«Αν κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί αυτός θα είναι ο ΠΑΟΚ και όχι η Ξάνθη, δεν βλέπω όμως νομικό πρόβλημα»

Ο καθηγητής Αθλητικού Δικαίου Ανδρέας Μαλάτος και πρόεδρος του ΙΔΑΔ (Ινστιτούτου Διεθνούς Αθλητικού Δικαίου) ήταν μια ακόμα από τις πολλές προσωπικότητες που κλήθηκαν το τελευταίο διάστημα να μιλήσουν για την υπόθεση της καταγγελίας του Ολυμπιακού σε βάρος ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται από τους καλύτερους γνώστες του νόμου. Μιλώντας στο Yellow Radio της Θεσσαλονίκης πριν από λίγες μέρες, επισήμανε:

«Ο νόμος έτσι όπως είναι προβλέπει την απαγόρευση απόκτησης μετοχών άλλης ΠΑΕ ενώ κάποιος είναι σε μια άλλη ΠΑΕ ή της άσκησης επιρροής στη διοίκηση της ΠΑΕ μέσω παρενθέτων προσώπων. Αυτές είναι οι δύο περιπτώσεις που απαγορεύονται.

Στη Ξάνθη και στον ΠΑΟΚ θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει απόκτηση μετοχών της Ξάνθης από τον ΠΑΟΚ, ούτε προκύπτει κάτι από τη διοίκηση της Ξάνθης μέσα από κάποιον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εκτός αν θεωρήσουμε τους Συγγελίδη και Πανόπουλο ότι τους έχει βάλει ο ΠΑΟΚ, που είναι άστοχο».

Ερωτούμενος για την αγορά του αθλητικού κέντρου της Ξάνθης, απάντησε:

«Μεμπτό είναι και προβληματικό μάλιστα από ποδοσφαιρικής ηθικής. Δεν είναι δυνατόν μια ΠΑΕ να επηρεάζει τις εγκαταστάσεις της άλλης. Όμως σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Είναι «κενός» ο νόμος εδώ.

Τις εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Ξάνθη ανήκουν σε ένα πρόσωπο επιρροής του ΠΑΟΚ. Αυτό είναι μεμπτό ως προς την αξιοπιστία και τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος. Πιστεύω θα έπρεπε να προβλέπεται από το νόμο».

Για την έρευνα της ΕΕΑ και το ποιος κινδυνεύει περισσότερο, σχολίασε:

«Δεν βλέπω να υπάρχει νομικό πρόβλημα. Αν γίνει από την ΕΕΑ άλλη ερμηνεία νόμου προς την κατεύθυνση ότι εμπίπτει προς τον παραπάνω νόμο, τότε οι υπαίτιοι είναι δύο. Κυρίως ο ΠΑΟΚ ελέγχεται γιατί ο νόμος απαγορεύει την απόκτηση. Αν κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί αυτός θα είναι ο ΠΑΟΚ και όχι Ξάνθη.

(…) Δεν υπάρχει μεταβολή των στοιχείων της Ξάνθης. Νομικά και τυπικά δεν ήταν δικά της τα προπονητικά κέντρα, βρήκαν παράθυρο».

Για τους δανεικούς ποδοσφαιριστές ο Ανδρέας Μαλάτος ανέφερε:

«Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει κι εδώ. Όταν μια ομάδα δίνει 5-6 παίκτες σε μια ομάδα και βάζουν υποχρεώσεις να μη παίζουν, κλονίζεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Είναι νόθευση του αθλητικού ανταγωνισμού. Μέχρι το 1979 απαγορευόταν, όταν έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο καταργήθηκε».

Εν τέλει, όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει ότι θα γίνει με την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης, απάντησε: «Δεν ξέρω, ανάλογα πώς θα γίνει η ερμήνευση. Δεν νομίζω όμως να γίνει κάτι».