Οι θρακιώτικες αποκαλύψεις για το πώς οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και η φιλία με Σαββίδη «απέκλεισαν» τον ΠΑΟΚ από την Ευρώπη

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, που αποτέλεσαν και θέμα της τετραμερούς πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι, όπου συναντήθηκαν Πούτιν – Ζελένσκι, πέραν των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών που έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται πως επηρέασαν και την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ.

Βέβαια, μπροστά στον τεράστιο φόρο αίματος που έχει πληρώσει ο ουκρανικός λαός, το πρόβλημα που προέκυψε με τον Ελληνα (ουκρανικής καταγωγής) πασαδόρο της ομάδας του ΠΑΟΚ, Ντίμα Φιλίποφ, μοιάζει ανώδυνο, αλλά αναδεικνύει με τον τρόπο του τον παραλογισμό του πολέμου. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τον ελληνικό Τύπο χάρη στα άρθρα δύο Θρακιωτών, αρχικά του Κομοτηναίου Στέφανου Λεμονίδη στο «Φως» και ακολούθως του Αντώνη Τελλόπουλου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο Φιλίποφ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Λουγκάνσκ, ένα από τα κέντρα των εχθροπραξιών, δεν κατάφερε να ταξιδέψει την προηγούμενη Τετάρτη μαζί με την ομάδα του στην Ουκρανία για τις υποχρεώσεις του CEV Cup, που είναι η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο βόλεϊ μετά το Champions League. Οπως αποκάλυψε ο Στέφανος Λεμονίδης στο «Φως», το όνομα του Ντίμα Φιλίποφ βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα myrotvorets με τον χαρακτηρισμό «εχθρός της Ουκρανίας».

Η επικήρυξη του Ντίμα Φιλίποφ

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα (δεξια) δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, στα τέλη του 2014 από Ουκρανούς «ακτιβιστές», με την υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης, και έχει ως αρμοδιότητα την καταγραφή των «εχθρών της Ουκρανίας» και την αποκάλυψη των προσωπικών τους δεδομένων.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε και ο Ντίμα Φιλίπποφ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Τελόπουλος, ο βολεϊμπολίστας πρόσφατα πραγματοποίησε μια δωρεά για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης ενός σχολείου της γενέτειράς του.

Το Λουγκάνσκ στις 27 Απριλίου 2014 κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία και αποτελεί από τότε ομόσπονδο τμήμα της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας με την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Ωστόσο, η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ δεν έχει αναγνωριστεί από την Ουκρανία και από κανένα άλλο κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Η δωρεά του Φιλίποφ φαίνεται, λοιπόν, πως εκλαμβάνεται από τους Ουκρανούς ως χρηματοδότηση προς το κράτος του Λουγκάνσκ, την ύπαρξη του οποίου έχουν χαρακτηρίσει στα παγκόσμια φόρα ως παράνομη και είναι αρκετή για να βρεθεί ο Ντίμα στην μαύρη λίστα του Κιέβου.

Η οικογένεια Φιλίποφ, που ανήκει στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Λουγκάνσκ, κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή της πόλης, καθώς ο παππούς του Ντίμα, Ανατόλι Κουκσόφ, άλλοτε θρύλος του σοβιετικού ποδοσφαίρου, προπονεί σήμερα την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ενώ ο πατέρας του, Γιούρι Φιλίποφ, αποτελεί μεγάλη μορφή του ρωσικού βόλεϊ, έχοντας αναδειχθεί στο παρελθόν παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Ντίμα Φιλίποφ με τον Γιώργο Σαββίδη

Ακόμη κι αν όλα αυτά τα βιογραφικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να χαρακτηριστεί ο Ντίμα «εχθρός της Ουκρανίας», ο Τελόπουλος προσθέτει στο ρεπορτάζ του ότι η στενή φιλία του με τον γιο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, Γιώργο, προφανώς ενοχλεί τους ακραίους κύκλους της περιοχής.

Ο Ρώσος μεγιστάνας και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν έχει έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων το Ροστόφ, τη ρωσική πόλη που συνορεύει με τα εδάφη των ρωσόφωνων αυτονομιστών της Αν. Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σαββίδης αρκετές φορές έχει δείξει ενδιαφέρον για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, μάλιστα, όπως αναφέρει και στην προσωπική του ιστοσελίδα, σε συνάντηση που είχε με την τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, συζήτησε και το θέμα παροχής βοήθειας στους Ελληνες ομογενείς που ζουν στα εδάφη αυτά.

Με όλα αυτά, ο Φιλίποφ στερήθηκε το εισιτήριο για τη χώρα όπου γεννήθηκε και ο ΠΑΟΚ τον πασαδόρο του. Και εξαιτίας καί αυτής της απουσίας (όχι μόνο αυτής βέβαια, αλλά και αυτής), τελικά δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο ΠΑΟΚ του Εβρίτη προπονητή Κώστα Δεληκώστα αν και φαβορί στον αγώνα, γνώρισε έναν πρόωρο σοκαριστικό αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Εχθροπραξίες στο φιλέ