Αντικαταστάθηκαν από την ΕΕΑ δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θράκης με καθηγητές από τον… Πειραιά

Την στιγμή που βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας η υπόθεση της καταγγελίας του Ολυμπιακού σε βάρος της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ που θα εξετάσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στις 10 Ιανουαρίου, αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αντικαταστήσει δύο μέλη της, ένα τακτικό και ένα εναπληρωματικό, με δυο άλλα.

Η αντικατάσταση των παλιών και ο διορισμός των νέων δεν είναι φυσικά κάτι που απαγορεύεται. Όταν όμως αυτό γίνεται παραμονές της συζήτησης της πιο σημαντικής ίσως υπόθεσης που έχει κληθεί να διαχειριστεί η συγκεκριμένη Επιτροπή, η έκβαση της οποίας κρίνει μέχρι και ενδεχόμενο υποβιβασμό λαοφιλών ομάδων, προκαλούνται απορίες. Ειδικά όταν, όπως αποκαλύπτεται, τα δύο μέλη που αντικαθίστανται είναι καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τα δύο νέα μέλη που διορίζονται στην θέση τους είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Συγκεκριμένα με όσα αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια», ως τακτικό μέλος της ΕΕΑ διορίζεται ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε και ως αναπληρωματικό μέλος αυτού η Αριστέα Σινανιώτη, καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο πρώτος αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλάκη, αναπληρωτή καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η δεύτερη αντικαθιστά τον Δημήτρη Αυγητίδη, ο οποίος τυγχάνει μάλιστα Αλεξανδρουπολίτης και είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο καθηγητές του ΔΠΘ είχαν διοριστεί το… 2016 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και η θητεία τους ήταν κανονικά τετραετής, κάτι που σημαίνει ότι έληγε σε μερικούς μήνες. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς που καλούνται με την απόφαση Αυγενάκη να τους αντικαταστήσουν, θα τους αντικαταστήσουν για αυτό το υπόλοιπο της θητείας τους, δηλαδή για μόλις οκτώ μήνες.

Η απόφαση Αυγενάκη εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η υπογραφή του υφυπουργού Αθλητισμού μπήκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και η απόφασή του δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια την περασμένη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που επρόκειτο να εκδικαστεί στην ΕΕΑ η υπόθεση της καταγγελίας του Ολυμπιακού σε βάρος των Ξάνθης και ΠΑΟΚ – αλλά αναβλήθηκε για τις 10 Ιανουαρίου λόγω της στάσης εργασίας των δικηγόρων.

Χωρίς φυσικά να αμφισβητείται η νομική επάρκεια και η εντιμότητα όλων των μελών της ΕΕΑ, παλιών και νέων, είναι φυσιολογικό να προκαλεί πολλά ερωτηματικά αλλά και εύλογες ανησυχίες η αντικατάσταση δύο μελών της, που τυγχάνουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θράκης, με δυο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, λίγες ημέρες πριν η ΕΕΑ με την νέα της αυτή σύνθεση κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει για την υπόθεση της Ξάνθης.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό να δημοσιοποιηθούν οι λόγοι της παραίτησης των δύο καθηγητών της Νομικής του Δημοκριτείου λίγο πριν την συζήτηση αυτής της σοβαρής υπόθεσης αλλά και τα κριτήρια που υπαγόρευσαν στον υφυπουργό Αθλητισμού να τους αντικαταστήσει με δυο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο…

To έγγραφο της αντικατάστασης
των δύο καθηγητών του ΔΠΘ
από δυο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά,
όπως δημοσιεύθηκε στην «Διαύγεια»