Αθλητάμπουρας: Τα λάθη του Πανόπουλου, ο Ραν Ταν Πλαν και ο «Οτσαλαν» ως νέος προπονητής

ΕΝΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΗΝΑ πριν σας έφερνα στο προσκήνιο τον άγνωστο στους περισσότερους συνιδιοκτήτη της Ξάνθης. Μπορεί ο Πολυχρόνης Συγγελίδης να ήταν γνωστό στους επιχειρηματικους κύκλους ότι αποτελεί επί χρόνια σε διάφορες δουλειές στενό συνεργάτη του Χρήστου Πανόπουλου (και επιχειρηματικό κολοσσό πολλαπλάσιου βεληνεκούς σε σχέση με τον Πανόπουλο), αλλά ακόμα και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξάνθης το όνομά του δεν αναφερόταν πουθενά. Η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το βράδυ της Τρίτης, όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ξάνθη, έστω και με καθυστέρηση πλέον των τεσσάρων ωρών.

ΟΛΟΙ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ αν διαψεύδονται ή όχι τα όσα υποστηρίζει το One αλλά και στην έκφραση πρόθεσης να προσφύγουν οι Πανόπουλος και Συγγελίδης στην δικαιοσύνη ή για την ακρίβεια, στην πρόθεση ότι «θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διαφυλάξουν το όνομά τους όπως κι αυτό των επιχειρήσεών τους». Ωστόσο για τους πιο μυημένους η είδηση είναι ότι στην ανακοίνωση αυτή για πρώτη φορά από την επίσημη σελίδα της ΠΑΕ αναφέρεται και το βαρύ όνομα του Πολυχρόνη Συγγελίδη ως μεγαλομετόχου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη.

Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΟΞ ως μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη. Μέχρι τώρα εμφανιζόταν μόνον ο Χρήστος Πανόπουλος…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ πιο ψαγμένους, το γεγονός ότι μπαίνει πλέον ο Συγγελίδης στο κάδρο αποτελεί μέρος ενός άλλου εν εξελίξει επιχειρηματικού πολέμου του Βαγγέλη Μαρινάκη, εμφύλιου αυτή τη φορά. Ο λόγος για την κόντρα του με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Η οικογένεια Συγγελίδη ασχολήθηκε με τον Ολυμπιακό στα χρόνια του Κόκκαλη και μάλιστα ο Γιάννης Συγγελίδης, αδερφός του Πολυχρόνη, ήταν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ επί διοίκησης Κόκκαλη καθότι είχε αναλάβει να τρέξει τον Ερασιτέχνη, με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα. Οι σχέσεις Συγγελίδη – Κόκκαλη λέγεται ότι πάντα παραμένουν ισχυρές και εξαιτίας τους είχε δυνατή χορηγία η Ξάνθη στα χρόνια που ο Κόκκαλης ήλεγχε την Vodafone. Σε κάθε περίπτωση, είτε χτυπώντας τον Σαββίδη είτε χτυπώντας τον Κόκκαλη μέσω Συγγελίδη, ο Μαρινάκης φτάνει να χτυπά λυσσαλέα τελικά την Ξάνθη που κινδυνεύει να αποτελέσει το βατράχι που θα την πληρώσει σε αυτόν τον πόλεμο βουβαλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

* * * * *

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝAΚΟΙΝΩΣΗ της Ξάνθης πάντως για το ρεπορτάζ του One έμειναν κάποιες απορίες και εγώ είμαι εδώ για να τις αναδείξω, έστω και αν τα γνωστά παπαγαλάκια είναι ικανά να αρχίσουν πάλι να μας αποκαλούν «γαβροsite», την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν υπήρχε το ThrakiSportS να βγάλει στον αέρα με βίντεο τα όσα έγιναν στην συνέντευξη Τύπου των Πηγαδιων με την επίθεση του Κώστα Καραπαπά στον Κοκαλίδη, το πιθανότερο είναι το θέμα να είχε «κουκουλωθεί» αφού κανείς άλλος από τους παρευρισκόμενους δεν τολμούσε να το αναδείξει. Κλείνει η παρένθεση και επιστρέφω στην ανακοινωση και τις τρεις απορίες που δημιούργησε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ραν ταν πλαν
Ο συμπαθής Ραν Ταν Πλαν! Την περίπτωσή του θύμισε η αντίδραση της ΠΑΕ Ξάνθη το απόγευμα της Τρίτης. Της πάτησαν την ουρά στις τέσσερις το απόγευμα και εμφανίστηκε να αντιδρά στις εννιά το βράδυ, έχοντας χάσει όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι στα πανελλαδικά μίντια…

Η ΠΡΩΤΗ ΗΤΑΝ ο χρόνος που χρειάστηκε για να εκδοθεί. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε άμεσα, σε χρόνο μιας με μιάμισι ώρας περίπου, οπότε στις έκτακτες εκπομπές που ξεκίνησαν στα αθλητικά ραδιόφωνα υπήρχε επίσημα η θέση της, ώστε να υπάρχει και αντίβαρο στην τραμπάλα και να κρατιούνται κάπως οι ισορροπίες. Για την ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν το συζητάμε, ήταν άλλωστε προετοιμασμένη και σήκωσε το θέμα το σύστημά της. Μέχρι και η Λάρισα με τον Κούγια αντέδρασε πριν τους Θρακιώτες. Δεν θα ήταν αντικείμενο σχολιασμού αυτό, αν η ΠΑΕ Ξάνθη μας είχε συνηθίσει σε αντανακλαστικά χελώνας. Αλλά το αντίθετο. Εμείς όλοι την μάθαμε επειδή έβγαζε ανακοινώσεις και κατά την διάρκεια αγώνων στο παρελθόν, άλλοτε για να κράξει διαιτητές και άλλοτε για να κράξει παίκτες και να οδηγήσει στην παραίτηση προπονητές. Τα αντανακλαστικά τύπου Ραν Ταν Πλαν (το συμπαθές σκυλάκι των κόμιξ του Λούκι Λουκ που του πατάνε την ουρά σήμερα και γαβγίζει από τον πόνο αύριο) δεν είναι χαρακτηριστικό Πανόπουλου. Αντίθετα, στην ανακοίνωση της «Σουζάνας» που ακολούθησε, φάνηκε ότι ήταν Πανόπουλος. Και από το ύφος και από το γεγονός ότι εκδόθηκε άμεσα, ως απάντηση σε ανοιχτή επιστολή που είχε λάβει λίγο πιο πριν από την περίφημη «Σουζάνα» ο Χρήστος Πανόπουλος και ο Πολυχρόνης Συγγελίδης.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΙΑ ήταν η… μη διάψευση με τον κατηγορηματικό τρόπο που το έκανε για παράδειγμα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ειναι αρκετοί οι υγιώς σκεπτόμενοι ξανθιώτες φίλαθλοι που απογοητεύτηκαν από αυτήν την ανακοίνωση, αλλά χάρηκαν με την ψυχή τους την επόμενη για την «Σουζάνα», που όμως αναφέρεται και αυτή σε ένα μικρό επαρχιακό «βατράχι» όπως η Ξάνθη και όχι στα βουβάλια. Βέβαια, υπάρχει και μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ λέει ότι ο Σαββίδης και οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του δεν έχουν σχέση με την ΠΑΕ Ξάνθη, αλλά η ανακοινωση τoυ δικεφάλου δεν διαψεύδει πιθανή αγορά του Σαλέ και των προπονητικών εγκαταστάσεων, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ούτε η Ξάνθη διαψεύδει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Για την ακρίβεια η Ξάνθη δεν διαψεύδει τίποτα, με τον τρόπο που αυτή έχει γραφτεί. Όπως και δεν διέψευσε ποτέ οτιδήποτε στις προηγούμενες ανακοινώσεις της για τις υπόνοιες που αφήνονταν για το ιδιοκτησιακό της. Ρίχνοντας ουσιαστικά και αυτή με τον τρόπο της νερό στον μύλο της πειραϊκής προπαγάνδας. Τα αντανακλαστικά Ραν Ταν Πλαν λειτούργησαν και σε αυτήν την περίπτωση και επαναλαμβάνω ότι στα δικά μου μάτια αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά Πανόπουλου, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ξάνθη Αρης Πιαλόγλου εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δεν έχει απαντήσει. Η ανακοίνωση της Ξάνθης αναφέρεται προσωπικά στους Πανόπουλο και Συγγελίδη, αλλά δεν αναφέρει το παραμικρό για τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται συγκεκριμένα θέματα στο επίμαχο ρεπορτάζ του One Channel του Μαρινάκη

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΖΗΤΗΜΑ έχει να κάνει με τον Άρη Πιαλόγλου. Είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ξάνθης. Στο ρεπορτάζ του One υπάρχει ξεχωριστή ενότητα που αναφέρεται στο όνομά του. Θα περίμενε κανείς την αντίδρασή του. Όμως αφενός ο ίδιος ως πρόσωπο ακόμα δεν έχει μιλήσει, αφετέρου η ανακοίνωση της ΠΑΕ δεν αναφέρεται καθόλου στο όνομά του. Η απάντηση προέρχεται αποκλειστικά από τους Πανόπουλο και Συγγελίδη, όχι από τον Πιαλογλου, ούτε από τον Χαλαβαζη. Ηταν πράγματι ο Αρης Πιαλόγλου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ξάνθη την ίδια στιγμή που ήταν και υπάλληλος, όπως εμφανίζεται από τα μαρινακικά μίντια, στην εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη; Η μη αντίδρασή του σε τόσο ευθείες υπόνοιες προκαλεί απορίες, ειδικά από την στιγμή που στην πρώτη κλήση που δέχθηκε από τον Σπορ FM και δημοσιοποιήθηκε από τον σταθμό, φέρεται να δήλωσε άγνοια για το θέμα και έκτοτε δεν έχει απαντήσει στα πάμπολλα τηλεφωνήματα που του έχουν γίνει.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ που μελέτησαν την υπόθεση έλεγαν ότι η περίπτωση Πιαλόγλου είναι η πιο επικίνδυνη από όλες για την Ξάνθη, αν τελικά υπάρχει σε νομικό επίπεδο κάποιος κίνδυνος. Όλα είναι θέμα ερμηνείας. Με το γράμμα του νόμου η Ξάνθη λογικά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα αν δεν κατατεθούν όλα τα στοιχεία και φυσικά ουδείς μπορεί μα προδικάσει την κρίση ενός δικαστή, που θα πρέπει να αποφασίσει βάσει νόμων αλλά και νομικών επιχειρημάτων από όλες τις πλευρές. Μένει αναπάντητο και το μέγα ερώτημα: πράγματι πωλήθηκε το Σαλέ και αν ναι, γιατί αυτό δεν ανακοινώθηκε όταν συνέβη; Γιατί έμεινε κρυφό; Αυτό είναι που πληγώνει τον κόσμο. Οι καθαρές κουβέντες που φαίνεται ότι δεν τις είχαμε σε αυτήν την περίπτωση, όπως είχε σχολιάσει σχεδόν 12 μήνες πριν ο Κυριάκος Θωμαΐδης κάνοντας το (ρητορικό όπως αποδείχθηκε) ερώτημα αν το Σαλέ ανήκει ακόμα στον Πανόπουλο.

Συνήθως στον πόλεμο βουβαλιών, όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Σαββίδης και Μαρινάκης, την πληρώνουν τα βατράχια. Εν προκειμένω βατράχι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ΠΑΕ Ξάνθη.

ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ επισήμως λένε ότι δεν ανησυχούν. Και ανεπισήμως στις φιλικές συζητήσεις το ίδιο λένε. Αλλά στον κόσμο η ανησυχία υπάρχει. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, από τον φόβο στον πόλεμο Μαρινάκη με Σαββίδη και Κόκκαλη να βρεθεί στη μέση η Ξάνθη και να την πληρώσει παντοιοτρόπως. Ο υποβιβασμός που τόσο έντονα ακούγεται είναι ένα σενάριο που δεν είναι χωρίς βάση. Και δεν εννοώ απαραίτητα με κάποια δικαστική απόφαση σε βάρος του ΑΟΞ. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να οδηγηθεί μια ομάδα-βατράχι στο αφανισμό, αν αποφασίσουν κάτι τέτοιο τα βουβάλια. Άλλωστε και η τεράστια ΑΕΚ που μόνο ομάδα βατράχι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν υποβιβάστηκε, αγωνιστικά (επισήμως τουλάχιστον) υποβιβάστηκε. Με αποκορύφωμα το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη στο ματς με τον Πανθρακικό.

* * * * *

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ προπονητή είναι μια άλλη υπόθεση που πονάει την Ξάνθη και στα μάτια κάποιων δείχνει ήδη τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σύλλογος. Η Ξάνθη θεωρείται μαγαζί γωνία. Μετα την απόλυση του Ραμίρεθ υπήρξαν κάποιες επιλογές. Η πρώτη μπορεί να ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης για αρκετό κόσμο, αλλά με τον Εβρίτη να έχει βάλει εξαιρετικά υψηλά τον πήχη στην τελευταία του συνέντευξη, η περίπτωσή του εξ αρχής ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Λέγεται άλλωστε ότι δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει αρμονική συμβίωση του Ουζουνίδη με τον Παπαδημητρίου στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Αλλά αυτά τα προβλήματα ξεπερνιούνται εύκολα με λίγη καλή θέληση, που όμως δεν δείχνει να υπάρχει αυτήν την στιγμή.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ήταν ο Γιάννης Πετράκης και ο Σάββας Παντελίδης. Εκτίμηση υπήρχε και για τους δύο. Κρούση επίσης, ήδη πριν φύγει ο Ραμίρεθ. Ο πρώτος λέγεται ότι έχει ένα πολύ σοβαρό και άκρως ανθρώπινο οικογενειακό πρόβλημα, που το πιθανότερο είναι να τον αφήσει γενικά εκτός πάγκων για κάποιο διάστημα. Άλλωστε ήταν και άλλες οι ομάδες που τον ήθελαν αλλά ειπε όχι. Ο πρώην προπονητής του Πανθρακικού είχε το αρνητικό ότι μιλάει πολύ, κυρίως σε εμάς τους δημοσιογράφους και αυτό δεν συμβαδίζει με το προφίλ της ΠΑΕ Ξάνθη. Αυτό τον έφαγε και στον Άρη άλλωστε, μεταξύ άλλων. Ωστόσο ήταν ψηλά στην λίστα. Το γεγονός ότι επέλεξε ο ίδιος τον Ατρόμητο, που επίσης στην πιάτσα χαρακτηρίζεται ως ομάδα που είναι κοντά στο σύστημα Σαββίδη, μπορεί και να μην οφείλεται μόνο στην κουμπαριά με τον Σπανό. Και αυτό είναι που προβληματίζει, γιατί σε άλλες εποχές, αν η Ξάνθη ήθελε τέτοιου βεληνεκούς προπονητή, αυτός θα είχε έρθει… χθες.

Το τελικό όχι του Σάββα Παντελίδη στο φλερτ με την Ξάνθη δείχνει πλέον να στέλνει οριστικά τον πάγκο της θρακιώτικης ομάδας τον Γιώργο Παράσχο. Ο «Οτσαλάν» δεν ήταν πρώτη επιλογή, αλλά θεωρείται χαμηλού ρίσκου

ΠΛΕΟΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ στην αγορά δεν έμειναν πολλά, με δεδομένο ότι η Ξάνθη κινείται σε προπονητή – γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Ο Κάναντι δύσκολα θα έρθει αφού δεν πήγε στον Ατρόμητο, του οποίου ήταν άλλωστε η πρώτη επιλογή. Πλέον η λύση του Γιώργου Παράσχου, γνωστού και ως… «Οτσαλάν» από την ομοιότητα με τον κούρδο ηγέτη, δείχνει ως μονόδρομος. Πακέτο πιθανότατα με τον Πάνο Γκουτσίδη, που το έχει ξαναρίξει στις ακαδημίες στην Κομοτηνή, αλλά και τον Κώστα Νικολαΐδη, που έχει και τον γιο του στα Κ15 της ομάδας. Είναι λύση δοκιμασμένη από το παρελθόν. Δεν ενθουσιάζει είναι αλήθεια τους περισσότερους φίλους της ομάδας, αλλά θεωρείται χαμηλού ρίσκου, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Και χαίρει σταθερής εκτίμησης στην διοίκηση και την ιδιοκτησία. Και ως προπονητής και ως άνθρωπος.

* * * * *

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ οτι η ξανθιώτικη ομάδα έχει μπλέξει σε πολλά επίπεδα πλέον. Όσες φορές και αν δικαιωθεί από Επιτροπές και Δικαστήρια, θα περάσει καιρός για να ορθοποδήσει. Το θέμα είναι να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες από αυτήν την περιπέτεια. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν για να την στηρίξουν πρωτίστως οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ στον βωμό του πολέμου Μαρινάκη και Σαββίδη να θυσιαστεί η Ξάνθη και μαζί συνολικά η περιοχή της Θράκης. Γιατί ο ΑΟΞ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας – όχι μόνο αθλητικής – στο πιο ευαίσθητο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Αν χαθεί όπως χάθηκε ο Πανθρακικός, επιστροφή δεν δείχνει να υπάρχει. Ούτε κάποια ομάδα είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη, είτε στην Ξάνθη είτε στους γειτονικούς νομούς, για να την αντικαταστήσει. Η παρουσία της στην Α’ Εθνική, όπου ήδη συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες αδιάκοπης παρουσίας, είναι εθνική υπόθεση στις δύσκολες περιόδους που ζούμε. Και σε αυτό πρέπει να είναι ενωμένο και όλο το πολιτικό προσωπικό της Θράκης, είτε μιλάμε για βουλευτές είτε για δημάρχους είτε για Περιφέρεια. Αλλά ακόμα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, την ώρα που για παράδειγμα εκείνοι του Πειραιά κάνουν ήδη δουλίτσες σε πολλά επίπεδα…

Ο Αθλητάμπουρας