Καταδικάστηκαν για το σκάνδαλο της Siemens o… εξαφανισμένος Θρακιώτης Χρήστος Καραβέλας και η σύζυγος του

Θρακιώτικη διάσταση έχει η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, όπου ολοκληρώθηκε η δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, αφού οι δύο από τους 22 συνολικά καταδικασθέντες κατάγονται από την Ορεστιάδα.

Πρόκειται για τον Χρήστο Καραβέλα, πρώην οικονομικό διευθυντή της SIEMENS–HELLAS και την σύζυγο του Μάρθα Καραβέλα. Το δικαστήριο τους κήρυξε ενόχους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε βαθμό κακουργήματος και αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες οι ποινές που θα τους επιβληθούν.  Ο Χρήστος Καραβέλας παραμένει εξαφανισμένος εδώ και 10 χρόνια, τα ίχνη του κάποια στιγμή είχαν εντοπιστεί στην Ουρουγουάη, αλλά ουδείς γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Η θέση του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, παρέμεινε κενή και ουδείς μπορεί να πει, έστω με μία σχετική βεβαιότητα, που βρίσκεται. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά. Το μόνο που θεωρείται σίγουρο όπως τονίσαμε, είναι ότι άφησε   ίχνη  στην Ουρουγουάη καθώς στις 22 Μαΐου του 2009 ο τότε πρόεδρος της χώρας ειδοποίησε την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβιδέο για την εισροή κεφαλαίων του κ. Καραβέλα.

Ο συντοπίτης μας άλλοτε  οικονομικός διευθυντής του τομέα επικοινωνιών της Siemens Hellas, προσπάθησε να «ξεπλύνει» στη λατινοαμερικάνικη χώρα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έκτοτε παραμένουν δεσμευμένα εκεί.  Προηγουμένως  είχε αγοράσει  ακίνητο στην κοσμική Punta del Este, κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ως προπαρασκευαστική  της φυγής του.

Η σύζυγος του Μάρθα Καραβέλα, η οποία  πήγαινε ανελλιπώς στο δικαστήριο από όταν ξεκίνησε η δίκη, κατηγορούνταν για συνέργεια στο ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος  της  Siemens  που έκανε ο Καραβέλας. Η ίδια αρνήθηκε πως γνώριζε οτιδήποτε από όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι πολύ πριν το 1998 που σύμφωνα με το κατηγορητήριο άρχισαν να πέφτουν «βροχή» οι μίζες προκειμένου η Siemens  να υπογράψει τη σύμβαση 8002 για τα ψηφιακά του ΟΤΕ, τα χρήματα που είχαν μαζέψει από την εργασία τους, εκείνος ως υψηλόβαθμος στέλεχος της ελληνικής Siemens κι εκείνη ως γιατρός, ήταν αρκετά. Όμως το δικαστήριο αποδέχθηκε στο σύνολο της την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων με τις επιβαρυντικές περιστάσεις, ότι το αδίκημα τελέστηκε κατ’ επάγγελμα και κερδοσκοπία και την καταδίκασε, Μάλιστα σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η κατηγορούμενη γνώριζε τον ρόλο του συζύγου της και ήταν «συνιδρύτρια» και συνδιαχειρίστρια της offshore που δέχθηκε εμβάσματα από την Siemens.

O Χρήστος Καραβέλας και η γυναίκα του κατάγονται από την Ορεστιάδα και τίποτα δεν προμήνυε ότι το φτωχόπαιδο από την ακριτική μας πόλη, θα γίνονταν ο «νεόπλουτος με το πούρο». Από ένα απλό παιδί από την Ορεστιάδα, σπούδασε στην Γερμανία, προσλήφθηκε στην Siemens, γρήγορα ανέλαβε όλα τα πόστα στην ιεραρχία και έγινε οικονομικός διευθυντής. Αποκτώντας τεράστια περιουσία, με βίλες στην Εκάλη και στην Αντίπαρο και χλιδάτη ζωή.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.

Πηγή: https://www.evros-news.gr