ΕΠΣ Έβρου: Ανακοίνωση του Συνδέσμου Προπονητών για τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών

Τα κρούσματα βίας στο τοπικό ποδόσφαιρο του Έβρου τις τελευταιες εβδομάδες, που οδήγησαν και στην απόφαση – σοκ για αναστολή του πρωταθλήματος, είχαν ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ανακοίνωση και από τον Σύνδεσμο Προπονητών Έβρου.

Με αυτην καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου «να προασπίσουν το άθλημα». Το κείμενο έχει ως εξής:

“Οι προπονητές ποδοσφαίρου να προασπίσουν το άθλημα”

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Έβρου με αφορμή τα τελευταία κρούσματα βίας στα γήπεδα του Έβρου καταδικάζει τα φαινόμενα αυτά από όποιον και να προέρχονται και προτρέπει τα μέλη του, τους προπονητές των ομάδων να συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προάσπιση του αθλητικού ήθους, αποτρέποντος με τη στάση τους κάθε πράξη και ενέργεια που συμβάλει ή ωθεί σε βίαιες συμπεριφορές.

Ειδικότερα :

1. Ο προπονητής οφείλει να προωθεί καθημερινά το αθλητικό ήθος μέσα από συχνές και καίριες παρεμβάσεις στα δρώμενα της προπόνησης και του αγώνα.

2. Ο προπονητής χρειάζεται να ξεκαθαρίζει καθημερινά τους ηθικούς κανόνες του αθλήματος, τη σημασία της προσπάθειας, την αξία της προσωπικής εξέλιξης, τη διαφοροποίηση της διαδικασίας από το αποτέλεσμα, τη συναδέλφωση και τη συνεργασία που επιτυγχάνεται μέσα από τον αθλητισμό.

3. Κάθε βίαιη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο αίτημα της αρχικής αιτιολογίας της, θα πρέπει να κατακρίνεται και να τιμωρείται αμετάκλητα, προκειμένου να μη βρει υποστηρικτές και συνεχιστές. Στη θέση αυτών των συμπεριφορών, μπορεί να αναπτυχθεί ένα ρεπερτόριο μη βίαιων αντιδράσεων εκτόνωσης του θυμού, μέσα από την προπόνηση ή κατά τη διάρκεια σχετικών συζητήσεων.

4. Οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή πρόκληση βίαιων συμπεριφορών ή ο σχολιασμός προηγούμενων επιθετικών συμπεριφορών, θα πρέπει να αποτρέπεται, καθώς είναι πολύ εύκολο οι απειλές ή οι επιθετικές ενέργειες να αποτελέσουν πρότυπο μελλοντικών συμπεριφορών αντιστέκονται στην βία. Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπαιδεύστε τους αθλητές σας να αντιμετωπίζουν με σταθερές, ήρεμες φράσεις και συμπεριφορές τυχόν απειλές ή τις προσβολές που δέχονται. Βοηθήστε τους να καταλάβουν πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο κουράγιο και ηγετική ικανότητα η αντίσταση στην βία, παρά η υποχώρηση σε αυτήν.

ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ Δ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ