Πάνω από 500 διακινητές παράνομων μεταναστών συνελήφθησαν στο 2019 στην ΑΜ-Θ

Πάνω από 500 διακινητές παράνομων μεταναστών συνελήφθησαν το 2019 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το στοιχείο προκύπτει, εάν αθροιστούν οι επίσημες συλλήψεις διακινητών ανά μήνα, που κάνει γνωστές η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ.

Συνολικά 537 είναι οι διακινητές που συνελήφθησαν πέρσι, στοιχείο που είναι ενδεικτικό του ότι τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης συνεχίζουν κανονικά τη δράση τους, εκμεταλλευόμενα στο έπακρο το φαινόμενο, «θησαυρίζοντας» από το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ο αριθμός των πραγματικών διακινητών είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από τις συλλήψεις, ωστόσο η όποια εκτίμηση του αριθμού δεν θα βασιζόταν σε κανένα ρεαλιστικό στοιχείο.

Επισήμως, τον Ιανουάριο του ’19 συνελήφθησαν 29 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους: Φεβρουάριος 27 διακινητές, Μάρτιος 34, Απρίλιος 37, Μάιος 48, Ιούνιος 37, Ιούλιος 54, Αύγουστος 36, Σεπτέμβριος 56, Οκτώβριος 72, Νοέμβριος 64, Δεκέμβριος 43. 

Βάσει εμπειρικής καταγραφής της καθημερινότητας του μεταναστευτικού, η συντριπτική πλειοψηφία των συλλήψεων πραγματοποιήθηκε στους τρεις νομούς της Θράκης, δηλαδή πρώτα σε Έβρο, έπειτα σε Ροδόπη και κατόπιν σε Ξάνθη. Μία άλλη «ανάγνωση» του φαινομένου, που έχει κάνει αναλυτικά κατά το παρελθόν ο «Χ», αφορά στον επιπρόσθετο φόρτο εργασίας των Δικαστηρίων της Θράκης, ιδίως του Εφετείου Κομοτηνής, από τις υποθέσεις διακίνησης μεταναστών που φτάνουν μέχρι το εδώλιο.

Πηγή: https://www.xronos.gr