Αναβιώνει στην Αλεξανδρούπολη το έθιμο της Θράκης με τα 9 φαγιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τριγώνου Έβρου Αλεξανδρούπολης καλεί τα μέλη και τους φίλους του στην αναβίωση του εθίμου του δωδεκαημέρου Εννιά Φαγιά που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στο Πολυκοινωνικό του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το έθιμο 9 φαγιά

Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε σπίτι έπρεπε να έχει 9 φαγητά, για να έχει το τραπέζι πολλά φαγητά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχει επίσης και η ερμηνεία ότι τα 9 φαγιά συμβολίζουν τα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά το διωγμό του Ηρώδη.

Στο τραπέζι αφήνουν λίγο από όλα τα φαγητά για τις “ψυχές” και τα βάζουν κάτω από τα εικονίσματα, για να τα ευλογήσει ο Χριστός.

Τα 9 φαγητά ήταν φασολάδα με τουρσί,χαλβάς,ελιές,πιπεριές,αλάτι,πιπέρι,σαραγλί και το πιο σημαντικό ήταν το Χριστόψωμο το οποίο είναι στολισμένο με σχήματα από ζυμάρι όπως έναν σταυρό, ένα ζυγό και δύο θημονιές. Το ζυγό και τις θημονιές(δεμάτια) τις δίνουν στα ζωντανά για να είναι γερά.

Πριν ξεκινήσει το φαγητό θυμιατίζουν το τραπέζι και το σπίτι και δίνουν σ’ ένα παιδί το Χριστόψωμο να το βάλει στο κεφάλι του και να το σηκώσει τρεις φορές επάνω.

Πηγή: https://www.e-evros.gr