Ένας πρωταθλητής Ευρώπης ξεκίνησε από τον Έβρο την προετοιμασία της χρονιάς με στόχο το ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκυο

Μία εβδομάδα προπονήσεων στο κλειστό κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης συμπληρώνει ο Ανδρέα Βαζαίος, που πριν ακριβώς ένα μήνα έγραψε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας στη Γλασκόβη κατακτώντας τρία μετάλλια για την ελληνική κολύμβηση (δύο χρυσά στα 200μ. μεικτή και στα 200μ. πεταλούδα και ένα χάλκινο στα 100 μέτρα μεικτή ατομική όπου μάλιστα έκανε και ρεκόρ Ευρώπης με το εξωπραγματικό 1.50.85).

Ο Βαζαίος συμμετέχει σε καμπ προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα του Έβρου από την Τρίτη 6/1 και το οποίο θα διαρκέσει ως τις 16 Ιανουαρίου. Μαζί του βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και οι Κυνηγάκης, Μπιλάς και Δράκου, καθώς και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Άκης Οικονόμου και Αλέξανδρος Νικολόπουλος.

Ο Ανδρέας Βαζαίος μαζί με τους Κρίστιαν Γκλολομέεβ, Απόστολο Χρήστου, Άννα Ντουντουνάκη και Απόστολο Παπαστάμο έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ενώ αναζητά το πανεπιστήμιο όπου θα κάνει το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του πάνω στην αθλητική ψυχολογία.

«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο και στο Ρίο θέλω να κάνω μία μεγάλη υπέρβαση. Φυσικά το μεγάλο μου όνειρο είναι ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα κι αν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι μην ξεχνάμε πως μιλάμε για κολύμβηση όπου οι απαιτήσεις και ο συναγωνισμός είναι τεράστιος. Μόνο και μόνο που συζητάμε και ονειρευόμαστε τέτοιους στόχους είναι κάτι πολύ μεγάλο και ξεχωριστό», είπε ο Ανδρέας Βαζαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Ασημακόπουλο για το «Έθνος της Κυριακής».

Πριν ακόμα σταθεί στα πόδια του, ο μικρός Ανδρέας είχε μάθει να κολυμπάει στη θάλασσα και στην παιδική πισίνα του εξοχικού σπιτιού του στην παραλία της Αίγινας. Το νερό ήταν το… σπίτι του και ο στίβος της ζωής του. Μόλις 14 μηνών, περνούσε όλη τη μέρα του μέσα στο νερό, έχοντας τη φροντίδα της μεγαλύτερης αδελφής του, που ήταν ήδη κολυμβήτρια. Ωσπου στα 25 του χρόνια (είναι γεννημένος 9 Μαΐου 1994) έγραψε μία χρυσή σελίδα για την ελληνική κολύμβηση, δικαιώνοντας τους κόπους ετών, αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών, που είχαν προβλέψει πως το μικρό «ψαράκι» το οποίο μούλιαζε από μικρό στο νερό θα έμπαινε στο πάνθεον των κορυφαίων κολυμβητών του πλανήτη.

«Το νερό ήταν η ζωή μου, κομμάτι της φύσης μου και ακόμα και σήμερα περνάω ώρες μεσα σε αυτό», λέει ο Ανδρέας Βαζαίος. Μάλιστα αποκαλύπτει: «Θέλω να κάνω τατουάζ τον χρόνο που έκανα για να μου θυμίζει την κορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνω εδώ και χρόνια μέσα στις πισίνες». Και προσθέτει: «Όχι, δεν περίμενα αυτόν τον χρόνο αλλά δεν ήταν και έκπληξη για μένα».

Μετά τα μετάλλια και τις επιτυχίες στην Γλασκώβη, ο Ανδρέας Βαζαίος ταξίδεψε για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάρει το πτυχίο του στην ψυχολογία από πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την παραμονή Χριστουγέννων επέτρεψε στην πατρίδα για να κάνει γιορτές με την οικογένεια του αλλά και να σχεδιάσει το μέλλον του στις πισίνες αλλά και στις σπουδές του.

Το 2020 κρύβει μεγάλες προκλήσεις που θα κορυφωθούν με την τρίτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από αυτούς του Λονδίνου το 2012 και του Ριο ντε Τζανέιρο το 2016. Το μεγάλο του παράπονο όπως και το παράπονο όλων των κολυμβητών είναι ωστόσο πως δεν υπάρχει προβολή του αθλήματος. «Κάθε μέρα βλέπουμε αναλύσεις για ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Τα σπορ και ειδικά η κολύμβηση έχει μηδενική προβολή. Στο εξωτερικό οι πρωταθλητές στην κολύμβηση είναι ήρωες. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν, το φίλαθλο κοινό δεν έχει πληροφόρηση. Κατά συνέπεια και οι χορηγοί δεν έχουν όφελος να ασχοληθούν με ένα σπορ που δεν έχει προβολή», λέει ο Βαζαίος στο «Εθνος».

Προπονητής του Ανδρέα Βαζαίου είναι ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, στον οποίο χρωστάει πολλά, όπως λέει ο ίδιος, ενώ όσο ήταν στις ΗΠΑ είχε πολύτιμη συνεργασία με τον τον Μπρέιντε Χάλοουγούεϊ. Κολυμβητής πλέον του Ο.Φ. Νέας Ιωνίας (στο τμήμα χάντμπολ της οποίας ανήκουν οι αδερφές Μάγδα και Νικολίνα Κεπεσίδου), κάνει προπονήσεις στο ΟΑΚΑ και από τα Θεοφάνια βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη για το εν εξελίξει καμπ προετοιμασίας με την Εθνική Ομάδα που ωστόσο εκτυλίσσεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 25αρας πισίνας ο Ανδρέας Βαζαίος έχει πλέον 6 μετάλλια μετά το χάλκινο στα 100 μ. μεικτής το 2015 και τα δύο ασημένια το 2017 σε 200 μ. πεταλούδα και 200 μ. μεικτή. «Η ομοσπονδία δεν δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στις διοργανώσεις στην 25αρα πισίνα. Οι παρουσίες μας έπρεπε να είναι πιο δυναμικές και πιο μεγάλες γιατί δίνονται κίνητρα και εμπειρίες στους νέους κολυμβητές», λέει ο 25χρονος πρωταθλητής, ο οποίος έχει βρεθεί και στο παρελθόν, τα προηγούμενα χρόνια, για προπονήσεις στο νέο κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016.

Πάντως σε σχέση με άλλες διεθνείς διοργανώσεις 25αρας πισίνας, εφέτος τα τέσσερα ελληνικά μετάλλια (τρία του Βαζαίου και ένα της Ντουντουνάκη) είχαν μεγάλη προβολή. «Η αλήθεια είναι πως πράγματι πήραν μεγάλη έκταση και αυτό μας βοήθησε σε όλα τα επίπεδα. Αισθάνθηκα τιμή και υπερηφάνεια όταν άκουσα τον Εθνικό ύμνο και όταν με συνεχάρησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Στην κολύμβηση δεν υπάρχουν οικονομικές απολαβές. Δε μπορείς να εξασφαλίσεις το μέλλον σου μέσα από την κολύμβηση. Αυτό είναι μια μεγάλη αδικία. Θεωρούμαστε ερασιτεχνικός αθλητισμός ενώ κάνουμε επαγγελματική προετοιμασία και μία ζωή που είναι γεμάτη από τους περιορισμούς που απαιτεί ο υψηλός πρωταθλητισμός. Ετσι δίνω μεγάλη έμφαση στις σπουδές μου. Θέλω να κάνω μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ψυχολογία. Θέλω να υπηρετήσω το αγαπημένο μου άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα και μετά το τέλος της αγωνιστικής δράσης ώστε να μπορώ και να ζήσω με αξιοπρέπεια», καταλήγει ο Ανδρέας Βαζαίος…

Σχετική εικόνα