Super League: Μια 11άδα tips για τον αγώνα της Ξάνθης με την Λάρισα (17:15, LIVE ThrakiSportS)

Ποδαρικό με ένα άκρως παραδοσιακό επαρχιακό ντέρμπι κάνει η Ξάνθη στο 2020 φιλοξενώντας στα Πηγάδια την Λάρισα του Αλέξη Κούγια.

Όπως πριν από κάθε επίσημο παιχνίδι, το ThrakiSportS με την βοήθεια και της Λίγκας σας παρουσιάζει μια 11άδα από ενδιαφέροντα tips για να πάτε διαβασμένοι στα Πηγάδια.

1. Ο αγώνας με την συγκεκριμένη αντίπαλο φέρνει ξεχωριστές αναμνήσεις στους φίλους της Ξάνθης. Απέναντι στην Λάρισα, αλλά στο Αλκαζάρ, αγωνίστηκε πριν 30 και κάτι χρόνια ο ΑΟΞ στο πρώτο του παιχνίδι στην Α’ Εθνική. Απέναντι στη Λάρισα ο Γιώργος Μαρινάκης πέτυχε και το πρώτο γκολ. Από τότε η Ξάνθη δεν έχει πέσει ποτέ, σε αντίθεση με την ομάδα της ΑΕΛ.

2. Ο αγώνας έχει δυναμιστιστεί από τον Αλέξη Κούγια. Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ όλη την περασμένη εβδομάδα μιλούσε για κλεμμένους βαθμούς στον περσινό αγώνα, οι οποίοι τελικά έσωσαν την Ξάνθη. Πριν μια εβδομάδα χαρακτήρισε την Ξάνθη «διαχρονικά διεφθαρμένη ομάδα» ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση της καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης ζητώντας τον υποβιβασμό της ομάδας της Θράκης για την φερόμενη πολυιοδιοκτησία.

3. Την πρώτη του νίκη και το πρώτο γκολ ψάχνει ο Γιώργος Παράσχος στον πάγκο της Ξάνθης. Η ομάδα της Θράκης από τα μέσα Οκτώβρη υποχωρεί συνεχώς, αν και είναι τόσες οι απώλειες όλων των ομάδων, που ακόμα είναι σε απόσταση βολής από την εξάδα. Η Ξάνθη έχει ένα βαθμό στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και μία νίκη στα τελευταία δέκα. Αντίθετα, στα έξι πρώτα παιχνίδια της είχε πέντε νίκες και 15 βαθμούς και στα δέκα επόμενα μόλις πέντε βαθμούς.

4. Η Ξάνθη στην έδρα της κέρδισε τα δύο πρώτα, αλλά στα έξι τελευταία έχει μια νίκη, με τον Ατρόμητο, και τρεις ήττες. Έχει βάλει μόλις επτά γκολ στην έδρα της, ένα περισσότερο από τον Παναιτωλικό, ενώ τα 12 γκολ που έχει συνολικά είναι η δεύτερη χειρότερη επίθεση μετά του Παναιτωλικού, που έχει 10.

5. Η ΑΕΛ έκλεισε τη χρονιά με μια νίκη επί του Πανιωνίου μετά από τρία παιχνίδια χωρίς νίκη. Εκτός έδρας έχει νικήσει Άρη και Παναθηναϊκό, αλλά στα τρία τελευταία είχε δύσκολο πρόγραμμα και πήρε ισοπαλία στην Τρίπολη, ενώ έχασε σε Τούμπα και Νέο Φάληρο.

6. Η ΑΕΛ αφήνει πίσω μια χρονιά, που είχε εξαιρετικά αποτελέσματα με ομάδες της περιφέρειας. Μόνο η Λαμία κατάφερε να την νικήσει δύο φορές! Με τις υπόλοιπες ομάδες της περιφέρειας έκανε πέντε νίκες και έξι ισοπαλίες!

7. Η ΑΕΛ νίκησε στον πρώτο γύρο την Ξάνθη, συνεχίζοντας μια παράδοση, που τα τελευταία χρόνια θέλει πάντα τον γηπεδούχο να παίρνει το τρίποντο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Αυτό είχε γίνει σε οκτώ αγώνες στη σειρά, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο που ήλθαν 1-1 στη Λάρισα. Με το ευρύ 3-0 του πρώτου γύρου, τώρα τα εννέα από τα δέκα τελευταία τα έχει κερδίσει ο εκάστοτε γηπεδούχος, μια παράδοση που ευνοεί την Ξάνθη.

8. Η Ξάνθη έχει κερδίσει και τα τέσσερα μεταξύ τους στην έδρα της, το ένα από αυτά για το Κύπελλο, με την ΑΕΛ να μην έχει πετύχει γκολ σε αυτά. Με αποτέλεσμα από την Ξάνθη έχει να φύγει η Λάρισα από τον Φεβρουάριο του 2011, 1-1 τότε, ενώ είχε νικήσει ένα χρόνο νωρίτερα με 1-0. Δεν υπολογίζονται βέβαια και τα φιλικά παιχνίδια που παραδοσιακά δίνουν τα καλοκαίρια οι δυο ομάδες στα Πηγάδια τα τελευταία δύο καλοκαίρια.

9. Στην αποστολή της Ξάνθης μετέχουν οι νεοαποκτηθέντες επιστρέψαντες Κασάδο και Κάστρο, ενώ επιστρέφει μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και ο αρχηγός Μάκης Μπαξεβανίδης. Χωρίς σοβαρές απουσίες βρίσκεται στην Ξάνθη από το απόγευμα του Σαββάτου η ομάδα της Λάρισας.

10. Για το πρωτάθλημα σε 33 αγώνες έχουμε 11 νίκες για την Ξανθη, 14 νίκες για την ΑΕΛ και 8 ισοπαλίες. Με γηπεδούχο την άνθη έχουμε 9 επικρατήσεις των Θρακιωτών, πέντε ισοπαλίες και μόλις 2 διπλά. Πέρυσι η Ξάνθη επικράτησε στην έδρα της με 1-0 χάρη σε τέρμα του Γέντρισεκ, αλλά εκείνο το ματς προκάλεσε τις αντιδράσεις του Κούγια για την διαιτησία του Λάμπρου που ακόμα δεν έχουν κοπάσει.

11. Τον αγώνα φέτος ορίστηκε να διαιτητεύσει ο Τσαγκαράκης (Χανίων), με τον Κούγια να εκδίδει και για αυτόν ανακοίνωση ενθυμούμενος τον πατέρα του, κυρίως όμως να καυτηριαζει την επιλογή ως τέταρτου του Φωτιάδη που ήταν και στο περσινό ματς ΑΟΞ-ΑΕΛ. Ο αγώνας ξεκινά στις 17:15 και μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ ενώ πιο πριν, στις 15:00 διεξάγεται το ΑΕΚ-Παναιτωλικός και στις 19:30 το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Χθες υπενθυμίζεται ότι είχαμε Αρης-ΠΑΟΚ 4-2, ΟΦΗ-Βόλος 1-2 και Ατρόμητος-Αστερας 2-1.