Καμία τιμωρία στην Τουρκία για τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς, αφανισμός στα ποντιακά σωματεία της Θράκης για τη γενοκτονία

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η UEFA αποφάσισε να μην επιβάλει τιμωρία στην εθνική ομάδα της Τουρκίας μετά τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς των παικτών στα προκριματικά του Euro 2020!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Gazete Duvar αλλά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Servet Yardimci στο Demirören News Agency, οι Τούρκοι θα κληθούν απλά να καταβάλουν ένα πρόστιμο για τη συμπεριφορά των οπαδών τους, ωστόσο δεν θα συνεχιστεί το θέμα με τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς που θεωρήθηκαν προκλητικοί.

Εκείνη την περίοδο του Οκτωβρίου, λάμβαναν χώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Τουρκία στη Συρία και το ποδοσφαιρικό τμήμα της χώρας φερόταν ν’ ασπάζεται την εμπόλεμη κατάσταση και να τη στηρίζει με αυτόν τον τρόπο, που κρίθηκε αναμφισβήτητα από όλον τον υπόλοιπο κόσμο ως μη αθλητική αλλά πολιτική έκφραση, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον πειθαρχικό κώδικα.

Η UEFA ήθελε να ερευνήσει τα περιστατικά και να ενημερωθεί εκτενώς για το ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται πως αποφάσισε να μην τιμωρήσει την εθνική ομάδα της γειτονικής μας χώρας για αυτό το θέμα και απλά θα επιβάλει ένα πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη συμπεριφορά των οπαδών της στο ματς με τη Γαλλία.

Η απόφαση προκαλεί σε πολλούς έκπληξη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την αντίστοιχη της Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ που επιβεβαιώνοντας προηγούμενη της ΕΠΣ Θράκης, επέβαλε υψηλό πρόστιμο και ήττες στα χαρτιά στην ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης για την περίφημη φανέλα που είχε το σύνθημα «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ», το οποίο αναφερόταν στην ποντιακή γενοκτονία.

Το συγκεκριμένο σύνθημα θεωρήθηκε πολιτικό αλλά ακόμα και όταν καλύφθηκε, ο σύλλογος τιμωρήθηκε και μόνο για το γεγονός ότι εικονιζόταν στην φανέλα του οι χορευτές του Πυρρίχιου Χορού. Πλέον εκείνη η απόφαση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο από την ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης και τον πρόεδρό της Μιχάλη Κακουλίδη, με δεδομένη την νεώτερη για την μη τιμωρία των Τούρκων για τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς…