Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη μέσα από την ματιά του Κώστα Πιτιακούδη

Έβρος είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη για τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαχρονικά δεν έχει επισκεφθεί το βόρειο τμήμα του νομού και τις πόλεις του Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.

Το ίδιο έκανε και κατά την χθεσινή του παρουσία στο νομό μας. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Έβρου του κόμματος Σπύρο Δέδογλου πως θα βρεθεί και στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι του νομού και θα έχει επαφές και συζητήσεις σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προτίμησε, όπως κάνει από το 2014 και πριν ακόμα αναλάβει την Κυβέρνηση, να μένει μόνο στην… υδροκέφαλη  Αλεξανδρούπολη και να αγνοεί επιδεικτικά τον υπόλοιπο νομό με τα πολλά προβλήματα και φυσικά τους κατοίκους του.

Αν αναζητήσει κανείς κάποια είδηση στο google γράφοντας τις λέξεις Τσίπρας, επίσκεψη σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, το μόνο που θα δει στην οθόνη του υπολογιστή του, είναι… Τσίπρας και Αλεξανδρούπολη. Άντε και Σαμοθράκη, την οποία επισκέφθηκε τα Θεοφάνεια του 2018 για λίγη ώρα, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού και χωρίς να λύσει φυσικά κανένα πρόβλημα σε αυτό. Αντίθετα προέκυψαν πολύ περισσότερα (κλείσιμο υποκαταστήματος Εθνικής, ακτοπλοϊκή κρίση καλοκαιριού).

Ενώ λοιπόν κάποιοι πίστευαν, πως τώρα που ξεκινάει η… διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί-έστω και υποκριτικά-στο βόρειο τμήμα και θα ενημερωθεί για τα προβλήματα, αυτός επέλεξε να παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί έκανε την συνάντηση με τους δημάρχους της Θράκης, για να συζητήσει το θέμα της… επένδυσης των χρυσωρυχείων, που “έφαγε” και τον περισσότερο χρόνο. Ο άνθρωπος που ως Πρωθυπουργός δεν άλλαξε, αν και μπορούσε τον μεταλλευτικό κώδικα για να “θωρακίσει” τις περιοχές που είναι στόχος των χρυσοθήρων, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους συνεχίζει τα γνωστά “παραμύθια”.

Το εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας έκλεισε οριστικά και οι υπάλληλοι του μετατάχθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επί ημερών του ως Πρωθυπουργού με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου που την “αναβάθμισε”, η δική του Κυβέρνηση με υπουργό τον ανεκδιήγητο Γαβρόγλου, σε ΑΕΙ αλλά μόλις χθες Δευτέρα ξεκίνησαν τα μαθήματα, γιατί 4 χρόνια δεν φρόντισαν ούτε Καθηγητές να διορίσουν, ούτε υποδομές να δημιουργήσουν. Αλλά αυτός με τα ιδεολογικά του “κολλήματα” να συζητάει επί ώρα με πέντε δημάρχους για το θέμα του χρυσού, ενώ ο νομός Έβρου αντιμετωπίζει πολύ πιο άμεσα και σοβαρότερα προβλήματα.

Κι αξίζουν πολλά μπράβο στον δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, στον οποίο έχουμε ασκήσει κριτική ως Evros-news.gr αλλά οφείλουμε να τον συγχαρούμε, γιατί αρνήθηκε να παραστεί στην συνάντηση-επικοινωνιακό σόου της Αλεξανδρούπολης.  Εκεί όπου… έτρεξαν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, που είναι και νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά μια κουβέντα για το μόνιμο… σνομπάρισμα της πόλης του από τον κ.Τσίπρα δεν έχουμε ακούσει. Ίσως δεν ήθελε να στενοχωρήσει την προσωπική του φίλη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, που και αυτή στάθηκε ανίκανη να φέρει-έστω μια φορά- τον Πρόεδρο του κόμματος της στην πόλη απ’ όπου κατάγεται, την Ορεστιάδα.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη συνάντηση και συζήτηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο. Φυσικά καλώς έκανε και τον επισκέφθηκε, τόσο “στήριξη” άλλωστε του παρείχε ο Σεβασμιότατος με δηλώσεις και άρθρα του υπέρ των αποφάσεων που έπαιρνε ως Πρωθυπουργός, να μην ανταποδώσει με μια επίσκεψη. Άσχετα αν δεν του έκανε το… ρουσφέτι που ζήτησε δημόσια ο Μητροπολίτης τα Θεοφάνεια του 2016. Να δημιουργηθεί Γραφείο Πρωθυπουργού και στην Αλεξανδρούπολη, όπως είχε στη Θεσσαλονίκη. Ποιος ξέρει; Μπορεί να προέκυπτε καμιά… Νοτοπούλου και στον Έβρο. Μπορούσε όμως η συγκεκριμένη συνάντηση να γίνει για μερικά λεπτά και να βρει χρόνο να πάει σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, αλλά δεν το έκανε.

Στη συνάντηση παρέστη και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, που ελπίζω να έθεσε στον πρώην Πρωθυπουργό το τεράστιο θέμα της λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζει και ο δικός του δήμος σοβαρά προβλήματα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ως Κυβέρνηση, με τα γνωστά ιδεολογικά τους “κολλήματα” και τις γνωστές απόψεις ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ή δεν πρέπει να υπάρχουν φράχτες ή να τους δεχόμαστε όλους ανεξάρτητα αν είναι πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες που… λιάζονται όπως έλεγε και η αστεία Τασία Χριστοδουλοπούλου, “φούντωσε” από το 2015 τις λαθρομεταναστευτικές ροές.

Αν και τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον γι’ αυτό δεν ανέβηκε από την Αλεξανδρούπολη στον κεντρικό και βόρειο Έβρο ο κ.Τσίπρας. Ίσως φοβήθηκε τις αντιδράσεις των Εβριτών που βρίσκονται στα… κάγκελα με τις αυξημένες ροές ή ακόμα και μήπως συναντούσε στον δρόμο που θα πήγαινε, λαθρομετανάστες από τις… εμπόλεμες χώρες του Πακιστάν, της Αλγερίας, του Μαρόκου και του Αφγανιστάν. Μπορεί και να έκαναν κανένα… μπλόκο στο αυτοκίνητο του, όπως με επικίνδυνο τρόπο συνηθίζουν να κάνουν σε διάφορους οδηγούς και κυρίως γυναίκες, τον τελευταίο καιρό.

Ότι και αν συνέβη ή να ισχύει, η ουσία είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά… σνόμπαρε τον υπόλοιπο νομό Έβρου, έμεινε μόνο στην Αλεξανδρούπολη που έχει και τα λιγότερα προβλήματα από τις άλλες περιοχές και φυσικά η ευθύνη εκτός του ίδιου, βαρύνει σε σημαντικό βαθμό και άλλους. Την μοναδική βουλευτή του κόμματος Νατάσα Γκαρά, τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Σπύρο Δέδογλου και τους άλλους “συντρόφους” τους που στάθηκαν ανίκανοι να τον πείσουν ότι πρέπει, έστω και για μια φορά μετά από πολλά χρόνια, να επισκεφθεί και τις άλλες πόλεις του νομού.

Πηγή: https://www.evros-news.gr