσε ποτέ, ως όφειλε, εντός 10 ημερών για τη μεταβίβαση των μετοχών της σε άλλη εταιρεία, από τη ΒΙΑΜΑΡ στην INSPORTS. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, εφόσον δεν ενημερώνεις για την αλλαγή ιδιοκτησίας, προβλέπεται υποβιβασμός», σχολίασαν τα μέλη της Επιτροπής στο διάλειμμα της συνεδρίασης.

Οι δικηγόροι της ακριτικής ομάδας προσπάθησαν να δικαιολογηθούν λέγοντας πως είχαν ενημερώσει… τηλεφωνικά τη γραμματεία της ΕΕΑ για τη μεταβίβαση των μετοχών, κάτι που διέψευσαν τα μέλη της Επιτροπής».

Από την πλευρά του ο gavros τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του «Φλερτ με τον υποβιβασμό!» και υποστηρίζει ότι υπάρχει «ξεγύμνωμα της Ξάνθης από την ΕΕΑ).

Αντιγράφουμε: «Ακόμη ένα δείγμα των… εκτός λογικής ισχυρισμών της Ξάνθης, κατά την ακρόαση στην ΕΕΑ, για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας, αποτελεί η τοποθέτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενός μέλους της επιτροπής.

Όταν η Ξάνθη επεσήμανε, λοιπόν, ότι ενημέρωσαν τηλεφωνικά τη γραμματέα της ΕΕΑ, για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της ΠΑΕ, ένα εκ των μελών της επιτροπής σχολίασες «τι είναι αυτά που μας λέτε; Πείτε μας τουλάχιστον κάτι που να στέκει»…

Μάλιστα, όταν οι νομικοί εκπρόσωποι της Ξάνθης ρωτήθηκαν γιατί στο site της ομάδας, φαίνεται ακόμη ως ιδιοκτήτρια η ΒΙΑΜΑΡ, απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την θέση τους.

Αυτό που ενδιαφέρει, ιδιαιτέρως, είναι ότι αν αποδειχθεί πως η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών, από τη ΒΙΑΜΑΡ στην INSPORTS INKE, δεν έχει με τρόπο σωστό, αλλά υπήρξαν παρατυπίες, η ποινή που επισύρει ο πειθαρχικός κώδικας, μπορεί να είναι ακόμη και υποβιβασμός! Η Ξάνθη είναι κολλημένη στα… σχοινιά, εάν αποδειχθεί ότι δεν ενημέρωσε εντός 10ημέρου, όπως προβλέπεται… ».

Από την πλευρά τους, μέσα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στην πλευρά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπως θεωρείται για πράδειγμα το sdna, σε πιο ήρεμους τόνους, αναφέρουν στο live τους: «Εκδικάζεται η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης – ΕΕΑ: “Κίνδυνος υποβιβασμού για Ξάνθη αν…”».

Στην ίδια λογική, για κίνδυνο υποβιβασμού, κινούνται πιο ουδέτερα μέσα ενημέρωσης όπως το Gazzetta και το Sport24.

Όσο για τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, όπως το metrosport, η sfina και το arrena, για την ώρα εστιάζουν ότι στην υπόθεση που μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί δεν εμπλέκεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και άρα δεν κινδυνεύει εξαιτίας αυτής με υποβιβασμό.

Τέλος, τα ΜΜΕ της Ξάνθης, ανάμεσά τους και αυτά που εφέροντο να εκφράζουν θέσεις της ΠΑΕ, για την ώρα σιωπούν, προφανώς περιμένοντας μια επίσημη ενημέρωση από την θρακιώτικη ΠΑΕ…

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ THRAKISPORTS ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ