Υποβιβασμός η ποινή ΑΝ αποδειχθεί ότι έχουν κοινή ιδιοκτησία Ξάνθη και ΠΑΟΚ! ΑΝ αποδειχθεί όμως…

Με αποβολή από το πρωτάθλημα και υποβιβασμό στην Super League 2 απειλούνται ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη αν και εφόσον αποδειχθεί ότι παραβιάζεται ο νόμος περί πολυϊδιοκτησίας.

Μπορεί βέβαια διάφορα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν ως μονόδρομο κάτι τέτοιο μετά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «One» συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο μόνο εύκολα δεν μπορεί να αποδειχθεί. Όπως σχολίασε και ο αρκετά έμπειρος σε τέτοια ζητήματα πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρας Μητρόπουλος, «μπορεί όλοι να ξέρουν τι κάνει νιάου νιάου νιάου στα κεραμίδια αλλά αν δεν βρεθεί η γάτα, μένουμε μόνο στον ήχο και κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί».

Εν προκειμένω, ακόμα και αν πράγματι αποδειχθεί οτι το προπονητικό της Ξάνθης έχει αποκτηθεί από εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββιδη, νομικά δεν αποδεικνύεται ότι αυτό σημαίνει πως έχει πουληθεί και η ΠΑΕ Ξάνθη. Θα μείνει βέβαια η ρετσινιά, αλλά με το γράμμα του νόμου δεν έχουμε πολυϊδιοκτησία. Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι πίσω από την εξαγορά του προπονητικού κρύβεται εξαγορά της ΠΑΕ Ξάνθη και να πειστούν οι δικαστές ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση και πάντα υπό την επιφύλαξη ότι θα επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των εγγράφων και το αληθές των όσων ανέφερε στο ρεπορτάζ του το One, θα πρέπει οι αρμόδιοι που θα δικάσουν την υπόθεση να πειστούν με αδιάσειστα στοιχεία ότι υπάρχει σχέση κοινής ιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης για να προχωρήσουν στην επιβολή ποινών, δεδομένης της αυστηρότητάς τους και του γεγονότος ότι εφόσον επιβληθούν, δεν υπάρχει επιστροφή ακόμα και αν τελικά η θιγόμενη ΠΑΕ δικαιωθεί σε επόμενο δικαστικό βαθμό.

Λοιπόν, για να τα πάρουμε από την αρχη και να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά. Εφόσον αυτά που καταγγέλλει το κανάλι του Μαρινάκη ισχύουν, ενδέχεται να τεκμηριωθεί παράβαση αθλητικής νομοθεσίας για διπλή ιδιοκτησία ΠΑΕ από τον ίδιο ιδιοκτήτη. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, οι ποινές θα είναι καταδικαστικές για τις δύο ομάδες, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα του υποβιβασμού. Μέχρι ωστόσο να συμβεί αυτό θα έχουν περάσει πολλά στάδια και το πιο πιθανό είναι να έχει λήξει το πρωτάθλημα για να μην πούμε ότι θα έχει αρχίσει και το επόμενο.

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η καταγγελία για πολυϊδιοκτησία, κάτι που με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Το αντίθετο πλέον, αφού η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήδη μέσω εκπροσώπων της καλεί τις αρχές να παρέμβουν. Εφόσον όμως γίνει και επισήμως η καταγγελία, τον πρώτο λόγο θα έχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Εκείνη θα καλέσει σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ και εν συνεχεία θα βγάλει το πόρισμα, το οποίο θα το στείλει στην ΕΠΟ.

συνεχεία, θα επιληφθεί η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με τους τακτικούς της δικαστές, η οποία θα καλέσει σε απολογία τις ΠΑΕ και θα κληθεί να αποφασίσει. Αν αποδειχθεί πολυϊδιοκτησία, τότε οι ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις είναι από υποβιβασμός έως αποβολή από τις επαγγελματικές κατηγορίες. Βέβαια και η απόφαση αυτή προσβάλλεται στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και ακόμα και τότε, υπάρχει ενδεχόμενο αν τραβηχθεί η κατάσταση στα άκρα να δικάσει την υπόθεση το CAS της Λωζάννης, το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστηριο Αθλητικών Διαφορών δηλαδή.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μπορεί να παρέμβει και αυτοβούλως χωρίς να περιμένει να υπάρξει επίσημη καταγγελία, σαν και αυτήν που για παράδειγμα έκανε ο Εργοτέλης σε βάρος της Κέρκυρας, που οδήγησε στον υποβιβασμό της τελευταίας. Με αφορμή δηλαδή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα, η ΕΕΑ μπορεί από μόνη της να ενεργήσει ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν παραβάσεις στα μετοχολόγια των δύο ΠΑΕ και πώς προέκυψε η εξαγορά των εγκαταστάσεων της μίας ΠΑΕ από εταιρία συμφερόντων ιδιοκτήτη άλλης ΠΑΕ, εφόσον πάντα ισχύει κάτι τέτοιο. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο να ζητήσει επισήμως η Πολιτεία, για παράδειγμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όπως προανήγγειλε άλλωστε ο γιος του Ιβάν Σαββίδη στο ποστάρισμά του.

Σε κάθε περιπτωση, αυτό που πρεπει να ξέρουμε είναι ότι για τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ή πολυϊδιοκτησίας το άρθρο 69 του Νόμου 2725/1999 περιγράφει τις ποινές, που περιλαμβάνουν ακόμα και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωσή μας μας ενδιαφέρουν τα άρθρα 9, 10 και 12 του Νόμου αλλά και το άρθρο 30 του ΚΑΠ, του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου δηλαδή, που επίσης προβλέπει παρόμοιες αυστηρές ποινές. Αναλυτικά:

«9. Ως απαγορευμένη έμμεση απόκτηση, κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται και αυτή που επιτυγχάνεται μέσω άλλου νομικού προσώπου ή εταιρείας, εφόσον πρόκειται για συνδεδεμένη επιχείρηση κατά την έννοια του άρθρου 42ε παράγραφος 5 του Κ.Ν. 2190/1920 ή στην οποία το υποκείμενο στους ως άνω περιορισμούς πρόσωπο είτε κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου είτε συμμετέχει στο όργανο διοίκησής της ή καθ` οιονδήποτε τρόπο στην διαχείρισή της είτε ασκεί κυριαρχική επιρροή στη διοίκηση ή την λειτουργία της, ανεξάρτητα από το ποσοστό κεφαλαίου που διαθέτει σε αυτήν.

10. Διαχειριστές ή Μέλη οργάνου διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη Α.Α.E., καθώς και οι σύζυγοι και οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες που αποκτούν δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα Α.Α.Ε. απαγορεύεται με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, σύμφωνα με την έννοια της προηγούμενης παραγράφου, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης Α.Α.Ε. του ίδιου ή άλλου αθλήματος. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα που είτε συμμετέχουν στη διοίκηση, είτε ασκούν διευθυντικά καθήκοντα είτε είναι Μέλη των ως άνω νομικών προσώπων ή εταιρειών που αποκτούν δικαιώματα διοίκησης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα μιας Α.Α.Ε. Πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η οικονομική διαχείριση Τ.Α.Α. ή είναι Μέλη ή διοικητές τέτοιων νομικών προσώπων, απαγορεύεται, με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν μετοχές ή να αναλαμβάνουν διαχειριστικά ή διευθυντικά καθήκοντα Α.Α.Ε. άλλου ιδρυτικού αθλητικού σωματείου, καθώς και να συμμετέχουν ως Μέλη ή διοικητές σε νομικά πρόσωπα ή εταιρείες που είναι μέτοχοι μιας τέτοιας A.A.E..

12. Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον.